Apeliacinės instancijos teismas šiemet vasarį K. Tubį dėl vieno prekybos poveikiu epizodo pripažino kaltu, o dar dėl dviejų – išteisino. Prokurorai LAT taip pat prašo pakeisti antrosios instancijos teismo nuosprendį dėl baudžiamojo poveikio priemonių taikymo K. Tubiui.

Šių metų vasario 2 dieną Panevėžio apygardos teismas, išnagrinėjęs Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokurorės Dalios Markauskienės apeliacinį skundą, iš dalies jį patenkino ir Anykščių rajono savivaldybės merą K. Tubį pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu.

Utenos apylinkės teismo Molėtų rūmai 2022 metų vasarį K. Tubį, kaltintą dėl trijų prekybos poveikiu epizodų, buvo išteisinę. Prokurorė D. Markauskienė išteisinamąjį teismo nuosprendį apskundė apeliacine tvarka, pažymima pranešime.

Aukštesnės instancijos teismas konstatavo, kad 2018 metų pabaigoje-2019 metų sausį tuometinis Anykščių rajono savivaldybės meras ir savivaldybės tarybos narys K. Tubis naudojosi tarnybine padėtimi, siekdamas naudos sau ir savo vadovaujamam visuomeniniam rinkimų komitetui.

Panevėžio apygardos teismas K. Tubį pripažino kaltu reikalavus finansinės paramos minėtam visuomeniniam rinkimų komitetui, besiruošiančiam 2019-ųjų metų savivaldybių merų ir tarybų rinkimams.

Nustatyta, kad K. Tubis 2018 metų pabaigoje vienam Anykščių verslininkui pažadėjo paveikti savivaldybės darbuotojus, kad šie skubos tvarka sudarytų galimybę jo atstovaujamai bendrovei išsinuomoti žemės sklypą bei gauti leidimus vykdyti jame verslininko pageidaujamo aukštingumo statybas. Už tai bendrovės atstovas surado asmenį, kurio vardu į K. Tubio vadovaujamo rinkimų komiteto sąskaitą kaip auka buvo pervestas 1 tūkst. eurų.

Panevėžio apygardos teismas šiemet vasarį K. Tubį dėl minėto prekybos poveikiu epizodo pripažino kaltu. Jam skirta 9 tūkst. 900 eurų bauda bei baudžiamojo poveikio priemonė – 1 tūkst. eurų, kaip jo padarytos nusikalstamos veikos rezultato, konfiskavimas. Jam taip pat atimta teisė 4 metus dirbti valstybės tarnyboje. Dėl dar dviejų prekybos poveikiu epizodų K. Tubiui paliktas nepakeistas išteisinamasis nuosprendis, rašoma pranešime.

Nesutikdamas su K. Tubio išteisinimu, Panevėžio apygardos prokuratūros ONKTS vyriausiasis prokuroras Ramūnas Pačebutas parašė kasacinį skundą LAT. Skunde pateikti motyvai, kodėl šią bylą LAT turėtų grąžinti iš naujo nagrinėti apeliacinės instancijos teismui. Be to, ONKTS vyriausiasis prokuroras prašo pakeisti antrosios instancijos teismo nuosprendį, nurodant, kad K. Tubiui skirtinos dvi baudžiamojo poveikio priemonės: teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimas (atimant K. Tubiui teisę dirbti valstybės tarnyboje, užimti savivaldybės tarybos nario ir savivaldybės mero pareigas 4 metams) bei viešųjų teisių atėmimas (teisės būti išrinktam ar paskirtam į valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas atėmimas 4 metams).

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai, o tyrimui vadovavo bei valstybinį kaltinimą abiejų instancijų teismuose palaikė Panevėžio apygardos prokuratūros ONKTS prokurorė D. Markauskienė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją