Kovos Donecko srityje net ir didžiąją savaitę tęsiasi nenutrūkstamai. Naujausiuose vaizduose iš Bachmuto – intensyvios kovos. Rusijos kariuomenė baigia sunaikinti paskutinius namus Mariinkoje ir nedidelėmis grupėmis puola prie Vuhledaro.

Viena raketa buvo tyčia paleista į kapines, kai žmonės didžiąją savaitę vyksta tvarkyti kapų. Minėta raketa sprogo Krematorsko centrinių kapinių viduryje.

„Ar jie tikrai pasiekė tokį žiaurumo lygį? Rusai juk nebuvo tokie žmonės“, – stebėjosi viena vietos gyventoja.

Vietiniai vyksta į sprogimo vietą, norėdami išsiaiškinti, kas liko iš jų artimųjų kapų.

Ukrainiečiai neliko skolingi, Bachmuto apylinkėse sunaikino Rusijos amunicijos sandėlį.

Nepaisant Rusijos kariuomenės žiaurumo, Velykos Donbase bus švenčiamos. Ukrainos stačiatikių kunigas kariams atvežė velykinių pyragų, dovanų ir visureigį. Kariai kunigą pasitiko viduryje kelio, o vadas iš karto išbandė dovaną.

Ilgai kalbėtis kariai neturėjo laiko, jie turi grįžti į frontą. Sekmadienį jie negalės eiti į bažnyčią ir kapines – jie bus priešakinėse pozicijose.

„Jūs švęskite, o mes čia jus pridengsime. Nepamirškite apie mus“, – kalbėjo vienas Ukrainos gynėjas.

Ukrainos žvalgyba skelbia, kad tikriausiai nustatė rusų rengusių žiaurią egzekuciją belaisviui ukrainiečiui tapatybę. Taip pat yra žinoma, kur ši tragedija įvyko.

„Iškėliau klausimą tarp įvairių šalių ombudsmenų, kurie siūlo savo parlamentams pripažinti Rusijos Federaciją teroristine valstybe. Tai yra pirmas dalykas.

Antra, iškėlėme klausimą dėl Rusijos Federacijos atstovų pašalinimo iš visų tarptautinių organizacijų“, – teigė Ukrainos žmogaus teisių įgaliotinis Dmytro Lubinecas.

O JAV neįsileidžia Rusijos užsienio reikalų ministro S. Lavrovo delegacijos. Balandį Rusija perėmė rotacinį pirmininkavimą Jungtinių Tautų (JT) Saugumo tarybai. S. Lavrovas turi pirmininkauti jos posėdžiams, bet JAV neišduoda vizų nei jam, nei kitiems delegacijos nariams.

Tuo metu ukrainiečiai skuba paruošti kuo daugiau karių kontrpuolimui.

Kita vertus, neseniai nutekinta JAV žvalgybos informacija rodo, kad dėl tokių pajėgų ir ypač ginkluotės joms trūkumo Ukrainos kariuomenės kontrpuolimas greičiausiai prasidės tik vasarą.

Buvęs Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio biuro patarėjas Oleksijus Arestovyčius sakė, kad pagrindinė kliūtis yra ne informacijos nutekėjimas, kaip skelbė įvairių šalių žiniasklaida, o oro sąlygos.

„Pagrindinė kliūtis – nesibaigiančios liūtys. O kad technika judėtų reikia 30 centimetrų dirvožemio, išdžiovinto iki betono būklės. Tai yra mažiausiai 2–3 savaitės specifinių saulėtų orų“, – kalbėjo O. Arestovyčius.

Karas Ukrainoje

Tuo metu JAV spauda atskleidė, kas nutekino slaptus žvalgybos dokumentus apie karą Ukrainoje ir kitus reikalus. Masačusetso oro pajėgų nacionalinės gvardijos narys, įtariamas itin įslaptintų JAV žvalgybos dokumentų nutekinimu, ketvirtadienį buvo suimtas Masačusetse, praneša „Reuters“, remdamasi šaltiniu, susipažinusiu su situacija.

Savo ruožtu Ukrainos valdžia taip pat siekia kuo skubiau pradėti šalies ekonomikos atstatymą. Prezidentas Volodymyras Zelenskis tam tikslui iš Tarptautinių Valiutos fondo (TVF) paprašė 15 milijardų dolerių.

Tuo metu rusai ukrainiečių kontrpuolimui ruošiasi išsijuosę.

„Būtina sukurti konkretų mechanizmą, kaip panaudoti įšaldytą Rusijos turtą Rusijos padarytai žalai atlyginti. Turi būti aiškiai pasakyta, kad turtas, įskaitant Rusijos Centrinio banko turtą bus konfiskuotas. Tai būtų pasaulinio masto taikdariškas veiksmas“, – kalbėjo Ukrainos vadovas.

O okupacinė valdžia Kryme nusprendė netgi uždaryti daugelį pusiasalio paplūdimių. Juose iškasta dešimtys kilometrų apkasų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: