Pasieniečiai pasidalijo antradienį įvykusio incidento vaizdo įrašu, kai Varėnos rajone jie užkirto kelią į Lietuvą patekti penkiems neteisėtiems migrantams. Užfiksuota, kaip juos prie sienos iš Baltarusijos gilumos atvedė, kaip manoma, šios šalies pareigūnai, jie bandė prakirpti tvorą.

O išgirdę Lietuvos pasieniečius visi pabėgo.

„Mes taip pat fiksavome ir tokių atvejų, kai Baltarusijos pareigūnai nelydėdami migrantų įžengia į Lietuvos teritoriją“, – LNK žinioms sakė pasieniečių vadas Rustamas Liubajevas.

Per paskutinę savaitę jau buvo du tokie incidentai, kai Baltarusijos pareigūnas į Lietuvos teritoriją neteisėtai įžengė. Pirmasis iš jų įvyko praėjusią savaitę Švenčionių rajone, antras – antradienį ties Šalčininkų rajonu.

Baltarusijos pareigūnas paskutinio incidento metu į Lietuvos teritoriją įžengė apie du metrus, pasienio tvora čia patraukta dėl gamtinių ypatumų. Tada apsisuko ir grįžo atgal.


„Mes tai vertiname kaip rimtą pasienio incidentą, kaip provokaciją“, – tikino R. Liubajevas.

Neteisėtai Lietuvos sieną kertantys Baltarusijos pareigūnai gali būti sulaikyti.

„Jeigu tuo momentu, kai įžengia Baltarusijos pareigūnas į mūsų teritoriją, būtų pasienio sargyba, ji imtųsi veiksmų. Ir sulaikytų pažeidėją“, – kalbėjo pasieniečių vadas.

Ir už pirmą, ir už antrą tokį neteisėtą pasivaikščiojimą Lietuvoje Užsienio reikalų ministerija Baltarusijos atstovui įteikė po griežtą notą. Tai jau antra nota per vieną savaitę.

„Dėl sistemingo ir pasikartojančio sienos pažeidimo, reikalaudami pasiaiškinti tiek už šį atvejį, tiek už ankstesnį. Tada irgi įteikėme notą su griežtu protestu ir kol kas negavome paaiškinimo“, – apie notą LNK žinioms sakė užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas.

Užpernai Baltarusijos sienos apsaugos komitetas kaltino Lietuvą dėl pažeidimo, kai į pasienį atvyko Seimo narys Robertas Šarknickas, jis domėjosi tvora. Su parlamentaru vaikščiojo ir Seimo vairuotojas, kuris norėdamas padaryti nuotrauką, anot baltarusių, įžengė į jų teritoriją.

Bet pastarosios savaitės incidentai su Baltarusijos pareigūnais, manoma, nebuvo netyčiniai.

„Su Aliaksandro Lukašenkos režimu netyčia nebūna“, – kalbėjo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas, konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

Baltarusijos pareigūnai tvarkas puikiai išmano, pažįsta ženklus ir žino, ką galima daryti ir ko ne.

„Manome, kad tokie bandymai įžengti į mūsų teritoriją yra mūsų budrumo patikrinimas, įsitikinti, ar mūsų šiuo metu esamos sistemos fiksuoja valstybė sienos pažeidimus“, – kalbėjo VSAT vadas R. Liubajevas.

VSAT

Seimo NSGK vadovas L. Kasčiūnas mano, kad Baltarusijos pareigūnams yra duotas įsakymas atkreipti į save dėmesį.

„Tada turi jiems rašyti notą, gal jie nori pradėti dialogą, sėsti prie stalo. Tai dažniausia A. Lukašenkos režimo strategija – sukuri kažkokią problemą ir tada derybomis tą problemą bandai spręsti“, – kalbėjo jis.

Lietuvos įteiktas notas Baltarusija, atrodo, jau galėtų susisegti į storą segtuvą. Bet užsienio reikalų viceministras M. Adomėnas pabrėžia, kad diplomatinis protokolas reikalauja į jas atsiųsti atsakymus.

„Ar tas atsakymas bus toks atsikalbinėjantis, ar ne, tačiau bet kokiu atveju, pareiškus griežtą protestą tai tolesnio veiksmų kartojimosi galimybę šiek tiek mažina“, – sakė jis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: