Dera priminti, jog miesto tarybos nario mandatai Kauno miesto savivaldybėje antradienį bus įteikti 4 LVŽS atstovams: Aurelijui Verygai atsisakius mandato, jo vietą užimsiančiai prof. Jūratei Jankauskienei, frakcijos seniūne išrinktai A. Jankuvienei, Kazimierui Rimeikiui ir Vaidai Pranarauskaitei.

Pernai birželio mėnesį priimdamas Vietos savivaldos įstatymo pataisas, Seimas buvo nusprendęs, kad savivaldybėse, kuriose tarybos narių skaičius yra didesnis kaip 27, frakcijai suburti reikės ne mažiau kaip 5 tarybos narių. Tokia tvarka turėjo įsigalioti tik nuo šių metų balandžio, pradedant darbą naujai išrinktiems savivaldybių politikams. Atitinkamai pagal įstatymą savivaldybėse buvo patvirtinti ir nauji tarybų veiklos reglamentai.

Tai įvyko ir Kauno mieste, kurio savivaldybės tarybą sudaro 41 miesto politikas. Kaip skelbė „Kas vyksta Kaune“, per paskutinį besibaigiančios kadencijos Kauno tarybos posėdį iš opozicijos pusės buvo girdėti siūlymų neskubėti su frakcijai sudaryti nustatyto minimalaus 5 narių skaičiaus patvirtinimu reglamente, nes Seimo sprendimas gali keistis. Tačiau valdančioji dauguma į tai neatsižvelgė, patikindama, jog būtina laikytis galiojančio įstatymo. Pasirodo, kaip tik įstatymo pataisą dėl savivaldybių tarybų frakcijų Seimas jau buvo patvirtinęs.

Nuo balandžio 1 dienos galiojantis Vietos savivaldos įstatymas dabar skelbia, kad „Savivaldybės tarybos narių frakcija – savivaldybės tarybos nariai, savivaldybės tarybos posėdyje viešu pareiškimu, įteiktu posėdžio pirmininkui, deklaravę, kad veiklą savivaldybės taryboje tęsia susivieniję į frakciją. Savivaldybės taryboje, kurią sudaro 27 ir daugiau narių, frakciją sudaro ne mažiau kaip 3 savivaldybės tarybos nariai, kitose savivaldybių tarybose – ne mažiau kaip 2 savivaldybės tarybos nariai.“

„Jau įvykus savivaldos rinkimams, šių metų kovo 23 dieną, Seimas persigalvojo: atsisakė griežtesnės nuostatos dėl frakcijų dydžio savivaldybių tarybose ir gana vieningai nusprendė grįžti prie demokratiškesnės, anksčiau galiojusios tvarkos, kad didesnėse savivaldybėse susiburti į frakciją užteks ir 3 tarybos narių.

O po penkių dienų, kovo 28-ąją, kadenciją baigianti Kauno miesto savivaldybės taryba, priėmusi naują Tarybos reglamentą, vadovavosi dar pernykščiu įstatymu. Kadangi nauji pakeitimai teisės aktų registre buvo paskelbti ir įsigaliojo viena diena vėliau, kovo 29-ąją“, – paaiškino išrinkta LŽVS frakcijos seniūne Kauno miesto savivaldybės taryboje A. Jankuvienė.

Atitinkamai rytoj bus keičiamas ir Kauno miesto tarybos reglamentas. Tad naujos kadencijos Kauno miesto taryboje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga turės savo frakciją. Jokių kliūčių nebėra sudaryti atskirą frakciją ir trims į miesto tarybą patekusiems socialdemokratams.

Ar šios frakcijos jungsis į bendrą opoziciją su konservatoriais, turėtų paaiškėti antradienį vyksiančiame pirmajame miesto savivaldybės tarybos posėdyje.

Valdančiąja frakcija, kaip ir ankstesnėje kadencijoje, lieka „Vieningas Kaunas“, tiesa, – tik šiek tiek mažesniu sąstatu, nei buvo ligi šiol. Ketvertą pastarųjų metų šis rinkimų komitetas Kauno savivaldybės taryboje turėjo per 30 atstovų. Per 2023-ųjų kovo pradžioje vykusius rinkimus naujai kadencijai kauniečiai jų išrinko truputį mažiau – 26. Dera priminti, kad tiesiogiai išrinktas Kauno meras Visvaldas Matijošaitis pagal naująjį Vietos savivaldos įstatymą, nebegalės būti miesto tarybos nariu.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos dydis Kauno savivaldybėje nesikeis, jų išrinkta tiek pat, kiek ir per 2019-aisiais vykusius savivaldybių tarybų rinkimus, – 8.