Naujos atakos Ukrainoje

Ukrainos priešlėktuvinės gynybos duomenimis vien per trečiadienį rusai paleido į Ukrainą 26 iranietiškus dronus. 21 iš jų pavyko numušti, bet keli tokie bepiločiai praskrido.

Taip pat rusai toliau apšaudo pafrontės miestus Donecko srityje – Vuhledaro mieste jie pataikė į daugiabutį, sprogimas sugriovė visą daugiaaukščio laiptinę.

Besitęsiančio karo sąlygomis Kyjivo gyventojai ketvirtadienio naktį gerokai išgąsdino ryškūs blyksniai naktiniame danguje. Trumpam net buvo paskelbtas oro pavojus.

Karas Ukrainoje

„Galiu pasakyti taip – priešlėktuvinė gynyba neįsijungė, nes Kyjivas ir jo sritis tuo laiku nebuvo atakuota iš šiaurės. Todėl iš karto pasakėme, kad oro gynyba neveikia. O vėliau išsiaiškinome šį klausimą, nes įvykis yra neeilinis. O šalyje – karo stovis ir žmonės tikrai sunerimo dėl tokių dalykų“, – kalbėjo Ukrainos oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ignatas.

Pagal oficialią versiją greičiausiai tai buvo meteoras.

„Tai dangaus kūnas, kosminis objektas, kuris įlėkė į žemės atmosferą“, – teigė Ukrainos oro pajėgų atstovas spaudai.

Stebinantys planai Kremliaus propagandoje

Dėl pastaraisiais mėnesiais įstrigusios Vladimiro Putino specialiosios operacijos ukrainiečiai prisibijo, kad Kremliaus režimas gali bandyti imtis kokių nors radikalių karinių žingsnių. Nes tai, kas dabar yra rodoma Kremliaus propagandoje net ne Ukrainos, bet Švedijos ir Baltijos šalių atžvilgiu – tikrai stebina.

„Švedų Gotlando saloje nusileidžia rusų kariniai transporto lėktuvai, kurie nuskraidino ten zenitines raketų sistemas S–400. Rusijos armijos Kaliningrado grupuotė ir Baltarusijos karinės pajėgos uždaro Suvalkų koridorių. Susijungia ir izoliuoja NATO ir Lenkiją nuo Baltijos šalių. Tuo metu Taline, Rygoje ir Vilniuje staiga pasirodo mandagūs žmonės, juos džiaugsmingai sveikina vietos gyventojai.

Arba nesveikina, o tiesiog pasislepia savo butuose. Nustebę Vakarai ir NATO sužino, kad Rusija paskelbė neskraidymo zoną 400 kilometrų spinduliu aplink Gotlando salą. Tos negausios specialiųjų operacijų pajėgos iš Kanados, Didžiosios Britanijos, Vokietijos ir JAV, esančios Baltijos šalyse jas apsupa Pskovo desanto divizijos pulkai ir jos sudeda ginklus. Naujos Vyriausybės Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje paskelbia Estijos, Latvijos ir Lietuvos liaudies respublikas“, – Kremliaus propagandiniame kanale kalbėjo vienas analitikas.

Karas Ukrainoje

Galbūt dėl tokios propagandos, o gal tiesiog taip sutapo, bet JAV surengė eilinį savo pagrindinės tarpžemyninės branduolinės raketos bandymą. Jis buvo sėkmingas.

Taigi, Kremliaus propaganda tikintiems rusams reikėtų atsitokėti. Bet jie jau kėsinasi ir į Suomijos žemes.

„Reikia pašalinti Lenkiją, Baltijos šalis, kuris mūsų negerbia, neaišku už ką. Na, ir Suomija. Tada išeisime prie jūros. Toks bus langas“, – karinės įžvalgomis dalijosi viena garbaus amžiaus rusė.

Paklausta, ar tiki, kad V. Putinui tam užteks jėgų, moteris pabrėžė, jog tauta privalo jam padėti.

Sunku pasakyti, ar tokie rusai tikrai tiki, kad NATO tiesiog stebės ir nieko nedarys, matydama kaip Kremliaus režimas kėsinasi į Ukrainą ir kitas Rusijos kaimynes. Todėl labiau tikėtina, kad dėl V. Putino pradėto kruvino karo Ukrainoje tokių rusų gyvenimas tik sugrįš į amžino deficito ir skurdo laikus.

NATO pažadas

Būtent apie NATO paramą Ukrainoje kalbėjo pirmą kartą nuo karo pradžios čia apsilankęs NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Šiandien su prezidentu aptarėme daugiametę paramos iniciatyvą, kuri padės jums pereiti nuo sovietinių laikų įrangos ir doktrinų prie NATO standartų, kad būtų užtikrinta visiška sąveika su aljansu.

Volodymyras Zelenskis ir Jensas Stoltenbergas

Tai liudija ilgalaikį NATO įsipareigojimą Ukrainai. NATO yra su jumis šiandien, bus rytoj – tiek, kiek reikės“, – kalbėjo NATO generalinis sekretorius.

J. Stoltenbergas pabrėžė, jog Ukraina turi tapti NATO nare. Ir tam jai reikia padėti šiame kare.

„Šiandien sulaukėme naujų žinių iš sąjungininkų: Nyderlandai ir Danija paskelbė apie 14 naujų kovinių tankų „Leopard“, o JAV paskelbė apie naują papildomą 325 milijonų dolerių paketą. Įskaitant daugiau „Himars“ sistemų bei šaudmenų“, – sakė NATO generalinis sekretorius Kyjive.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: