„Reikėtų kalbėti ir apie ministrės pirmininkės įsitraukimą, jeigu tai yra svarbu. Neturėtų likti nuošalyje ir Seimo pirmininkė. Pagrindinių mūsų institucijų vadovų įsitraukimas, lyderiaujant užsienio reikalų ministrui, galbūt ir padėtų kažkokį postūmį padaryti“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė S. Skvernelis.

Ypač, akcentavo parlamentaras, svarbus užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio įsijungimas.

„Šiame etape reikia kitokio lygmens politiko, partijos lyderio ir užsienio reikalų ministro. Tai, galbūt, kažkas pajudėtų iš vietos“, – sakė S. Skvernelis ir pažymėjo, kad šiuo klausimu reikėtų paskubėti, nes artėja nauji rinkimai.

„Reikėtų lyderystės iš valdančiosios partijos pirmininko, nes jis yra ne tik pagrindinės partijos pirmininkas. Jis yra ir užsienio reikalų ministras. Tad šis žmogus, šis politikas turėtų būti lyderis ir vienas iš labiausiai suinteresuotų asmenų, kad susitarimas būtų“, – tvirtino S. Skvernelis.

Politinių partijų susitarimas dėl užsienio politikos buvo pradėtas rengti po to, kai Rusija pradėjo karą Ukrainoje. Daugiausiai ginčų rengiant susitarimą sukėlė išsiskyrusios valdančiųjų ir opozicijos nuomonės dėl pozicijos Kinijos atžvilgiu.

Praėjusių metų spalį G. Landsbergis paragino politinių partijų susitarimui dėl užsienio politikos leisti „ataušti“ ir diskusijas pabaigti po artėjančių savivaldos rinkimų. Ministras pabrėžė, kad valdantieji yra pasirengę diskutuoti ir su opozicija bandyti rasti kompromisus.

Po rinkimų Eltai pasiteiravus Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko Žygimanto Pavilionio, ar valdantieji planuoja grįžti prie diskusijų su opozicija, politikas leido suprasti, jog pastaruoju klausimu kol kas žymaus proveržio nėra. Visgi, jis tvirtino jaučiantis pozityvų nusiteikimą tiek parlamento daugumos, tiek opozicijos gretose.

Vėliau paaiškėjo, kad Ž. Pavilionis kreipėsi pagalbos į buvusį parlamentarą ir premjerą Gediminą Kirkilą. Pasak jo, nors centro kairei priklausančiam politikui nebūtų suteiktos formalios pareigos, siekiant išjudinti jau metus įstrigusį susitarimą dėl užsienio politikos tikslų G. Kirkilo įsijungimas nepamaišytų, pažymėjo URK vadovas.

Seimo opozicija pastarąją idėją vertina itin kritiškai – pasak politikų, moderatoriaus ir lyderio vaidmens šioje situacijoje turėtų imtis pats šalies diplomatijos vadovas G. Landsbergis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją