„Galvoti apie tai, kas bus su Rusija ir kaip ji turėtų būti toliau tvarkoma, aš manau, pats laikas. Tuo labiau, kad šiandien mes V. Putino Rusijai neturime labai aiškios alternatyvos. Jeigu pažiūrėtume į tą demokratinę opoziciją, ten būtų kalbėjimas apie visuomenės demokratėjimą, atstatymą buvusiuje Konstitucijoje kažkokių buvusių teisių – maždaug apie pačios sistemos suhumaninimą. Toks kelias yra. Bet, mano supratimu, diskusija galėtų būti daug gilesnė“, – dalyvaudamas „Žinių radijo“ laidoje „Istorinės paralelės“ kalbėjo V. Rakutis.

Remdamasi Vakarų pavyzdžiu, Rusija, anot jo, turėtų keistis, tačiau neatsisakydama savo istorinės, kultūrinės patirties, mentaliteto.

„[Klausimas], kaip sukurti tokią Rytų Europą, kokia yra Vakarų Europa. Ne padaryti tą patį, nes kultūrinės šaknys yra kitokios – ir nuostatos, ir vertikalumas visuomenės, mentalitetas ir daug kitų dalykų, kurių nepakeisi. Bet vis tik apie tai reikia galvoti, nes mes dabar neturime jokios vizijos.

Kada mes kalbame apie tai, dėl ko šis karas išvis kilo, mano supratimu, konfliktas kilo ne tarp Rusijos ir Ukrainos, o tai yra Rusijos visuomenės vidinių problemų sprendimas per Ukrainos užpuolimą. Nes iš Ukrainos pusės nebuvo nei kažkokių teritorinių pretenzijų – casus belli, kitaip sakant, nebuvo, paėmė ir užpuolė, nes carui reikia kas kažkiek laiko naują provinciją užkariaut.

Ir dabar kadangi problema yra Rusijos visuomenės viduje, Rusijos valstybės viduje, šitą problemą reikia spręsti ir tam skirti pagrindinį dėmesį.

Sakyčiau, reikėtų galvoti apie tai, kad Rusija turėtų atrodyti kitaip, šita valstybė turi atrodyti kitaip. Bet tas kitaip, turi turėti istorinį, kultūrinį pagrindą, besiremiantį tiek į Rusijos imperijos šviesulius, sėkmingus kažkokius projektus, tiek į kaimynių valstybių projektus“, – dėstė istorikas.

Kaip pavyzdį jis paminėjo Turkiją.

„Mes turime demokratinę valstybę Turkiją, kuri balansuoja tarp Rytų ir Vakarų pasaulio. Yra ir daugiau tokių panašių sprendimų.

Čia reikėtų pagalvoti, kaip tą geriau padaryti: Maršalo planas gal būtų atkartojamas ne ekonomine prasme, su ekonominėmis investicijomis, bet ta idėjine puse, kaip padaryti, kad Rusija galėtų gyventi sėkmingai“, – teigė V. Rakutis.

Visą jo komentarą iš laidos galite rasti čia: