Ketvirtadienį Seimo posėdis kaip įprastai turėjo prasidėti 10 val., tačiau buvo pranešta, jog jis dėl techninių nesklandumų nukeliamas 11 val.

11 val. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen informavo, jog techniniai nesklandumai rimtesni nei galvota iš pradžių, posėdį teks nukelti dar vėlesniam laikui.

„Deja, vis dar nepavyksta sutaisyti technikos. Šiek tiek rimtesnis gedimas nei buvo manyta iš pradžių. Todėl siūlau rinktis į posėdį popietinį 14 val., o 13.30 val. – seniūnų sueiga ir pakalbėsime apie darbotvarkę. Jeigu bus poreikis, ją pakoreguosime“, – plenarinių posėdžių salėje pranešė V. Čmilytė-Nielsen.

Ėmė diskutuoti apie pasipriešinimą karo atveju

Jos kolega Liberalų sąjūdyje, frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teiravosi, ar Seimo statute nereikėtų „numatyti atsarginių variantų, kad nesutriktų Seimo darbas apskritai ilgam laikui, pavyzdžiui, balsavimas rankų pakėlimu ar kortelių pakėlimu“.

„Statutas nedraudžia mums balsuoti rankų pakėlimu, tokia galimybės yra. Jei iki popietinio posėdžio sistema nebus pataisyta, seniūnų sueigoje apsispręsime dėl darbotvarkės. Jeigu seniūnai taip nuspręs, galime vieną ar kitą svarbiausią klausimą apsvarstyti rankiniu būdu. Ar vertėtų tai daryti, apsispręskime seniūnų sueigoje“, – ragino Seimo pirmininkė.

Eugenijus Gentvilas

Mišrios Seimo narių grupės narys Artūras Skardžius iškėlė siūlymą, kad laisvą laiką būtų galima išnaudoti mokymams ir pasirengimui visuotinei gynybai.

„Aš manau, kad čia su tokiu krašto apsaugos ministru nieko gero nebus, galbūt Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas galėtų imtis iniciatyvos. Mes dabar tuščiai mokesčių mokėtojų pinigus leidžiam“, – dėstė A. Skardžius.

Seimo pirmininkė teigė, kad NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas jau anksčiau trumpai pakomentavo savo iniciatyvą vesti mokymus ir diskusiją Seime.

„Bet tai tiesiogiai nesisieja su šios dienos sistemos gedimu“, – akcentavo V. Čmilytė-Nielsen.

Kitas Mišrios Seimo narių grupės narys Petras Gražulis aiškino, kad mobilizacijos planas, ypač kai kuriems Vyriausybės nariams, yra paruoštas: vaikai deportuoti į Ameriką, į Prancūziją, ir esą jeigu karas prasidės, ministrai išvažiuos pas vaikus.

„Kur tas mobilizacijos...“ – nebaigė sakinio P. Gražulis.

Seimo pirmininkė į šią retoriką sureagavo taip: „Gerbiamas Petrai Gražuli, aš net neabejoju, kad force majeure atveju jūs labai daug kalbėtumėte čia atsistojęs.“

L. Kasčiūnas tvirtino, kad pilietinio pasipriešinimo kursai Seimo nariams vyks gegužės 17 dieną. Jų metu esą galima bus pristatyti ir Seimo kanceliarijos pasipriešinimo planą.

Įmanomas balsavimas rankomis, prie kompiuterių

„Ir labai prašau, kai jūs būsit, gerbiama Seimo pirmininke, seniūnų sueigoje, apie rankiniu būdu, graikiškos Agoros pavyzdžiu labai reikia sienos apsaugos įstatymo, kad nereikėtų pratęsinėti nepaprastosios padėties. Tai įtraukit jį į prioritetinį sąrašą“, – prašė L. Kasčiūnas.


„Šiandien jau taip sutapo, kad turime labai daug labai svarbių klausimų: ministro interpeliacija, prezidento veto – tikrai ne vienas svarbus klausimas. Apsispręskime seniūnų sueigoje, kaip mes dirbame. Nepradėkime traukyti po vieną klausimą, kuris yra svarbiausias“, – atsakė parlamento vadovė.

Į diskusiją įsitraukęs Seimo konservatorius Andrius Kupčinskas pažymėjo, kad ekstra atveju Seime galima organizuoti nuotolinį posėdį.

„Be jokios abejonės“, – antrino Seimo pirmininkė.

Žodį taręs Seimo demokratas Kęstutis Mažeika ketvirtadienio posėdžio darbotvarkėje numatytą žemės ūkio ministro interpeliacijos klausimą ragino spręsti nedelsiant.

„Toks deja vu jausmas. Seime šiandien turėjo būti žemės ūkio ministro interpeliacija. Ir vakar ministras, ir viceministras paskelbė, kad deklaravimas vyksta pagal planą, viskas veikia. Tai turbūt pasakymas, kad deklaravimas vyksta lygiai taip pat, kaip ir darbas šiandien Seimo salėje. Niekas nevyksta, todėl kviečiu tą klausimą išspręsti iki tol, kol bus išspręstos techninės kliūtys, o galbūt premjerė dėl ministro priims sprendimą ir galėsim darbotvarkę pilnai vykdyti po pietų visą“, – ragino jis.

„Jei kyla jums abejonių dėl to, ar čia valdantieji kartais dėžutės nesulaužė, tai užsukit pas technikus į kambarį ir pats įsitikinkite, kad to nebuvo“, – sureagavo Seimo pirmininkė.

Seimo planuose ketvirtadienį – ne tik interpeliacijos žemės ūkio ministrui ir prezidento veto klausimai, bet ir projektai dėl migrantų apgręžimo, laikinojo bankų solidarumo įnašo, kanapių dekriminalizavimo, finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms ir kiti.

Teigia, kad balsavimo sistemos veikla atkurta

Ketvirtadienį po pietų Seimo kanceliarija informavo, kad techniniai nesklandumai išspręsti.

„Seimo posėdžių salės balsavimo sistemos veikla atkurta. Incidentas nėra susijęs su kibernetine ataka – jį sukėlė programinės įrangos klaida“, – pranešime žiniasklaidai nurodė kanceliarijos Ryšių su visuomene skyrius.

Seniūnų sueiga patvirtino popietinę darbotvarkę – svarbiausi klausimai, tarp kurių ir ministro interpeliacija, bus apsvarstyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)