Ukrainos prezidentas V. Zelenskis apsilankė Avdijivkos apylinkėse, susitiko su čia šalį ginančiais kariais, jiems įteikė apdovanojimus.

Tuo tarpu bunkerinis tarptautinis nusikaltėlis V. Putinas nesugalvoja nieko geriau nei mėgdžioti.

Oficialiai paskelbta, kad jis apsilankė okupuotame Krymo „butelio kakliuke„ ir Luhansko srities apylinkėse, neva susitiko su karine vadovybe.

Kada iš tiesų įvyko šis apsilankymas, sunku pasakyti, tačiau tai, kad susitikimuose ar šalia jų dalyvavo iš nemalonės pelenų pakilę generolai Lapinas ir Teplinskis, yra įdomus faktas.

Pas „geriausią pasaulio pėstininkiją“ („Wagner“ galvažudžius ir šturmų mėsą) neapsilankė. Tikėtina, tokiu būdu V. Putinas siekė parodyti paramą gynybos ministerijos pajėgoms, kurios pagrinde ir bandys atlaikyti Ukrainos kontrpuolimo smūgius.

Galimi penki variantai

Rusų propagandistų kanalai paskelbė, jog pirmieji „Su-35“ lėktuvai nutūpė Teherane.

Ekspertai primena versiją, jog egzistuoja susitarimas, jei Vakarai Ukrainai neperduoda „F-16“, Rusija Iranui netiekia „Su-35“. Jei „Su-35“ iš tiesų pasiekė Iraną, tuomet galimi penki variantai:

  • Sprendimai dėl „F-16“ jau priimti (Ramšteino susitikimas artėja) ir rusams nelieka nieko kito tik savo auditorijai parodyti, kad čia jie stato vakariečius į vietą.
  • Vakarai rado mechanizmus kaip kompensuoti „F-16“ netiekimą Ukrainai („Mirage 2000“ ar kiti naikintuvai), o rusai atsako.
  • Iranas paspaudė Rusiją, kad jei Kremlius neperduos jiems „Su-35“, rusai iraniečių gamybos dronus – savižudžius matys kaip savo ausis (nutrūks pristatymai ir Teheranas uždraus juos gaminti Rusijoje).
  • Kompleksinis šių trijų ar kitokių, čia nepaminėtų versijų miksas.
  • Ši versija dėl nerašyto susitarimo yra iš dalies arba apskritai neteisinga.

Praėjusios paros padėtis fronte

Karas Ukrainoje

Luhansko kryptis

Svatovė. Mūšiai pietiniame flange kiek aprimo, rezultatas kol kas nėra aiškus. Savo ruožtu agresorius suaktyvino veiksmus šiauriniame flange (Sinkyjivka – Vilšanai), tačiau nieko apčiuopiamo jam nepavyko nuveikti.

Kremina. Vis dar tęsiasi sunkios kautynės miške į pietvakarius nuo Kreminos, ukrainiečiai išlaikė pozicijas. Taip pat agresorius atakuoja ir Ploščankos – Červonopopivkos ruože.

Ukrainos vienetai taip pat nesėdi rankų sudėję – vykdo lokalias atakas, dirba jų artilerija.

Lisičianskas. Tęsiasi lokalūs susidūrimai, rusai šį kartą aktyvesni Spirnės ruože. Kontaktinėje linijoje – be pakitimų.

Donecko kryptis

Bachmutas. Kaip ir prognozavo ekspertai, sektoriaus flanguose samdinius pakeitę šviežesni reguliarūs agresoriaus vienetai bando pakartoti savo sėkmę prie Soledaro ir intensyvina puolimą flanguose.

Chromovės – Rozdolivkos ruože rusai dar labiau suaktyvino atakas Bohdanivkos – Chromovės linijoje. Pastarosiomis dienomis rusams pavyko nežymiai pasistūmėti.

Panašu, kad jie vietoje beprasmių atakų laukais link Chromovės bando judėti šiauriniu miesto pakraščiu. Sunkūs mūšiai vyksta „Rožių alėjoje“, visai šalia jos, stabdant rusų puolimą, į orą pakelti „Miesto liaudies namai“ (Kultūros rūmai).

Ukrainiečiai sustabdė rusų veržimąsi, tačiau labai tikėtina, kad tokie bandymai kartosis ar net intensyvės.

Bachmuto mieste vyksta sunkios kautynės, pozicijos eina iš rankų į rankas.

Ukrainiečiai ir toliau didvyriškomis pastangomis neleidžia rusams pasistūmėti geležinkelio stoties apylinkėse. Mūšis tęsiasi.

Časiv Jaro – Ivanivskės kelio pietinėje dalyje agresorius atnaujino atakas Ivanivskės ir Pretdečnės link, t. y., rusai bando tuo pat metu iš rytų bei vakarų apeiti Časiv Jarą, siekdami iš pietų užverti Bachmuto„katilą“ ir eliminuoti grėsmingą Ukrainos pajėgų kontratakų galimybę Časiv Jare. Ukrainiečiai apsigynė.

Iššaudė visus šaudmenis

Prie kietos ukrainiečių gynybos prisideda ir agresoriaus nepilnavertiškai aprūpinti puolantys vienetai. Be to, savo darbą puikiai atlieka ir Ukrainos pajėgų artileristai, varžantys rusų aprūpinimo galimybes.

Ivanivskės puolimo metu 98-osios oro desanto divizijos puolančius vienetus remianti tankų kuopa išaudė visus šaudmenis, o papildymo nėra.

Taip įstrigo bent vieno bataliono puolimas. Tai smarkiai paveikė, o gal ir nulėmė visą Ivanivskės puolimo operaciją bei pačio šturmo veiksmus.

Avdijivka – Marijinka. Visuose trijuose esminiuose sektoriaus ruožuose – šiaurinis Avdijivkos flangas, Pervomaiskė, Marijinka – agresorius sukoncentravo artilerijos ugnį bei pabandė pralaužti ukrainiečių gynybą.

Daug triukšmo, bet rezultato ir vėl pasiekti nepavyko. Ukrainos kariai sėkmingai apsigynė. Tarp usų karo propagandistų optimizmo dėl sėkmės šiame sektoriuje beveik nelikę.

Skleidžia žinią apie kontratakas

Vuhledaras. Agresorius soc. tinkluose skleidžia žinias apie prasidėjusias ukrainiečių kontratakas.

Vieni rusų šaltiniai skelbia, kad jų artilerijos vienetai smūgiavo ukrainiečių susitelkimo rajonams ir mūšio rikiuotės formavimo vietoms, todėl pastarųjų atakos įstrigo.

„Rusų dezinformacijos klasikėlė – „fašistų ordos bandė nužygiuoti iki Vladivostoko, mūsų wunderwaffe (stebuklingas ginklas) juos sutalžė, bet mes negalime pulti.“ Kiti jų šaltiniai taip pat kalba apie „didvyriškai“ atmuštas ukrainiečių kontratakas, tik realus vaizdelis čia kitoks“, – rašo ekspertai.

Kelios ukrainiečių diversinės grupės ir lengvieji pėstininkai ne didesniu nei būrio dydžio vienetu čiupinėjo rusų gynybines pozicijas, t. y., vykdė vadinamą žvalgybą mūšiu. Eksperetai teigia, kad jiems šis variantas realistiškesnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją