Parodė, kas vyksta Bachmute

Aplink Bachmutą ir Mariinką rytų Ukrainoje – kovos visame įkarštyje. Bachmute apsilankęs Ukrainos žurnalistas Oleksandras Motornyjus teigė, jog visame mieste yra juntamas degėsių kvapas, nuolat girdėti sprogimai. Tačiau šis miestas liudija šalies nepalaužiamumą.

Ką čia tenka tverti ukrainiečiams gynėjams rodo paprastas jų atsakymas. Paklausti, kiek dešimtbalėje skalėje vertintų visai šalia girdimus sprogimus atsakė paprastai – „vienetas“.

Neretai rusai atakuoja net uždraustomis fosforo bombomis.

O pasakymus, kad priešas jau pritrūko sviedinių, Ukrainos kariai sutinka tik kandžiu šypsniu.

„Mes juntame, kad jie dar tikrai nejaučia sviedinių bado. Nuo 11 iki 17 valandos jie kala iš visų artilerijos sistemų“, – sakė vienas Ukrainos gynėjas.

Vieną šios savaitės naktį Rusija iranietiškais dronais atakavo ir Ukrainos pietus – Odesą. Iš 12 net 10 bepiločių pavyko numušti. Bet viename objekte kilo gaisras.

Karas Ukrainoje

„Vėl bemiegė naktis Odesai ir jos regionui. Priešas puolė iranietiškais dronais. Dėkui Dievui, suveikė mūsų oro gynyba“, – pasakojo Odesos karinės administracijos vadovas Serhijus Bračukas.

Nuo šiol dangus virš Ukrainos bus saugesnis. Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas feisbuke džiaugėsi pirmomis „Patriot“ sistemomis. Vokietija ir partneriai tesėjo savo žodį. O Ukraina tikisi, kad ateityje Vakarai išdrįs atsiųsti ir naikintuvų F–16.

O Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apsilankė Voluinės pasienio zonoje, kur susilieja trijų valstybių: Ukrainos, Lenkijos ir Baltarusijos sienos. Sako, kad kokios ginkluotės reikia pergalei telefonu jau perdavė JAV Kongreso Atstovų rūmų pirmininkui.

„Iškėliau F–16 naikintuvų ir tolimojo nuotolio ginklų, artilerijos bei Tribunolo dėl Rusijos agresijos prieš mūsų šalį klausimą. Kiekvienas mes stipriname laisvąjį pasaulį. Kiekvienas į šią stiprybę investuotas doleris yra naudojamas skaidriai“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Grūdų problema

Bet kova ne tik mūšių zonoje, grūdų rinkoje – irgi. Lvivo srityje pasienio punkte į Lenkiją įstrigo per 350 sunkvežimių. Nes Lenkija savaitgalį uždarė sieną importui iš Ukrainos. Eilė – dešimčių kilometrų. Daugelis vairuotojų vežasi būtent tuos produktus, kurie draudžiami. Sąrašas nemenkas – 18 prekių: nuo cukraus iki daržovių ir vyno. Įstrigo netgi produkcija Lietuvai.

„Mus pažadino naktį, liepė važiuoti lauk. O važiavau 16 dienų, dar dvi – stovėjau“, – pasakojo vienas vairuotojas.

„Stoviu nuo balandžio 3 dienos, nežinau, ką daryti. Būtų bent perspėję, kad nuo tada iki tada grūdai nejudės, nevažiuokite“, – kalbėjo kitas.

Ir Bulgarija, Vengrija ir Slovakija uždraudė ukrainietiškos žemės ūkio produkcijos importą. Dėl smukusių kainų sukilus jų vietos ūkininkams ir neva aptikus pesticidų. Bet tranzito nesustabdė.

„Šia priemone siekiame apsaugoti Slovakijos žemės ūkio produktų sektorių. Ir svarbiausia – vartotojų sveikatą“, – teigė šalies žemės ūkio ministras Samuelis Vlčanas.

Bet bent jau su Lenkija lūžis įvyko, per jos teritoriją grūdai pajudės. Skelbiama, kad Lenkija leis tranzitą atnaujinti naktį į šeštadienį.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: