Kaip nurodoma teismo pranešime, 2023 m. balandžio 18 d. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje asmuo buvo nuteistas už pasikėsinimą sukčiauti ir sukčiavimą. Už tai, kad, nenustatytam bendrininkui tyčia sudavus A. K. vieną smūgį kietu buku daiktu į žastą, žastikaulis lūžo, o A. K. kreipėsi į 11 draudimo bendrovių su prašymais gauti draudimo išmokas, tyčia nurodydamas melagingas aplinkybes dėl patirtos traumos.

Kreipdamasis į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą, nuteistojo A. K. gynėjas prašė bylą nutraukti, argumentuodamas tuo, kad nuteistasis susižalojo krisdamas ant laiptų, o ne tyčia buvo sužalotas kito asmens, taip pat kad tarp A. K. ir draudimo bendrovių susiklostė išimtinai civiliniai teisiniai santykiai, todėl A. K. veiksmai buvo dirbtinai kriminalizuoti.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad civiliniai teisiniai santykiai yra tada, kai šalių veiksmai sandorių sudarymo metu ir iš sandorių atsiradusių prievolių vykdymas rodo tikruosius jų ketinimus, kai siekiama iš civilinio sandorio išplaukiančių pasekmių, o ne nusikalstamų tikslų. Šioje byloje nustatyta, kad draudimo išmoką buvo siekiama gauti apgaulės būdu tyčinį susižalojimą pateikiant kaip nelaimingą atsitikimą. „Jei įvykis buvo inscenizuotas, o draudimo bendrovei nurodomas kaip tikrai įvykęs, tai vertinama kaip apgaulė siekiant užvaldyti svetimą turtą“, nurodoma teisėjų kolegijos nutartyje.

Nagrinėjamoje byloje įrodymų visuma buvo nustatyta, kad žastikaulio lūžis (šioje byloje tirtas kaip draudžiamasis įvykis), kuris pripažįstamas sunkiu sveikatos sutrikdymu, negalėjo būti padarytas A. K. nurodytomis aplinkybėmis, t. y. kad jis susižalojo nugriuvęs ant laiptų. Bylai aktualus įvykis buvo inscenizuotas, tyčia save sužalojant, pasitelkiant kito asmens pagalbą. Taigi, paties sukeltą sužalojimą pateikiant kaip nelaimingą atsitikimą ir dėl to kreipiantis draudimo išmokų, dalies draudimo bendrovių atžvilgiu buvo pasikėsinta sukčiauti, o dalies bendrovių atžvilgiu sukčiauta, melagingai nurodant žastikaulio lūžimo aplinkybes, t. y. veikiant apgaule.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nuteistojo gynėjo kasacinį skundą atmetė.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)