2022 m. Lietuvai pasirašius reaktyvinių salvinių ugnies sistemų HIMARS įsigijimo sutartį su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis prasidėjo pasiruošimas sistemų integravimui į Lietuvos kariuomenės struktūrą. Ši sistema bus integruojama koordinuojantis su sąjungininkais, ypatingai su kaimyninėmis valstybėmis – Estija, Latvija, bei Lenkija.

Pagrindinis renginio tikslas – remiantis sąjungininkų patirtimi aptarti ir susipažinti su HIMARS sistemų integravimu į veikiančias kariuomenės struktūras. Susitikime aptariamas įgulų ir personalo paruošimas, logistiniai sprendimai, sistemų veikimo principai, didžiausias dėmesys bus teikiamas ilgojo nuotolio tiksliosios ugnies panaudojimui ir įgalinimui karinių konfliktų metu, pažymima pranešime.

Pagal Europos HIMARS iniciatyvą numatoma, jog tolimesni šios iniciatyvos žingsniai apims personalo paruošimą, štabų ir specialistų mokymus, logistinio aptarnavimo treniruotes, o paskutinio etapo metu vyks 20 savaičių trukmės karinio rengimo ciklas, skirtas visiškai pasirengti sistemų naudojimui operacijų metų.

Pagal HIMARS įsigijimo sutartį Lietuvos kariuomenei perkami 8 paleidimo įrenginiai su kovine ir mokomąja amunicija, kurią sudarys skirtingų tipų ir kovinių charakteristikų valdomų raketų komplektai, įskaitant 300 km efektyvaus šūvio nuotolio sistemas ATACMS. Lietuva šias sistemas įsigyja kartu su kitomis Baltijos šalimis. Pirmieji HIMARS pristatymai numatyti 2025 metais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją