Beveik septynerius metus trukusioje istorijoje antradienį galėjo būti padėti taškas, tačiau jis nebuvo padėtas. Todėl P. Gražulis džiūgauja.

„Čia stebuklas“, – LNK žinioms antradienį sakė jis.

Lietuvos Aukščiausiasis teismas (LAT) galutinio verdikto nepaskelbė ir nusprendė bylą perduoti išplėstinei septynių teisėjų kolegijai.

„Bet tai juokas, trims teisėjams nepavyko, tai reikia septynių? Galingas esu“, – sakė P. Gražulis.

LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkė Gabrielė Juodkaitė–Granskienė kalbėjo, jog yra preziumuojama, kad sprendimas gali nulemti kitokią teismų praktiką.

„Negu yra suformuota iki šiol. Todėl pagal šias taisykles ir yra išeinama į išplėstinę kolegiją“, – sakė ji.

O ir nauji posėdžiai prasidės tik po pusės metų.

„Nes mes žinome, kad ateina ir vasaros laikotarpis. Tai dar ir reikia sudaryti ir kolegiją atitinkamai būtent dar keturis papildomus teisėjus parinkti. Tai numatomas nagrinėjimas rugsėjo–spalio mėnesį“, – kalbėjo LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkė G. Juodkaitė–Granskienė.

Todėl verdiktą P. Gražuliui gali paskelbti vėlyvą rudenį arba jau žiemą.

„Tikimės, kad šiais metais, sakykime taip“, – kalbėjo ji.

O tai reiškia, kad nusikelia ir parlamentaro P. Gražulio apkalta. Seimo statutas numato, kad gavus teismo nuosprendį dėl asmens nusikaltimo parlamentas apkaltą pradeda. Nors sprendimas, kuriuo P. Gražulis pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo jau buvo įsiteisėjęs, Seimas nusprendė palaukti aukščiausios instancijos verdikto.

„Iki sesijos pabaigos galėtų atsirasti specialioji tyrimo komisija Seime, kuri galėtų dirbti sausį–vasarį. Ir kovo mėnesį jau galėtų pateikti išvadas Seimui. Tada balsavimas Seime, tada kreipimasis į Konstitucinį Teismą, tada tas galėtų nusitęsti iki gegužės mėnesio“, – svarstė Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Petras Gražulis

Kadangi jau bus likę nebedaug iki Seimo rinkimų, P. Gražulis sau dėliojasi kitokį planą.

„Tai pavasario sesijoje bus prezidento rinkimai, Europos Parlamento (EP) rinkimai, o tik rudenį Seimo. Tai jeigu mane išrinks į EP, nereiks net tos apkaltos komisijos“, – kalbėjo politikas.

Tiesa, planas sugriūtų, jeigu Seimas pritaikytų supaprastintą apkaltos procedūrą, tokios dar nėra buvę.

Kodėl P. Gražuliui regis vis sekasi išsisukti, parlamentaras atsako, kad čia turbūt nežemiškų instancijų pagalba.

„Dievulis čia dėlioja tas kortas. Žmogus planuoja, o Dievas juokiasi. Taigi, konservatoriai dėlioja, o Dievas juokiasi“, – kalbėjo P. Gražulis.

Liberalas E. Gentvilas mano kitaip.

„Gudriems žmonėms sekasi, o Petras yra gudrutis. Visiems žinomas“, – sakė jis.

LNK žinios primena, kad pernai Apeliacinis teismas paliko galioti žemesnės instancijos nuosprendį. Juo P. Gražuliui už piktnaudžiavimą skirta 15 tūkst. eurų bauda.

P. Gražuliui šiuo metu inicijuojama apkalta ir kitu klausimu – įtariama, kad jis galėjo balsuoti už socialdemokratą Liną Jonauską.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: