Rusų propaganda rodo kaip „Vagner“ samdiniai vis neapžioja Bachmuto. Vaizdo įraše iš automobilio, važiuojančio Bachmuto link, okupantai kalbasi, kad kai kurias vietas pageidautina pravažiuoti greitai dėl neseniai toje vietoje dirbusio Ukrainos snaiperio.

„Iš daugiaaukščių jie gali bus apšaudyti“, – vaizdo įraše kalbėjo „Vagner“ samdinys.

Okupantams šio Rytų Ukrainos miesto nepavyksta perimti net paklojus kelias dešimtis tūkstančių saviškių. Ukrainos gynėjai neleidžia priešui stumtis pirmyn.

„Mes nesėdime ir nelaukiame – aktyviai ginamės ir puolame. Dabar priešas ginasi“, – kalbėjo vienas Ukrainos karys.

Samdinius Bachmuto fronte iš dalies keičia rusų kariai, daugiausiai iš oro desanto. Rusijos Gynybos ministerija net ima užmerkti akis dėl ginčų su Jevgenijumi Prigožinu. Nes gegužės 9 dieną – pergalės dieną jiems bus gėda švęsti vien su pralaimėjimais.

Karas Ukrainoje

O pats J. Prigožinas prabilo apie tai, kad metas dėti riebų tašką specialioje Rusijos operacijoje. Ir išlaikyti bent tai, kas užgrobta.

Tam rusams reikia sąjungininkų, kurie sutiktų pirkti jų naftą ir kitas prekes. O dar geriau – parduotų ginklų. Vladimiro Putino režimas vis dar tikisi, kad tai padarys kinai. Matyt todėl per vizitą Kremliuje komunistinės Kinijos gynybos ministrui Li Shangfu buvo leista atsisėsti neįtikėtinai arti V. Putino.

„Reguliariai keičiamės naudinga informacija, bendradarbiaujame karinėje techninėje srityje. Ir rengiame bendras pratybas.

Matau, kad tai yra neabejotinai dar viena svarbi sritis, stiprinanti išskirtinai tarpusavio pasitikėjimu paremtą strateginį mūsų santykių pobūdį, Rusijos Federacijos ir Kinijos liaudies respublikos santykius“, – susitikime kalbėjo Rusijos vadovas V. Putinas.

Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas

Rusijos vadovas V. Putinas, išsikvietęs ir gynybos ministrą Sergejų Šoigu aptarė besitęsiančias savas Ramiojo Vandenyno laivyno pratybas. S. Šoigu raportavo, kad paskutinis pratybų etapas prasidės jau antradienį.

„Strateginiai raketnešiai skris į Ramiojo Vandenyno centrinę dalį, imituodami smūgius į priešo laivų grupes“, – kalbėjo jis.

Kremliaus šeimininkas gyrė, neva pirmas etapas buvo labai aukšto lygio. Šios pratybos vyksta, kai ir Taivanas įspėja, kad Kinija po savų pratybų taikosi invazijai – sujungti Taivaną su žemynine dalimi. Net jei reikės panaudoti jėgą.

O Japonijoje susitikę G7 grupės užsienio reikalų ministrai įspėjo Maskvą ir Pekiną nemėginti jėga keisti pasaulio tvarkos. Kartu G7 išdėstė reikalavimą V. Putinui nedelsiant ir besąlygiškai išvesti savo dalinius iš Ukrainos. Sankcijos Maskvai galios, kol ji tęs agresiją.

„Tarptautinė bendruomenė istoriniu lūžio taške, todėl griežtai neleisime bet kokiu vienašališku bandymu jėga keisti dabartinę tvarką. Smerkiame Rusijos agresiją prieš Ukrainą, taip pat jos grasinimą panaudoti branduolinį ginklą“, – kalbėjo Japonijos užsienio reikalų ministras Yoshimasa Hayashi.

O ukrainiečiai juokauja, kad rusams vėl pasireiškė karma. Rusijos Belgorodo mieste ir jo rajone eiliniai gaisrai, ėmė dinginėti elektra.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: