Ketvirtadienį Apeliacinio teismo posėdyje vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje baigiamąją kalbą prokuroras J. Laucius pradėjo prašymu atmesti išteisintųjų asmenų gynėjų skundus. R. Kurliansko ir E. Masiulio gynėjai prašo kriminalinės žvalgybos veiksmus jų ginamųjų atžvilgiu pripažinti neteisėtais.

Prokuroro įsitikinimu, teisėsaugos institucijų duomenys rodo, kad R. Kurlianskio ir E. Masiulio atžvilgiu pradėti kriminalinės žvalgybos veiksmai turėjo pagrindą, tad, anot jo, negalimų jų vadinti neteisėtais.

„Tokie gynėjų teiginiai neatitinka tikrovės. (...) Kriminalinės žvalgybos veiksmai atlikti, esant faktiniam ir teisiniam pagrindui“, – pažymėjo J. Laucius.

Pasak prokuroro, įstatymuose numatyta, kad kriminalinės žvalgyba prieš asmenis gali būti pradedama, turint informacijos apie galimai planuojamus arba galimai vykdomus nusikalstamus, neteisėtus veiksmus. J. Lauciaus teigimu, tokių duomenų apie R. Kurlianskį, E. Masiulį ir kitus bylos veikėjus esą turėjo ne viena teisėsaugos institucija, tarp kurių – Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

J. Laucius tikino, kad šiuo atveju STT turėjo informacijos apie R. Kurlianskio galimai planuojamus atlikti nusikalstamus veiksmus. Jis paminėjo STT turėtą informaciją apie 2015 m. rugpjūtį vykusius R. Kurlianskio ir tuometinio Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovo Dainoro Bradausko susitikimus, pokalbius.

„Kriminalinės žvalgybos byla pradėta, gavus patikimos informacijos apie R. Kurlianskį, apie korupcinio pobūdžio galimus nusikalstamus veiksmus. (...) 2015 m. rugpjūtį viešbutyje „Amberton“ buvo fiksuoti susitikimai tarp tuometinio Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovo D. Bradausko ir tuometinio koncerno „MG Baltic“ vicepreziento R. Kurlianskio“, – teisme kalbėjo J. Laucius.

Anot jo, šiuose teisėsaugos fiksuotose pokalbiuose R. Kurlianskis ir D. Bradauskas esą aptarinėjo planus apie galimybes daryti įtaką mokestiniams ginčams, įvairiems politikams, politiniams sprendimas Seime ir kitose institucijose.

„Kaip fiksuota pokalbiuose, D. Bradauskas prašė R. Kurlianskio užmegzti santykius su tuometiniu Liberalų sąjūdžio pirmininku E. Masiuliu. (...) Pokalbių metu, kurie buvo vieni iš faktinių pagrindų pradėti kriminalinės žvalgybos veiksmus, teigiama, kad „prieš rinkimus politikai ant bankės nešoks, nes jiems reikia pinigų rinkimams“, – dėstė prokuroras.

Matė siekį maskuoti susitikimų detales

Prokuroras J. Laucius, kalbėdamas apie R. Kurlianskio ir E. Masiulio gynėjų skundų dėl kriminalinės žvalgybos veiksmų, pabrėžė nesutinkantis su jų pretenzijomis.

Jis pakartojo, kad, kaip nustatyta įstatymuose, kriminalinė žvalgyba asmens atžvilgiu pradedama, įtariant, jog jis gali planuoti vykdyti nusikalstamą veiką. J. Laucius atkreipė dėmesį, jog vienas iš signalų, kad R. Kurlianskis esą galėjo planuoti neteisėtus veiksmus buvo jo susirašinėjimuose su kitas asmenimis neva naudota konspiracija, tam tikri raktiniai žodžiai.

„2015 m. spalį R. Kurlianskio susirašinėjime SMS žinutėmis su V. Gapšiu minimas „šokoladas, kava“. R. Kurlianskis kviesdavo V. Gapšį „šokolado“. (...) Vėliau paaiškėjo, kad „šokoladas“ yra tam tikra vieta Vilniuje, Gedimino prospekte. (...)

Vėliau susirašinėjimuose minima vieta „prie fontano“, R. Kurlianskis kviečia susitikti „prie fontano“. Vėliau paaiškėja, kad tai yra fontanas prie Seimo rūmų“, – dėstė J. Laucius.

Prokuroras pabrėžė, kad tai, jog R. Kurlianskio susitikimų su politikais metu galėjo būti planuoti galimai nusikalstami veiksmai, rodo ir kitos aplinkybės.

„Verslininko susitikimas su politiku iš anksto nesusitarus restorane vertinamas kaip konspiratyvus. Be to, politikai tokius susitikimus turi deklaruoti, bet jie nebuvo deklaruoti“, – aiškino prokuroras.

Išteisintieji ginčija kriminalinės žvalgybos veiksmus, prokuroras prašo išteisintuosius pripažinti kaltais

ELTA primena, kad Apeliacinis teismas apeliacine tvarka nagrinėja baudžiamąją bylą dėl Vilniaus apygardos teismo 2022 m. balandžio 19 d. nuosprendžio, kuriuo prekyba poveikiu, papirkimu, piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi kaltinamas R. Kurlianskis, buvęs Liberalų sąjūdžio vadovas E. Masiulis, eksparlamentaras Šarūnas Gustainis, buvęs liberalas Gintaras Steponavičius, parlamentaras Vytautas Gapšys, taip pat juridiniai asmenys koncernas „MG Baltic“, dabar pakeitęs pavadinimą į „MG grupė“, Liberalų sąjūdis ir Darbo partija buvo išteisinti.

Apeliacinius skundus dėl pirmosios instancijos teismo nuosprendžio pateikė išteisintojo R. Kurlianskio gynėjai Simonas Slapšinskas ir Giedrius Danėlius, išteisintojo E. Masiulio gynėjas Ruslanas Boiko ir Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras J. Laucius. Išteisintųjų asmenų advokatai ginčija žvalgybos duomenų teisėtumą, prašo pripažinti netinkamais.

Prokuroras J. Laucius prašo Apeliacinio teismo panaikinti žemesnės instancijos nuosprendį ir visus išteisintuosius pripažinti kaltais bei skirti bausmes.