Trečiadienio vakarą VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kalvarijos pasienio užkardos pareigūnai ties Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimu patikrinti sustabdė Lenkijoje registruotą maršrutinį autobusą Vilnius–Berlynas.

Keleivių dokumentų kontrolės metu pasieniečiams įtarimų sukėlė vienos moters pateiktas Šri Lankos pilietės pasas. Netrukus paaiškėjo, kad kitam asmeniui išduotu dokumentu mėgino pasinaudoti 33-ejų tos šalies pilietė. (Nors abi moterys yra panašaus amžiaus, tačiau jų veido bruožai – absoliučiai nepanašūs.) Būdama neteisėta migrantė, pastaruoju metu ji gyveno VSAT Užsieniečių registracijos centre Pabradėje. Moters judėjimo teisė nėra apribota, ji legaliai gali iš centro išeiti ir parą (24 val.) ten negrįžti. Tačiau palikti Lietuvos teritoriją – draudžiama: kaip paaiškėjo, migrantė būtent tai ir mėgino padaryti.

VSAT pareigūnams įtartinas pasirodė ir kartu su minėta moterimi vykęs 54-erių jos tautietis, turintis leidimą gyventi Vokietijoje. Įtariama, kad jis prieglobsčio prašytojai parūpino kitam asmeniui išduotą dokumentą.

Kalvarijos pasieniečiai šrilankiečius išlaipino iš autobuso, sulaikė ir laikinai apgyvendino Kalvarijos pasienio užkardoje. VSAT Varėnos pasienio rinktinėje dėl dokumento pagrobimo ir jo panaudojimo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Sulaikytiesiems gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 6 metų.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Marijampolės apylinkės prokuratūros prokurorė.

2022 m. sausio 1 d. užsieniečių registracijos centruose Lietuvoje buvo 3 403 migrantai. Jiems suteikus teisę laikinai išeiti iš centrų ir ribotą laiką judėti Lietuvos teritorijoje be galimybės išvykti už jos ribų, migrantai masiškai piktnaudžiavo šia galimybe ir pasitaikius pirmai progai spruko į Vakarų Europą. Dėl to šių metų sausio 1 d. užsieniečių registracijos centruose Lietuvoje jų buvo likę vos 205.

Dėl smarkiai sumažėjusio apgyvendintų neteisėtų migrantų skaičiaus pernai rugsėjo 2 d. buvo uždarytas VSAT Užsieniečių registracijos centras Medininkuose, o nuo šių metų kovo 1 d. veiklą nutraukė VSAT Užsieniečių registracijos centras Kybartuose.

Ketvirtadienio duomenimis, tebeveikiančiame VSAT Užsieniečių registracijos centre Pabradėje yra apgyvendinta 100 užsieniečių. Dar 41 šiuo metu gyvena Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pavaldžiuose Ruklos pabėgėlių priėmimo centre bei Naujininkų pabėgėlių stovykloje.

Pagal įprastą schemą, iš Baltarusijos į ES besibraunantys migrantai prašo prieglobsčio pirmoje bendrijos valstybėje Lietuvoje, Latvijoje, Lenkijoje), o pradėjus tokias procedūras – ieško progų sprukti į Vakarų Europą. Lietuva jų planuose tėra tranzitinė valstybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją