„Rašau laišką iš nevilties. Kelerius metus gyvename Domeikavos kaime, Ramybės g., ir pastoviai susiduriame su geriamojo vandens kokybės problema. Viena iš pastarųjų besitęsiančių problemų tai, kad nuo balandžio 8 d. neturime normalaus geriamojo vandens. Iš vandentiekio čiaupo bėga štai tokios kokybės vanduo, kaip užfiksuota prie laiško prisegtose nuotraukose (čia matoma pakankamai „gera“ kokybė)“, – laiške dėstė Domeikavos gyventoja.

Problema, anot moters, tęsiasi jau nuo 2020-ųjų, kuomet šeima atsikraustė į naują būstą.

„Mes negalime ne tik patenkinti savo higieninių poreikių, bet neturime tinkamos kokybės vandens gyvybiniams poreikiams užtikrinti. Ar normalu tiek laiko nespręsti vandens kokybės problemų? Kada turėsime švarų geriamąjį vandenį?

Rašau laišką vėlai vakare, iki dabar neturėjome galimybės skalbti, gaminti maisto, gadinome savo buitinę ir santechnikos įrangą. Paradoksas, bet „Kauno vandenų“ puslapyje skelbiama: „Švarus vanduo, švari gamta“, – sekmadienio vakarą rašė moteris.

Laboratoriniams tyrimams nepritarė patys gyventojai?

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo „Kauno vandenų“ Viešųjų ryšių specialistė ​Vaida Bytautė, geriamojo vandens mėginiai laboratoriniams tyrimams Ramybės g. iki šiol nebuvo imti.

„Keletą kartų „Kauno vandenų“ avarinės tarnybos darbuotojai Ramybės g. gyventojams siūlė paimti vandens mėginį, tačiau tam jie nepritarė argumentuodami, kad vandens kokybė jau yra pagerėjusi“, – teigė V. Bytautė.

Anot jos, „Kauno vandenų“ avarinė tarnyba reagavo į kiekvieną gyventojų skundą.

„Kauno vandenų“ avarinė tarnyba kaskart gavusi pranešimą apie suprastėjusią vandens kokybę Ramybės g. reagavo į gyventojų skundus ir vyko plauti tinklų per artimiausią priešgaisrinį hidrantą“, – komentavo V. Bytautė.

Problema kompleksinė

Kaip pripažįsta „Kauno vandenų“ atstovė, priežasčių, kodėl karts nuo karto minėtoje gatvėje pablogėja vandens kokybė, yra ne viena ir problema yra kompleksinė.

„Pirmiausia šis rajonas įsikūręs Kauno pakraštyje, nemažu, kokių penkių kilometrų atstumu, nuo Kleboniškio vandenvietės. Juk ne per seniausiai šioje vietoje buvę žemės ūkio paskirties sklypai pakeisti į gyvenamosios paskirties sklypus. Ramybės g. pabaigoje – laukai. Todėl vanduo keliaudamas iš vandenvietės nemažą atstumą dėl įvairių objektyvių priežasčių – naujų tinklų klojimo darbų, tinklų gedimų, perjungimų – pasikeitus vandens tekėjimo krypčiai ir slėgiui susidrumsčia.

Vamzdynuose esančios mangano ir geležies nuosėdos sujuda ir vanduo kuriam laikui susidrumsčia. Vanduo iš naujųjų Kleboniškio vandens gerinimo įrenginių tiekiamas jau išvalytas ir vamzdynuose nuosėdos jau nesikaupia. Ateityje, kai išsiplaus tinklai bei iš vamzdynų pasišalins nuosėdos, problemų dėl vandens kokybės neturėtų kilti“, – komentavo V. Bytautė.

Ji pridūrė, kad vandens kokybei įtakos turi ir tai, kad gyvenamajame kvartale yra akligatvinis tinklas. „Paprastai tariant, nėra apjungimo ir sužiedinimo su kitais tinklais. Gatvelės tarp savęs sujungtos, vanduo bėga tik į vieną pusę, todėl nevyksta vandens apykaita“.