Vyriausybės kanclerė atkreipė dėmesį, jog kovo mėnesį skelbtoje Jungtinių Tautų ataskaitoje Lietuva užėmė 20-ą vietą Pasaulio laimės indekse – aplenkdama ne tik artimiausias kaimynes, bet ir daugumą pasaulio valstybių. Tuo tarpu neseniai pasirodžiusiame Švelniosios galios indekso tyrime Lietuva pakilo per 27 pozicijas lyginant su praėjusiais metais ir atsidūrė 60-oje vietoje pasaulyje.

Pasak kanclerės, tai primena, kad neretai esame linkę save nuvertinti, nors turime kuo didžiuotis ir džiaugtis, o taip pat – jog esame matomi ir vertinami geriau nei dažnai patys apie save galvojame.

„Vienas tokių dalykų yra gebėjimas realizuoti savo užsibrėžtus tikslus – įgyvendinimo gebėjimas. Jis reiškia ne formalų, o didžiausią įmanomą vertę kuriantį mūsų išsikeltų uždavinių įgyvendinimą, pasiekiamą aptariant, įvertinant ir tikrinant. Tai yra gebėjimas ištesėti įsipareigojimus ir tokiu būdu kurti tarpusavio pasitikėjimą visuomenėje. Deja, tenka pastebėti, kad mūsų paveldėta valstybės tarnyba ir valdymo idėjos yra pasenusios. Žingsniai, kurie jau galėjo būti atlikti, mums padėjo mums pasiekti aukštų rezultatų ir gerų įvertinimų, tačiau vyraujantis veikimo būdas vis dar trukdo pasiekti kelis aukštesnius laiptelius“, – kanclerė savo kalboje įvardijo Vyriausybės kanceliarijos jau pradėtas ir tęsiamas institucines permainas.

Pasak G. Balčytytės, tarp jų – įsteigta Valstybės duomenų agentūra, apjungianti visų valstybės institucijų duomenis, kurių pagalba vertinama, ar sprendžiant kilusius iššūkius taikomasi į iš tiesų egzistuojančią problemą, ar priimami sprendimai yra tinkami, o siekiama pažanga – efektyviai pamatuojama.

„Taip sutapo, kad šiandien Vyriausybės kanceliarijoje įsteigtas Valdysenos departamentas. Jo tikslas – keisti įprastą valdysenos stilių, kad dinamiškame pasaulyje mūsų norimi rezultatai būtų pasiekiami kuo sparčiau, ir popieriuje sutarti dalykai įvyktų ne po trejų ar penkerių metų, o per kelis mėnesius, ugdant minėtą įgyvendinimo gebėjimą“, – pridūrė Vyriausybės kanclerė.

Be to, nuo šių metų pradžios veiklą pradėjo Nacionalinis krizių valdymo centras, priminė Vyriausybės kanclerė. Jo pagalba stiprinamas valstybės saugumas, pereinama nuo jau įvykusių įvykių stebėjimo prie realaus laiko stebėsenos, įgalinama grėsmių prevenciją, operatyviai teikiamos rekomendacijos, bendrų pratybų metu ruošiamasi galimoms įvairioms netikėtoms situacijoms.

Baigdama konferencijos sveikinimo kalbą Vyriausybės kanclerė G. Balčytytė palinkėjo kurti ir puoselėti pasitikėjimą dedant visas pastangas į tai, kam įsipareigojame, ir kartu mokėti vertinti tai, ką jau pasiekėme.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)