„Mūsų siekis viršūnių susitikimui yra gana pragmatiškas. Mes norėtume derinti du kelius: praktinį bendradarbiavimą ir politinį kontekstą. Praktinio bendradarbiavimo požiūriu, mes tikimės gauti stiprų visapusės paramos paketą. Kaip NATO lyderiai mums paaiškino, tai būtų daugiau finansinės paramos ir daugiau orientacijos į vidutinio bei ilgo laikotarpio projektus“, – penktadienį Briuselyje viešintiems Lietuvos žurnalistams sakė N. Galibarenko.

Kalbėdama apie politinį kontekstą, ambasadorė akcentavo, kad Ukraina tikisi aiškių gairių šalies stojimo į aljansą kelyje.

„Mes nesame naivūs, mes neprašome aljanso mums pasakyti konkrečią datą, kada Ukraina taps nare, bet kartu nemanome, jog pakartojimas apie atvirą NATO durų politiką yra pakankama mūsų santykiuose.

Mes ant stalo esame padėję kelis pasiūlymus, kaip mes galėtume judėti toliau politiniuose sprendimuose, tad politiniame dialoge matysime, kaip visa tai vystosi kuriant juodraščius NATO būstinėje“

N. Galibarenko akcentavo, kad „mums Vilnius tai nėra tiesiog eilinis viršūnių susitikimas, kuriame bus patvirtinti tie patys įsipareigojimai dar kartą.“

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas Kyjive

„Mes norėtume matyti labai drąsų politinį sprendimą“, – komentavo ambasadorė.

Paklausta, kas būtų geriausia saugumo garantija Ukrainai, ji atsakė nesuabejojusi.

„Geriausia saugumo garantija yra 5 NATO straipsnis. Tai aišku, Ukrainos prezidentas taip pat kelis kartus yra sakęs, jog tai – geriausia garantija. Aišku, idėja dėl saugumo garantijų prieš faktinę narystę aljanse yra svarbi apsisaugant nuo bet kokios galimos Rusijos agresijos ateityje. Tai yra yra ne tik Ukrainos interesas, bet ir visų ES šalių“, – pridūrė N. Galibarenko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)