„Yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl jaunesnio negu šešiolikos metų asmens tvirkinimo“, – Delfi.lt nurodė Generalinės prokuratūros atstovė Tautvilė Merkevičiūtė.

Anot jos, tyrimą atlieka Kauno apygardos prokuratūra, perėmusi visą tyrimo medžiagą iš apylinkės prokurorų.

„R. Jakščiui įtarimai kol kas nėra pareikšti“, – pažymėjo prokuratūros atstovė.

Anot jos, anksčiau iškeltoje ir šiuo metu Kauno apylinkės teisme nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje, kurioje R. Jakštys kaltinamas padaręs seksualinio pobūdžio nusikaltimus prieš tris nepilnamečius, valstybinį kaltinimą palaikantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras prašo kaltinamajam sugriežtinti kardomąją priemonę – uždėti apykoję.

Tuo metu Kauno apylinkės teismas antradienį neviešame posėdyje išnagrinėjo Probacijos tarnybos Kauno regiono skyriaus teikimą, kuriuo prašoma anksčiau už keturių nepilnamečių tvirkinimą nuteistam R. Jakščiui skirtą laisvės apribojimo bausmę pakeisti į areštą. Ar šis prašymas bus patenkintas, teismas paskelbs trečiadienį.

Į teismą atvykusiems žurnalistams R. Jakštys skundėsi, kad gatvėje nesijaučia saugus – esą pirmadienio vakarą jį prie namų užpuolė du nepažįstami jaunuoliai, kurie sulaužė ranką, tačiau, kaip nurodė, dėl šio išpuolio jis į pareigūnus taip ir nesikreipė. Be to, jis nurodė sulaukęs grasinimų feisbuke iš nepažįstamų asmenų – esą jam atsiųstose žinutėse grasinama susidorojimu.

Į Delfi.lt klausimus R. Jakštys nesutiko atsakyti, tik piktinosi dėl sukelto skandalo, kai į jo nuomojamus namus kaimynai iškvietė policijos pareigūnus. Jie čia surado paslėptą nepilnametį.

„Pirminiais duomenimis, išorinių smurto požymių nepastebėta, apie įvykį informuoti nepilnamečio tėvai, Vaiko teisių apsaugos skyrius“, – apie šį įvykį nurodė policija.

Kaip Delfi.lt skelbė, į policiją gyvenamojo kvartalo gyventojai kreipėsi, kai telefonu nufilmavo, kaip per tvorą peršoko ir tiesiai į R. Jakščio namus per terasą pateko nepilnametis jaunuolis.

Kaip pasakojo namo gyventojai, iškviesti policijos pareigūnai R. Jakščio, kuriam teismas buvo uždraudęs bendrauti su nepilnamečiais, nuomojamame kotedže berniuko nesurado, nuomininkas taip pat tikino, kad čia jo nėra.

„Bet žmonės žinojo, kad jis ten yra – kai tas vaikas pateko į namus peršokęs tvorą, visi kaimynai susirinko ir apsupo teritoriją ir stebėjo, jis niekaip negalėjo išeiti“, – pasakojo moteris. Ji, kaip ir kiti kaimynai, stebėjosi, kad po kelias valandas trukusios apklausos policijos pareigūnai R. Jakštį paliko namuose.

Anot jos, policijos pareigūnai norėjo išvykti, bet daugiau kaip 20 kvartalo gyventojų jų neišleido ir pagrasino, kad vėl kvies kitą ekipažą, kol galimai slepiamas vaikas bus surastas. Tuomet pareigūnai telefonu susisiekė su kotedžo šeimininku, jis leido išlaužti namuose įrengtą slėptuvę. O joje ir buvo aptiktas nepilnametis vaikas.

Remigijus Jakštys
Vėliau į įvykio vietą atvyko R. Jakščio advokatė, taip pat ir bute surasto nepilnamečio tėvai.

„Tai jau gal trečias kartas, kai mes kvietėme policiją – ir anksčiau matėme ne vieną vaiką, bet policija jų nesurasdavo, o kitą rytą matydavome, kaip jis su vaiku išvažiuoja“, – pasakojo kaimynė.

Kaip jau rašėme, R. Jakštys paaugliams atrodė vos ne kaip idealiausias žmogus pasaulyje – visada atskubantis į pagalbą, padrąsinantis ir net paguodžiantis, kai to reikia.

„Didžiausias mano tikslas – pakeisti Lietuvoje žmonių požiūrį į moksleivį, suteikti jam darbo, praktikos galimybes, kad jis nebūtų nurašytas“, – anksčiau viename interviu teigė R. Jakštys, pasakojęs, kaip jį, dar kūdikį, motina paliko vaikų namuose, vėliau jis pateko į globos įstaigą ir tik sulaukęs pilnametystės sužinojo skaudžią savo šeimos istoriją.

Šiek tiek daugiau kaip prieš metus išnagrinėtoje kitoje byloje viešosios įstaigos „Mokinio karjera“ direktorius pripažino, kad Lenkijos ir Vokietijos viešbučiuose seksualiai išnaudojo keturis nepilnamečius.

Neįtikėtina, bet dėl šių nusikaltimų R. Jakščiui buvo skirta vos vienerių metų ir mėnesio mėnesių laisvės apribojimo bausmė – jos metu nuteistajam buvo uždrausta lankytis įstaigose, kuriose mokosi ar gyvena nepilnamečiai, taip pat uždrausta bendrauti su nepilnamečiais vaikais.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad R. Jakštys 2020 m. spalio mėnesį viešbučiuose Varšuvoje ir Berlyne prieš keturis vaikus atliko seksualinio pobūdžio veiksmus, „galinčius sukelti jaunesnių nei šešiolikos metų asmenų lytinį susijaudinimą, per ankstyvą susidomėjimą lytinėmis funkcijomis, nesveiką, iškreiptą santykių tarp lyčių įsivaizdavimą“.

„Negaliu paaiškinti, kodėl taip pasielgiau“, – teisme sakė visiškai kaltę pripažinęs R. Jakštys.

Šiuo metu teisme nagrinėjama dar viena baudžiamoji byla, kurioje R. Jakštys kaltinamas dar sunkesniais seksualiniai nusikaltimais. Nukentėjusiaisiais yra pripažinti trys nepilnamečiai. Be to, po Delfi.lt paskelbtos publikacijos apie R. Jakštį į policiją kreipėsi ir daugiau galimai nuo jo nukentėjusių jaunuolių.