„Mūsų gyvenamųjų namų kvartalas yra filmuojamas, esame išsaugoję daug įrašų ir su jais pasidaliję su policijos pareigūnais – R. Jakščio namuose lankydavosi nepilnamečiai, nors būtent su tokiais asmenimis jam teismas yra uždraudęs bendrauti“, – kalbėjo Pasimatymo akligatvyje gyvenantys žmonės.

Jie taip pat nufilmavo ir nepilnametį, kuris praėjusio trečiadienio vakarą peršokęs tvorą iš karto pateko į R. Jakščio namus, o vėliau, kai buvo iškviestos gausios policijos pajėgos, jaunuolis buvo surastas paslėptas vaikų tvirkintojo nuomojamame bute įrengtoje slėptuvėje.

Tai jau buvo trečias kartas per pastarąjį mėnesį, kai gyventojai kvietė policiją, tačiau iki tol pareigūnai nepilnamečių R. Jakščio namuose nesurasdavo, nors žmonės ir aiškino, kad čia jie dažnai lankosi, rodė net ne vieną vaizdo įrašą. Ir po šio skandalingo įvykio prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo seksualinio tvirkinimo.

Tuo metu Kauno apylinkės teismas trečiadienį nusprendė patenkinti Probacijos tarnybos Kauno regiono skyriaus prašymą ir R. Jakščiui anksčiau skirtą laisvės apribojimo bausmę pakeitė į areštą. Areštinėje R. Jakštys turės praleisti 90 parų.

Probacijos tarnybos teikimą tenkinęs teismas nustatė, kad R. Jakštys vengia atlikti laisvės apribojimo bausmę, o jis pats būdamas laisvėje savo elgesiu neįrodė, kad bausmės tikslai gali būti įgyvendinti netaikant jam griežtesnio laisvės suvaržymo.

„Nuteistasis turi suprasti, jog bet kokio paskirto draudimo, vykdant laisvės apribojimo bausmę, nepaisymas ar netinkamas vykdymas, padarytas sąmoningai suprantant savo elgesio neteisėtumą, ypatingai tais atvejais, kai tokie draudimai susiję su nuteistojo draudžiamu elgesiu vaikų atžvilgiu, gali reikšti teismo išreikšto pasitikėjimo, ankščiau skiriant laisvės apribojimo bausmę, sulaužymą, kuris atitinkamai reiškia ir pareigą tokiam nuteistajam atlikti griežtesnę bausmę, kuri šiuo atveju ir buvo paskirta nustatant įstatyme numatytą maksimalų jos dydį“, – pažymėjo teikimą skirti arešto bausmę patenkinęs teisėjas Arūnas Purvainis.

Teismo nutartis dar nėra galutinė, ją bus galima skųsti apeliacine tvarka. Netrukus R. Jakščio laukia ne tik apklausa dėl naujai pradėto ikiteisminio tyrimo, bet ir dar vienas baudžiamasis procesas, kuriame jis yra kaltinamas dėl seksualinių nusikaltimų prieš nepilnamečius.

„Pagaliau jis išsikraustė“, – trečiadienį džiaugsmė neslėpė Pasimatymo akligatvio gyventojai, pažymėję, kad dabar jausis gerokai saugiau. Anot jų, tik tada, kai jie perskaitė apie R. Jakščio praeitį, suprato, kodėl šis buvo toks malonus ir paslaugus, ypatingai tiems, kurių šeimose auga berniukai.

Bet pastarasis mėnuo R. Jakščiui nebuvo lengvas – iki Delfi.lt paskelbto straipsnio savo praeitį slėpęs viešosios įstaigos „Mokinio karjera“ vadovas nesijautė saugus, nes feisbuke ėmė sulaukti įvairių grasinančio pobūdžio žinučių iš nepažįstamųjų asmenų. O po praėjusios savaitės įvykių, kai jo namuose buvo rastas paslėptas nepilnametis, jaunimo mentoriaus nuomojamus namus kažkas apmėtė kiaušiniais ir kitais daiktais. Apie tai jis pranešė policijai.

Užfiksuota, kaip peršokęs tvorą nepilnametis patenka į R. Jakščio namus
Antradienį Kauno apylinkės teisme, kai buvo nagrinėjamas Probacijos tarnybos prašymas sugriežtinti bausmę, R. Jakštys pasirodė su sugipsuota ranka – teigė, kad šalia namų buvo užpultas ir sužalotas. Tik apie tai jis policijos pareigūnams nepranešė.

„Ir tai mus labai nustebino, nes kai buvo apmėtytas kiaušiniais, rinkosi jų lukštus ir kvietė policiją, be to, peržiūrėję gyvenamųjų namų kvartalo vaizdo įrašus nematėme jokio užpuolimo“, – kalbėjo dabar jau buvę R. Jakščio kaimynai.

Pats R. Jakštys su Delfi.lt nenori bendrauti – antradienį atsiliepęs į telefono skambutį jis piktinosi apie jį paskelbtomis publikacijomis ir pažymėjo, kad juos rašęs žurnalistas tikrai nėra tas, su kuriuo jis norėtų kalbėtis. Tačiau jam kalbėti teks ne tik su pareigūnais, atliekančiais ikiteisminį tyrimą, bet ir teisėjais, kurie nagrinės baudžiamąją bylą, kurioje jis kaltinamas dėl apgaulingo „Mokinio karjeros“ buhalterijos tvarkymo, lytinės aistros su nepilnamečiu tenkinimo, pažeidžiant jo seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą, jaunesnio negu šešiolikos metų jaunuolio tvirkinimu. Šie nusikaltimai buvo padaryti Kaune, Vilniuje ir Varšuvos (Lenkija) bei Prahos (Čekija) viešbučiuose, nukentėjusiaisiais yra pripažinti trys nepilnamečiai.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas R. Jakštys jam pateiktų kaltinimų nepripažino. Tuo metu anksčiau nagrinėtoje byloje dėl keturių nepilanamečių tvirkinimo jis prisipažino kaltu, tačiau negalėjo paaiškinti, kodėl seksualiai smurtavo prieš paauglius.

„Negaliu paaiškinti, kodėl taip pasielgiau“, – teisme sakė visiškai kaltę pripažinęs R. Jakštys.

„Didžiausias mano tikslas – pakeisti Lietuvoje žmonių požiūrį į moksleivį, suteikti jam darbo, praktikos galimybes, kad jis nebūtų nurašytas“, – anksčiau viename interviu teigė R. Jakštys, pasakojęs, kaip jį, dar kūdikį, motina paliko vaikų namuose, vėliau jis pateko į globos įstaigą ir tik sulaukęs pilnametystės sužinojo skaudžią savo šeimos istoriją.

Remigijus Jakštys
Šiek tiek daugiau kaip prieš metus išnagrinėtoje kitoje byloje viešosios įstaigos „Mokinio karjera“ direktorius pripažino, kad Lenkijos ir Vokietijos viešbučiuose seksualiai išnaudojo keturis nepilnamečius. Neįtikėtina, bet dėl šių nusikaltimų R. Jakščiui buvo skirta vos vienerių metų ir mėnesio mėnesių laisvės apribojimo bausmė – jos metu nuteistajam buvo uždrausta lankytis įstaigose, kuriose mokosi ar gyvena nepilnamečiai, taip pat uždrausta bendrauti su nepilnamečiais vaikais.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad R. Jakštys 2020 m. spalio mėnesį viešbučiuose Varšuvoje ir Berlyne prieš keturis vaikus atliko seksualinio pobūdžio veiksmus, „galinčius sukelti jaunesnių nei šešiolikos metų asmenų lytinį susijaudinimą, per ankstyvą susidomėjimą lytinėmis funkcijomis, nesveiką, iškreiptą santykių tarp lyčių įsivaizdavimą“.

Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimo centro (KOPŽI) vadovė Kristina Mišinienė Delfi.lt stebėjosi R. Jakščiui skirta bausme dėl keturių berniukų tvirkinimo.

„Šios bylos nuosprendis manęs taip pat labai neįkvėpė, jis man nepanašus į teisingumo atkūrimą – Kauno apylinkės teismo teisėja, skirdama 22 metų vaikų tvirkintojui bausmę, uždraudžia jam metus laiko lankytis vaikų susibūrimo vietose, – sakė ji. – Kodėl to nelaikyčiau teisingumo triumfu? Jei teismas būtų labiau pasigilinęs į šio jaunimo mentoriaus, „daug pasiekusio žmogaus“, veiksmų su paaugliais logiką, tai jo nuolatinis gašlus susitelkimas į tam tikro amžiaus vaikų lytinius organus turėjo signalizuoti apie seksualinio potraukio sutrikimą, apie nevaldomus net kitų suaugusių akivaizdoje impulsus. Ir čia tokiu silpnučiu draudimu lankytis vaikų susibūrimo vietose kitų aukų neapsaugosi. O tai, deja, ir parodė kitas pradėtas ikiteisminis tyrimas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)