Etikos sargams konstatavus, kad G. Norkūnas nepaisė įstatymo reikalavimų, nedeklaravo, kad turi „Ignitis grupės“ akcijų, ir priėmė su šios įmonės veikla susijusius sprendimus, Seimo vicepirmininkas, Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys socialdemokratas Julius Sabatauskas sako, kad tie viceministro sprendimai turėtų atsidurti po didinamuoju stiklu.

„Jeigu pareigūnas priima sprendimus dėl įmonės, kurios akcijų pats turi, taigi yra suinteresuotas finansine „Igničio“ gerove, tai visai logiška būtų ištirti, ar tie jo priimti sprendimai nebuvo asmeninio intereso padiktuoti ir žalingi valstybei. Kas, jei ne prokuratūra, galėtų inicijuoti tokį tyrimą?“ – pranešime žiniasklaidai klausia J. Sabatauskas, pažymėdamas, kad viceministras „labai, labai nenoriai leidžiasi į kalbas dėl interesų konflikto“.

Parlamentaras primena, kad socialdemokratai dar lapkritį kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją prašydami ištirti ne tik finansų viceministro, bet ir energetikos ministro Dainiaus Kreivio interesų mazgą, viešumon iškilus faktams dėl jo turimų akcijų.

„Įtariamųjų ratas plečiasi: akį rėžia tai, kad finansų ministrė konservatorė Gintarė Skaistė, anot pranešimų, žinodama apie viceministro sąsajas, pavedė jam tiesiogiai kuruoti „Igničio“ veiklą. G. Norkūnas iki šiol nenusišalino nuo to kuravimo. Ministrės tiesiai paklausiau apie tai, ji įsipareigojo atsakyti, bet neatsakė iki šiol“, – stebisi J. Sabatauskas, ketinantis jau šį ketvirtadienį Seime vėl nepalikti ministrės ramybėje.

G. Norkūnui teigiant, esą jis dar nesusipažinęs su etikos sargų išvadomis, socialdemokratai sako nesuprantantys, „kas jam neaišku“.

„Susirūpinimą kelia ir premjerės Ingridos Šimonytės laikysena. Stebina jos ryžtas ginti ir teisinti visą grupę valdinių, laisvai traktuojančių reikalavimą nepainioti viešųjų ir privačių interesų. Finansiškai suinteresuotas viceministras priima sprendimus dėl įmonės, kurios akcijų turi, o premjerė sako: aš čia nieko negaliu nuspręsti, tegu sprendžia ministrė! O ministrė juk pati ir paskyrė viceministrą pagloboti „Ignitį“, – stebisi Seimo socialdemokratų partijos frakcijos seniūnės pavaduotojas Eugenijus Sabutis.

Socialdemokratų neįtikina ir energetikos ministro Dainiaus Kreivio „išteisinimas“. „Čia kaip su giminyste: tolima ar artima, vis tiek giminystė. Taip ir su akcijomis: tolima ar artima sąsaja, vis tiek sąsaja“, – komentuoja E. Sabutis.

Socialdemokratai jau ne kartą ragino ministrą D. Kreivį atsistatydinti geruoju.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją