Valstybinės institucijos nesutarė, kas turi ko nors imtis

Kaip savo tyrime išsiaiškino žurnalistas Tomas Janonis, paaiškėjus neteisėtam miško kirtimo faktui, valstybinės institucijos operatyviai nesiėmė veiksmų, kad būtų nustatytas pažeidimas, tarpusavyje aiškinosi, kas turi ko nors imtis. Galiausiai reaguodama į šią Delfi paviešintą situaciją Prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Delfi tyrimą galite rasti čia.

Ikiteisminį tyrimą Prokuratūra pradėjo vasario 9 d. Jį buvo pavesta atlikti policijos pareigūnams.
Iškirstas miškas Molėtų rajone

Videniškių girininkijos veiklos zonoje sodybą turintis Marius valstybinėje žemėje pastebėjo įtartinus miško kirtimus. Jo tapatybė redakcijai žinoma, tačiau jis nenorėjo būti viešai įvardintas.
„Čia yra labai gudri schema. Atvažiuoja autobusiuku kirtėjai ir kerta mišką. Paklausus, ką jie čia daro, sako, kad turi leidimus. Bet jų neparodo. Nukirsti medžiai vežami į kitą vietą. Ten smulkinami į malkas ir išvežami. Išvežami nedideliais kiekiais. Vežant tik iki vieno kietmetrio nereikia medienos gabenimo lapo. Jie tai žino. Tokiais kiekiais nuolat veža. Ir viskas – šalia žmonių sodybų. Neseniai buvo labai stipriai išaugusi malkų kaina, tai vagys siautė kaip reikiant. O dabar valstybė neišsiaiškina, kam priklauso miškas. Tai taip jie tą mišką ir saugo. Kai toks požiūris, tuoj viską išvogs“, – teigė Marius.
Iškirstas miškas Molėtų rajone

Sodybos šeimininkas pats bandė kreiptis į valstybines institucijas ir pranešti apie įtariamą miško vagystę. Tačiau, anot Mariaus, nesėkmingai: jos nesutarė, kas konkrečiai valdo kertamą mišką. Taigi, galiausiai vyras pagalbos kreipėsi į Delfi redakciją.

Situacija ėmus domėtis Delfi paaiškėjo, kad institucijos iš tiesų ilgai delsė, tarpusavyje aiškinosi, kam reikėtų ko nors imtis.

Turės sumokėti beveik 46 tūkst eurų

Ketvirtadienį aplinkosaugininkai išplatino pranešimą spaudai ir informavo, kad savavališkai kertant mišką Molėtų rajone, aplinkai padaryta beveik 46 tūkst. eurų žala

„Aplinkos apsaugos departamento Miškų kontrolės departamento pareigūnai, iš savavališkai iškirsto valstybinio miško Molėtų rajone šalia Dundulių kaimo visą medieną urėdijai ištraukus į laikinąjį sandėlį, nustatė medienos tūrį ir apskaičiavo miškų ištekliams padarytą žalą. Ją turės atlyginti medžius iškirtę asmenys.

Mediena ištraukta Aplinkos apsaugos departamento iniciatyva, suderinus su ikiteisminį tyrimą vykdančiu Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Molėtų rajono policijos komisariatu ir bendradarbiaujant su VĮ Valstybinių miškų urėdija“, – rašoma Aplinkos apsaugos departamento išplatintame pranešime.
Aplinkos apsaugos departamentas

Išmatavus neteisėtai iškirsto valstybinio miško kelmus, nustatyta, kad buvo iškirsta 150,302 kub. m miško, žala miško ištekliams įvertinta 45 678 eurais.

Surinkus neginčijamus įrodymus, kirtimus suorganizavusiems asmenims buvo surašyti administracinio nusižengimo protokolai ir gresia baudos iki 1200 eurų, taip pat reikės atlyginti aplinkai padarytą žalą.

Pareigūnai nustatė, kad neteisėti kirtimai (neturint leidimo) vykdyti valstybiniame nesuformuotame žemės sklype (žemės plotas neturi unikalaus ir kadastrinio numerio), pagal Miškų valstybės kadastrą priskiriamame VĮ Valstybinių miškų urėdijos Anykščių regioninio padalinio Dubingių (buvusios Videniškių) girininkijos taksaciniams miško sklypams. 

Šiuo metu Molėtų rajono policijos komisariatas tęsia ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 22 str. 1 d. ir 178 str. 1 d., kuriam departamento pareigūnai bendradarbiaudami yra pateikę visą reikiamą informaciją.  

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)