Jis kalbėjo, jog viena iš galimų versijų – tam tikras teritorijos žymėjimas.

„Matome pastangas rodyti, sudaryti vaizdą, parodyti paveikslėlį, kad V. Putinas ten lankėsi. Manau, kad tai irgi tam tikras dalykas, vertas aptarimo – kodėl tai stengiamasi rodyti. Visų pirma, aišku, yra teritorijų žymėjimas tam tikras, bandymas parodyti, tarsi išsilaikyti tose teritorijose, kol dar neprasidėjo kontrpuolimas ir tos teritorijos nėra prarastos, ar atkovotos Ukrainos“, – vieną iš versijų laidoje „Delfi diena“ pateikė politologas V. Jurkonis.

Kitas svarbus aspektas, pasak V. Jurkonio – labiausiai siekiama siųsti signalą Rusijos kariuomenei, vadovybei. Tačiau jo nuomone, tai neturėtų suveikti.

„Neva kad prezidentas palaiko ir remia. Nes šiaip tai nėra paslaptis, kad demoralizacija yra didžiulė. Žmonės mato mobilizaciją, kiek žūsta Rusijos kariškių, už ką kovojama. Manau, kad tam tikra prasme šis bandymas rodyti, kad neva V. Putinas apsilankė šituose regionuose yra tam tikras bandymas išreikšti paramą ir demonstruoti, imituoti ją.

Bet bendrai kalbant, manau, kad tai neturės labai didžiulio poveikio. Dėl to, kad joks paveikslėlis, joks rankos paspaudimas neįkvėps, jeigu dvasia ir motyvacija ir taip yra pakankamai žema“, – svarstė politologas V. Jurkonis.

Anot jo, tai visiškai skiriasi nuo to, ką daro Ukrainos pusė.

„Ukrainos kariai žino už ką kovoja, jie mato, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis nuolat atvyksta. Ir atvyksta realiai, teikia apdovanojimus, lanko sužeistuosius. Tam tikra prasme nebijo rizikuoti. Nes supranta, kad kare visko gali būti.

O aplink žmogų iš bunkerio visada sklando tokios kalbos antrininkų, baimių, labai izoliuotos erdvės. Todėl ir kyla abejonių to vaizdo įrašo autentiškumu – ar jis iš tikrųjų lankėsi. Manau, kad tai rodo kokybinį skirtumą to, kas yra Ukrainos prezidentas ir kas yra Rusijos prezidentas. Kokie jie yra ir kokį poveikį turi“, – antradienį laidoje „Delfi diena“ teigė VU TSPMI politologas V. Jurkonis.

Delfi primena, kad šis vaizdo įrašas jau sukėlė klausimų žurnalistams ir internautams.

Paskelbtame videoklipe, kuriame užfiksuotas Rusijos prezidento ir kareivių susitikimas, įvykęs, kaip teigia Kremliaus spaudos tarnyba, vakar, V. Putinas paima ikoną ir sako: „Greitai švęsime Velykas, tiesa?“ Rusijoje Velykos buvo švenčiamos balandžio 16 d., todėl atsirado prielaidų, jog V. Putino kelionė įvyko keliomis dienomis anksčiau, nei jos videomedžiaga pasirodė televizijos kanalų eteryje.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas tikina, kad V. Putino kelionė įvyko pirmadienį.

„Iš tikrųjų, kai prezidentas dovanojo ikoną, pasakė, kad švenčiame Velykas, bet juk Velykos trunka 40 dienų. Be to, dabar yra Velykų savaitė. Klaidingai nusitvėrė šios frazės ir pradėjo kurti hipotezes apie tai, ko nebuvo“, – nurodė atstovas spaudai.

Tiesa, vaizdo įrašas Kremliaus svetainėje pakeistas beveik iš karto, V. Putino žodžiai iškarpyti.

Kyjivas antradienį apkaltino prezidentą V. Putiną apsilankius Rusijos „nusikaltimų“ vietose po to, kai Kremlius pranešė, kad Rusijos vadovas atvyko į okupuotas Chersono ir Lugansko regionų dalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)