Paklaustas, ar iš politikų LGBT+ bendruomenė nieko nebesitiki, todėl šį klausimą bando spręsti teisiniu būdu, advokatas A. Žilinskas patvirtino, jog vilčių tikrai nėra pakankamai.

„Nes kalbos, kurios vyko 30 metų apie lygybę – jos nepasiteisino. 20 metų jau laukiama partnerystės, ne tik tos pačios lyties, bet ir skirtingų lyčių poroms. Nei to, nei ano nėra. O tie įstatymų projektai, kurie yra svarstomi šiuo metu, žodžio „šeima“ ten iš viso nėra.

Lyginant ir su kitomis kaimyninėmis šalimis, Lietuva, deklaruodama, kad žiūri į Vakarus, laikosi įstatymų, kurie yra labiau panašūs į Rusijos kryptimi galiojančią tvarką“, – LNK eteryje sakė advokatas A. Žilinskas.

Jis išvardijo, ko minėtos trys poros prašo.

„Yra trys bylos. Viena iš jų – partnerystės byla. Tai yra šeimos, kurios nėra sudaromos per santuoką, tai yra civilinė partnerystė. Jos gali būti tiek vienos, tiek ir skirtingos lyties partnerystės.

Kai kurie žmonės nenori sudaryti santuokų: našliai ir našlės nenori prisiekti dar kartą kažkam.

Kitos bylos yra apie santuoką. Viena santuoka yra sudaryta užsienyje Lietuvos piliečio su užsieniečiu, ji yra teisėtai sudaryta Olandijoje, norima ją įtraukti Lietuvoje į apskaitą. O trečioji yra dviejų Lietuvos piliečių: norima sudaryti santuoką, kad ji Lietuvoje būtų užregistruota ir priimta.

Manome, kad jau atėjo laikas. Ir Konstitucija mūsų supratimu, nors ir yra problema, to nedraudžia“, – pasakojo advokatas A. Žilinskas.

Paklaustas, kiek Lietuvoje yra panašių porų, LNK vidurdienio žinių pašnekovas A. Žilinskas tikino, jog tokių yra daug.

„Didelė dalis žmonių, kai kurios poros nenorėjo viešintis. Tai tas nepalankumas visuomenės vis dar yra didžiulis faktorius. Vis dar nėra įmanoma statistiškai pamatuoti, bet kai kurie tyrimai vertina, kad apie 10 procentų populiacijos – tai mes galime kalbėti apie 300 tūkst. žmonių grupę mažiausiai“, – tikino jis.

Jeigu teismas sukurtų tokį precendentą, kitoms poroms tai reikštų galimybę teisminiu keliu eiti ir įtvirtinti santykius.

„Ir pagaliau gauti pripažinimą, kad jie yra šeima. Nes šiuo metu įstatymai nenumato, kaip tai padaryti. Reikalinga eiti kryžiaus keliaus, pasirašyti daugybę notarinių įgaliojimų, šimtus popierių žmogus negali nešiotis į kiekvieną gyvenimo situaciją. Juo labiau, kad visą laiką nenuspėjamų situacijų, kai negali viskam pasiruošti“, – LNK vidurdienio žiniose kalbėjo advokatas A. Žilinskas.

Kadangi šis klausimas gali būti nagrinėjamas ne ginčo tvarka, o ypatingosios teisenos būdu, jeigu teismas tenkina, sprendimas gali būti labai greitas, kalbėjo jis.

„Sakyčiau palyginimui, kad labai sėkmingai, operatyviai įvyksta lyties keitimo bylos. Žinoma, tai nėra taip patogu kaip administracinė paslauga, bet tai nėra taip baisiai ilgai. Ta trukmė, žinoma, dar susijusi su tuo, kad registrai tam dar nėra pritaikyti. Tai Teisingumo ministerija partnerystės byloms neprieštarauja dėl patenkinimo, tačiau prašo teismo 12 mėnesių atidėjimo laiko, kad galėtų paruošti valstybės registrus tokių duomenų registravimui“, – kalbėjo advokatas A. Žilinskas.

Jo asmenine nuomone, dabar Seime svarstomi projektai yra visiškai nereikalingi, nes apie šeimą jie nekalba.

„Tai yra pažeminimas žmonių. (…) Negali būti antrarūšių piliečių Lietuvoje. Ir nenormalu, kad kai kurie gali iškilmingai eiti į Civilinės metrikacijos skyrių ir ten su džiaugsmu viską atlikti, o dalis žmonių turi į teismus ir išleisti nemažus pinigus“, – kalbėjo A. Žilinskas.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su advokatu A. Žilinsku žiūrėkite čia: