V. Savukynas pripažintas pažeidęs etiką

Kaip jau rašė Delfi, nemalonumų V. Savukynas sulaukė dėl 2022 m. rugsėjo 30 d. savo Feisbuko paskyroje paskelbto įrašo: „Teisingumo ministrė iškėlė drausminę bylą Ignui Vėgėlei dėl to, kad jis kėlė klausimus. Jie gali patikti, gali nepatikti, tačiau tokią teisę garantuoja Lietuvos Respublikos Konstitucija. Manau, kad tai yra vienas iš baisiausių žingsnių, kuriuo pasikėsinta į laisvę. Kaip ir putino ruzzijoje nepatinkančius žmones siekiama užčiaupti. Nemanau, kad šiai ministrei yra vieta Vyriausybėje.“

LRT etikos kontrolierė Daina Elena Andrikienė nutarė, kad V. Savukynas pažeidė tris LRT etikos kodekso straipsnius ir pasiūlė LRT administracijai žurnalistui skirti nuobaudą.

V. Savukynas tokį LRT etikos kontrolierės sprendimą apskundė Tarybai. Ši šią savaitę paliko galioti kontrolierės sprendimą nepakeistą. Delfi šaltinių duomenimis, už tai, kad sprendimas nebūtų pakeistas balsavo 6 Tarybos nariai, kad būtų pakeistas 5 Tarybos nariai ir 1 susilaikė.

Delfi publikaciją galite rasti čia.

S. Malinauskas: tai gėdingi sprendimai

Ketvirtadienį savo Feibuke į tai sureagavęs S. Malinauskas pasidalino V. Savukyno Feisbuko įrašu apie teisingumo ministrę, kurį LRT etikos kontrolierė V. Savukyną įpareigojo ištrinti. Taip pat jis kreipėsi į E. Dobrowolską.

„Tai įrašas FB, kurį žurnalistas V. Savukynas privalo ištrinti, jam taip pat skirta nuobauda už jį. LRT Taryba paliko galioti šį LRT Etikos kontrolierės sprendimą.

Šis įrašas liks pas mane ir tikrai niekas jo ištrinti neprivers. Retai prašau, bet šį kartą paprašysiu. Paspauskite patinka, pasidalinkit šiuo įrašu, neleiskite jam likti nepastebėtu. Niekada to nedariau, bet asmeniškai kreipsiuosi į teisingumo ministrę Eweliną Dobrowolską.

Jau labai greitai jūs nebebūsite ministre ir nežinau, kiek žmonių gatvėje įvardintų paskutinį teisingumo ministrą, bet manau, kad nedaug. Čia normalu. Kur kas blogiau, kai žmonės tave prisimena dėl padarytų nesąmonių.

Šita yra viena iš didesnių. V. Savukyno įraše nėra nieko įžeidžiančio ir neetiško. Tiesą pasakius, jis labai tiksliai parašė, kad „kaip ir putino ruzzijoje nepatinkančius žmones siekiama užčiaupti“. O vėlesni įvykiai tai tik patvirtino jo paties pavyzdžiu“, - rašė S. Malinauskas.
V. Savukynas

Toliau jis tęsė, kad bausti už nuomonę yra užribis: „Galima sutikti su jo nuomone, galima nesutikti, bet už ją bausti yra užribis. Visiškas.

LRT Tarybos motyvas, kad „LRT žurnalistų etikos kodekse socialiniai tinklai įvardijami viešąja erdve. Kodekse pabrėžiama, kad viešai skelbiama informacija (taip pat ir socialinių tinklų asmeninėje paskyroje) privalo būti atribota nuo asmeninių pažiūrų“ yra marazmas.

Kaip gali būti asmeninė paskyra socialiniuose tinkluose „atribota nuo asmeninių pažiūrų“?
Tikrai FB turiu daug draugų, kurie dirba LRT. Tarp FB draugų turiu ir vadovę Moniką Garbačiauskaitę-Budrienę. Jums rimtai visa tai atrodo normalu? Žurnalistas kritikuoja ministrę dėl žodžio laisvės varžymo (tai net ne jo teisė, o pareiga) ir už tai yra nubaudžiamas pats bei suvaržoma jo žodžio laisvė?“

Be to, S. Malinauskas pastebėjo, kad LRT Taryboje ir vėl skilimas.

„Čia tų pačių marazmų tęsinys kaip su Youtubo reguliavimu, kurį jau žadama keisti, ir aibe kitų dalykų, bet dabar ne apie tai. LRT Taryboje vėl skilimas. 6 balsavo už nuobaudos palikimą, 5 prieš, 1 susilaikė. Matosi, kad ten ekspertai tikrai bendrą nuomonę randa ir žiūri viena kryptimi. Ramu dėl visuomeninio transliuotojo ateities.

Svarbiausia. Tikrai tikiu, kad šią valdžią rinko išsilavinę, jauni, platų akiratį turintys žmonės, dauguma kurių gyvena dideliuose miestuose. Kurie moka kelias kalbas, ieško informacijos ir daugelis jų patys ją kuria. Ir visi tai stebi, tarsi taip ir turėtų būti ar tai jų visai neliestų. Ne, tai mus visus liečia tiesiogiai. Ir tai tik uogelės“, - rašė S. Malinauskas.
Virginijus Savukynas

Galiausiai jis dėstė, kad pernelyg pavojinga nekritikuoti valdžios: „Kai politinė švytuoklė vėl susvyruos, ateis tie, kurių rinkėjai seniai sako, kokia čia dar žodžio laisvė? Visi žurnalistai parsidavę, LRT tik konservatorių propaganda, valdžia nuo Dievo, todėl ją reikia gerbti, kad ir kokia ji būtų.

Jūs jiems sukuriate precedentus ir instrumentus, užtampyti bet ką. Žurnalistą, vlogerį, eilinį pilietį. Jei šiandien gali būti taip sudorotas už kritiką Dobrowolskai, tai lygiai taip pat galėsi būti sudorotas už kritiką Karbauskiui. Jei LRT dabar tampo vienus, tai pasikeitus sudėčiai ir vadovui ji lygiai taip pat galės tampyti kitus. Tai akivaizdu.

Ir niekas negalės tada piktintis, nes mes jau dabar tokią praktiką kuriam. Tyliai, ramiai, tarsi taip ir turėtų būti. Ne, neturėtų. Tai gėdingi sprendimai, liudijantis apie gilumines problemas, kurias būtina spręsti. Viešai siūlau Virginijui Savukynui pagalbą, jei jis nuspręstų sprendimą skųsti. Turime nemažai praktikos su panašiomis bylomis ir galime pilnai pasirūpinti jo atstovavimu, jei tik jis norės.“

E. Dobrowolska: žurnalisto neskundžiau

Ketvirtadienį vakare sureagavo ir pati teisingumo ministrė E. Dobrowolska. Ji teigė neskundusi žurnalisto.
Ewelina Dobrowolska

„Kurį laiką rutuliojasi LRT sprendimų tema dėl žurnalisto Virginijaus Savukyni įrašo.

Šios istorijos dalimi nebuvau, nesu ir nebūsiu. Niekada neskundžiau jokio žurnalisto. Nepaisant, kiek man patiktų ar nepatikų atskiras žurnalistas, ar jo nuomonė ar darbo rezultatas.

Teisė kritikuoti valdžią yra esminė siekiant užtikrinti demokratinius procesus. Tuo pačiu negaliu komentuoti LRT sprendimų – kokiu aspektu vertintas vienas ar kitas žurnalistas – tai išimtinai savivaldos klausimas. Klausimas, kuris neturi mesti šešėlio ant žodžio laisvės ir politikų atvirumo žiniasklaidai“, - rašė teisingumo ministrė.

V. Valentinavičius: tai būdinga Vengrijai ir Lenkijai

Tai pat savo Feisbuko paskyroje sureagavo ir Europos humanitarinio universiteto lektorius, KTU politikos mokslų doktorantas Vytautas Valentinavičius. Anot jo, tai kas nutiko, būdinga neliberalioms demokratijoms.

„Šioje situacijoje nesitikėjau nieko daugiau, nes visgi manau, kad žurnalistas kalbėjo ne taip, kaip yra leidžiama kalbėti, kai dirbi tam tikrose struktūrose, institucijose (LRT tapo institucija, kurios „tarnautojams”, kaip ir kitų biudžetinių įstaigų atstovams, mokamas atlygis iš biudžeto, o tai reišia jie labai priklausomi nuo valdžios). Jei socialiniuose tinkluose nepasisakytų (o jų pasisakymai yra tapatinami su LRT) kiti žurnalistai, pavyzdžiui, Indrė Makaraitytė, Rita Miliūtė, jei LRT administracija, pavyzdžiui, Monika Garbačiauskaitė-Budrienė ir tam tikrų redakcijų atstovai nedalyvautų kitose veiklose, kuri galėtų būti tapatinama su LRT, tuomet tokia LRT tarybos pozicija būtų, galbūt, pateisinama. Tačiau nutiko, kaip nutinka ne liberaliose (angl. illiberal democracies) demokratijose (pavyzdžiui, Vengrijoje, Lenkijoje), kad žurnalistas, išsakęs kritiką valdžiai, o tai reiškia, kad nacionalinio transliuotojo „darbdaviui”, „užsakovui”, gavo nuobaudą, nes, kaip pastebėjo teisingai LRT tarybos pirmininkas – „žodžio laisvė nėra absoliuti” ne liberaliose demokratijose. Jose priimtina tai, kas patogu valdžiai“, - savo Feisbuko paskyroje rašė V. Valentinavičius.

Jo teigimu, susidaro įspūdis, kad LRT priimtina tai, kas naudinga valdantiesiems.

„Susidaro įspūdis, kad LRT žurnalistams, administracijai ir redakcijų atstovams galima visa, kas priimtina ir sietina su valdančiosios daugumos vykdoma politika (pavyzdžiui, kai kurie LRT žurnalistai kritikuoja pilietinės visuomenės atstovus, opoziciją ir klijuoja etiketes, dalyvauja persekiojant akademinės bendruomenės narius – visa tai nėra pastebima, nėra vertinama), tačiau pastebima ir įvertinama visa tai, kas sukelia antigonizmą valdančiajai daugumai. Tai yra puiki pamoka kitiems LRT žurnalistams – (ne)tikslingai siunčiamas signalas, kad reikia kalbėti ir pasisakyti taip, kaip reikia – kad atitiktų valdžios puoselėjamą naratyvą, kad bijotų nuo jo nuklysti“, - teigė V. Valentinavičius.
Vytautas Valentinavičius

D. Radzevičius: LRT pozicija, kad apie valdžią tik gerai arba nieko

„Šis atvejis jau dabar yra egzaminas, kurio kai kas neišlaikė. Ir jis jau tikrai įeis ne tik į Lietuvos žurnalistikos istoriją, bet ir tikrai bus žinomas toli už Lietuvos ribų. O svarbiausia, kad dabar pagrindinį demokratijos egzaminą laiko jau nebe LRT vadovai. Egzaminas dar svarbesnis teisingumo ministrei ir visam ministrų korpusui.

Politikų tyla labiau nei iškalbinga. Jiems taip tinka. Jei visuomeninio transliuotojo pozicija yra, kad apie valdžią tik gerai arba nieko, o valdžiai taip irgi gerai, tuomet kas toliau?

Beje, įdomu, ar LRT tarybai, etikos kontrolierei ir administracijai rūpi tik vieno žurnalisto įrašai Facebook? O kaip kitų LRT darbuotojų ir žurnalistų pasisakymai ir net labiau aštrūs, neretai ir užgauliai pliekiantys politikus? Vienodi standartai ar selektyvus persekiojimas?

Tad LRT žurnalistams, kurie norės kritikuoti ne opozicijos, o valdančiųjų atstovus, galiu palinkėti tik vieno dalyko - laikykitės ten! P.S. Atvejis, manau, tikrai vertas ir teisminio proceso. Neabejotinai“, – į situaciją sureagavo ir savo nuomonę Feisbuke paskelbė Lietuvos žurnalistų sąjungos vadovas Dainius Radzevičius.

„Jau nusprendėme, kad šį atvejį nagrinės ir LŽS etikos komisija bei LŽS žurnalistų teisių gynimo ir stebėsenos komitetas. Jų išvadas paviešinsime“, – ketvirtadienio vakare Delfi informavo D. Radzevičius.

Taip pat jis pridėjo, kad apie situaciją informuos „Reporterius be sienų“ ir Europos žurnalistų federaciją.
Dainius Radzevičius

E. Valatka: žodžio laisvė nėra absoliuti

LRT Tarybos pirmininkas Eugenijus Valatka Delfi teigė nemanantis, kad V. Savukyno atžvilgiu nustatytas pažeidimas gali kirstis su žodžio laisve kritikuoti politikus, valstybės tarnautojus ir valstybines institucijas. Jis taip pat patvirtino, kad Taryba paliko galioti nustatytus pažeidimus.

„Paskutiniame LRT Tarybos posėdyje nagrinėtas žurnalisto Virginijaus Savukyno skundas dėl LRT etikos kontrolierės Dainos Elenos Andrikienės sprendimo, kuriame kontrolierė pripažino LRT laidų vedėją pažeidus LRT etikos kodeksą. Pagal įprastą Tarybos praktiką, prieš savaitę vyko Turinio komiteto posėdis, kuriame dalyvavo ir V. Savukynas, ir D. E. Andrikienė, taip sudarant jiems galimybę pasisakyti, atsakyti į kylančius klausimus ir išdėstyti argumentus. Susipažinusi su surinkta medžiaga ir įvertinusi atvejo aplinkybes, Taryba paliko galioti Etikos kontrolierės priimtą sprendimą, kuris pagrįstas priimto etikos kodekso nuostatomis. LRT žurnalistų etikos kodekse socialiniai tinklai įvardijami viešąja erdve. Kodekse pabrėžiama, kad viešai skelbiama informacija (taip pat ir socialinių tinklų asmeninėje paskyroje) privalo būti atribota nuo asmeninių pažiūrų. Kodeksu privalu vadovautis visiems LRT žurnalistams ir kitiems kūrybiniams darbuotojams bei bendradarbiams.

Kadangi klausiate mano nuomonės dėl žodžio laisvės, tai galiu Jus patikinti - tai yra pamatinė kiekvieno iš mūsų teisė, be kurios apskritai neįsivaizduojama demokratija. Tačiau žodžio laisvė nėra absoliuti – jos ribojimai atsiranda, kuomet iškyla kolizija su vertybinėmis nuostatomis, kurios įtvirtintos organizacijos veiklą reglamentuojančiais dokumentais, tame tarpe etikos kodeksu.

Be abejonės, sprendimai, susiję su etikos principų taikymu, jokiu būdu negali tapti šališkai taikomu baudimo įrankiu. Priešingai, jie turi padėti vystyti vertybėmis grįstą organizacinę kultūrą. Beje, kiek man yra žinoma, nė vienas etikos kontrolierės sprendimas LRT administracijos nebuvo panaudotas kaip nuobauda darbuotojui. Tačiau LRT visiems žurnalistams ir kūrybiniams darbuotojams kelia aukščiausius žurnalistinio darbo kokybės ir etikos standartus, o LRT taryba privalo prižiūrėti, kad LRT žurnalistika juos atitiktų.

Labai svarbu, kad sprendžiant sudėtingus su etika susijusius klausimus būtų išnaudotos visos mediacijos galimybės“, - teigė E. Valatka.
Eugenijus Valatka

LRT: žurnalistai turi patys vengti situacijų, kai auditorija gali suabejoti jų patikimumu

LRT administracijos paklausta, ar bus vadovaujamasi LRT etikos kontrolierės siūlymu V. Savukynui skirti nuobaudą.

„LRT taryba paliko galioti Etikos kontrolierės priimtą sprendimą, apie tai buvo informuotas ir LRT laidų vedėjas V. Savukynas.

LRT Etikos kontrolieriaus diskrecijoje yra konstatuoti LRT žurnalistų ir asmenų, su kuriais sudarytose sutartyse yra nustatyta pareiga laikytis LRT etikos kodekso nuostatų, profesinės etikos nuostatų pažeidimus, tačiau taikyti nuobaudas už juos yra LRT administracijos diskrecija. Nuo pat LRT žurnalistų etikos kodekso sukūrimo pradžios, ir vėliau, kai LRT pradėjo veiklą LRT kontrolierė, nebuvo nė vieno karto, kad LRT administracija pasinaudotų šia teise.

Mūsų tikslas – ne bausti „prasižengėlius“, bet ugdyti LRT žurnalistų ir kitų kūrybinių darbuotojų sąmoningumą, siekti aukštesnių standartų. Tai liudija ir tai, kad LRT neseniai buvo sertifikuota pagal JTI (Tarptautinę žurnalistikos patikimumo iniciatyvos programą) aukščiausiu balu, vadovaujasi išsamia Redakcine politika. Auditorijos tyrimai rodo, kad LRT žurnalistų veiklą socialinėje erdvėje auditorija sieja su LRT vardu. Viena iš pagrindinių LRT vertybių yra patikimumas, taigi žurnalistai turi patys vengti situacijų, kai auditorija gali suabejoti jų patikimumu“, - teigė LRT atstovė Miglė Savickaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)