Švietimo, mokslo ir sporto viceministras aiškino, jog jai per mėnesį praleidžiama daugiau nei 5 dienos pamokų, turėtų atsirasti mediko išrašas.

„Po to jau, po tam tikro dienų skaičiaus turėtų įsijungti sistema, kad jei tai yra dėl ligos, tai turėtų būti tam tikra pažyma iš sveikatos sistemos“, – kalbėjo švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius.

Bet apkrauti darbu medikų esą nenorima.

„Mums kaip švietimo sistemai norėtųsi gal ir mažesnio skaičiaus dienų, o sveikatos apsaugos ministerijai, apsaugant sveikatos sistemą nuo bereikalingo kreipimosi, jiems norisi gal didesnio skaičiaus. Tai čia toks kompromisas rastas – 5 dienos“, – kalbėjo viceministras R. Skaudžius.

Retam tėvui tokia Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos mintis patinka.

„Aš manau, kad čia yra per daug. Ir tų trijų dienų gal gana. Paskui tėvai, nežinau, turi žiūrėti internete, ruošis patys. O kai vaikai yra mokykloje, jie temos normaliai išklauso“, – LNK žinioms sakė viena moteris.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija atkerta, kad tėvams leidžiant pateisinti 5 moksleivio praleistas dienas per mėnesį, siekiama didesnio pamokų lankomumo.

„Šiuo metu galiojanti tvarka sako, kad tėvai gali pateisinti neribotą skaičių pamokų. Tai tiesiog yra netgi kaip anekdotas – kad tėvai parašo raštelį ir pateisina visas pamokas jau praleistas ir tas, kurias tik praleis“, – kalbėjo viceministras R. Skaudžius.

Bet dauguma mokyklų yra pasitvirtinusios savo tvarką ir tėvų rašteliu leidžiama pateisinti 3 dienas per mėnesį.

„Savo tvarkoje turime tris dienas per mėnesį. Bet matome, kad jau ir tai yra per daug. Nes visada tėvai teisina šias dienas kaip ligos atvejį, o mes neturime sverto – kaip tai galėtume patikrinti“, – LNK žinioms sakė vienos progimnazijos direktorė Lina Logvinovienė.

Esą taip yra ir dėl duomenų apsaugos reikalavimų. Pedagogai sako, kad jiems yra svarbu žinoti, kur yra vaikas ir vardija galimas pateisinti priežastis: ligą ar artimųjų netektį, dalyvavimą kitoje ugdymo veikloje.

Kai kurie pedagogai baiminasi, kad tėvams leidžiant pateisinti net 5 moksleivio praleistas dienas per mėnesį, gali pradėti prastėti mokymosi rezultatai.

„Jaučiamas ir piktnaudžiavimas tėvelių ligos atveju neatvesti vaiką į mokyklą. Manyčiau, kad 5 dienos be priežasties neiti į ugdymo įstaigą būtų didžiulė prabanga“, – kalbėjo vienos progimnazijos direktorė L. Logvinovienė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje svarstoma, kad jei vaikas per mėnesį praleis daugiau dienų nei bus leidžiama pateisinti tėvams, mokykla turėtų gauti duomenis iš esveikata.lt. O jeigu tokie atvejai kartosis, atvejį turėtų svarstyti vaiko gerovės komisija. O padarius 3 pažeidimą per metus į procesą įsijungtų vaiko teisių apsaugos tarnyba.

Dabar atsakomybė tėvams ir moksleiviams taikoma, kai be pateisinamos priežasties praleidžiama apie pusę pamokų. Anot Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, statistika rodo, kad beveik kas penktas mokinys praleidžia daugiau nei 100 pamokų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: