„Tos lėšos jau yra paskirtos, kitą savaitę, pirmadienį-antradienį, jos atsidurs savivaldybių sąskaitose. (...)

Iš viso keliasdešimt milijonų per visą Lietuvą savivaldybėms bus papildomai išskirstyta, tai yra toms, kurioms pritrūko pinigų socialinei paramai“, – LRT radijui penktadienį sakė M. Šiurkus.

Viceministras sakė, kad savivaldybių, kurioms pritrūko lėšų socialinėms išmokoms, yra keliolika.

Viena tokių – Biržų rajono savivaldybė. Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjas Kęstutis Knizikevičius LRT radijui sakė, kad Biržams šiuo metu kompensacijoms už šildymą trūksta apie 700 tūkst. eurų.

„Biržų rajono savivaldybė turi skirti 2,512 milijono eurų Piniginės socialinės paramos įstatymo nuostatų vykdymui ir šiai dienai esame visiems žmonėms išmokėję socialines pašalpas, bet būsto šildymo kompensacijų teks palaukti, šiuo metu trūksta apie 700 tūkstančių eurų“, – dėstė K. Knizikevičius.

Tuo metu Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių išmokų skyriaus vedėja Ieva Paberžienė tvirtino, kad sostinė susidūrė su itin dideliu kompensacijų už šildymą prašytojų srautu. Anot jos, pernai rugsėjį ir spalį Vilniaus miesto savivaldybė per dieną gaudavo daugiau negu 19 tūkst. prašymų kompensacijoms.

„Tam įtakos turėjo ir pačių prašymų kokybė. Žmonės rinkosi įvairius kreipimosi būdus. Tie, kurie kreipdavosi tiesiogiai į darbuotojus, situacija buvo dėkingesnės, nes jie greičiau būdavo informuojami, jiems suteikiama pilna informacija apie kompensacijoms reikalingus duomenis, O gavėjai, kurie rinkosi elektroninį formatą, čia situacija ženkliai sudėtingesnė, nes šitie prašymai iš esmės gauti savivaldybėje be dokumentų ir todėl nagrinėjimas buvo ilgas, sudėtingas, labai individualus“, – LRT radijui komentavo I. Paberžienė.

Ji teigė, kad šiuo tebėra nagrinėjami vilniečių dar praėjusių metų lapkritį pateikti prašymai dėl šildymo kompensacijų, tačiau I. Paberžienė ramino, jog šie prašymai bus išnagrinėti ir kompensacijos gyventojus pasieks.

„Nors mes nagrinėjame ir lapkričio mėnesį pateiktus prašymus, tačiau šis mėnuo jau nebuvo toks gausus gavėjais, todėl ir pats procesas labai pajudėjo. Mes tikimės, kad visą likutį, kurį šiandien turime, tikrai užbaigsime iki gegužės pabaigos“, – kalbėjo I. Paberžienė.

Būsto šildymo ir vandens kompensacijos gali būti skiriamos visam šildymo sezonui, todėl nesulaukus sprendimo, kuriame bus nurodytas kompensacijos skyrimo laikotarpis, teikti prašymo pakartotinai nereikės. Nustačius teisę į kompensaciją gyventojams bus kompensuota visa apskaičiuota priklausanti suma.