Siaubingi vaizdo įrašai

Rusų kareiviai nufilmavo greičiausiai rytiniame Ukrainos fronte ant minos užvažiavusį ukrainiečių šarvuotį ir žuvusią jo įgulą. Sprendžiant pagal komentarus už kadro, šie kariai buvo ne pirmi šioje incidento vietoje. Nes ukrainiečius jie rado jau išrengtus, nuautus ir be galvų ir rankų.

Sprendžiant pagal aplinkos detales, šis baisus vaizdo įrašas gali būti gana šviežias. Kitame siaubingame internete pasirodžiusiame vaizdo įraše nufilmuota, kaip peiliu nupjaunama galva gyvam ukrainiečių belaisviui. Ir galvą po egzekucijos įmeta į krepšį.

Kadangi šiame vaizdo įraše matyti žali lapai, tikėtina, kad jis buvo nufilmuotas dar vasarą.

„Šį vaizdo įrašą, kur nužudomas belaisvis ukrainietis pasaulis privalo pamatyti. Tai įrašas, parodantis Rusiją tokią, kokia ji yra. Kas tai per sutvėrimai, jie nieko nelaiko žmonėmis – sūnų, brolių, vyrų, ar kieno nors vaikų. Tai yra įrašas, kuriuose Rusija bando paverti nauja norma tokį įprotį – atimti gyvybes.

Tai nėra atsitiktinumas, ir ne koks atskiras epizodas. Taip jau buvo ir anksčiau, taip buvo Bučoje. Jau tūkstančius kartų. Reaguoti privalo kiekvienas lyderis, nelaukti, kol praeis laikas ir viskas pasimirš. Mes nieko nesiruošiame pamiršti ir atleisti žudikams“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Karas Ukrainoje

Reaguodama į ukrainiečio belaisvio nukirsdinimo vaizdo įrašą Europos Sąjunga (ES) pažadėjo patraukti atsakomybėn karo nusikaltėlius.

Ukrainos kariškiai pabrėžia, kad nepaisant tokio žvėriško rusų elgesio, jie vis vien laikysis Ženevos konvencijos dėl belaisvių. Bet atkreipia dėmesį, kad rusai gana reguliariai platina tokius ar panašius įrašus – bent kartą per mėnesį.

„Tai yra tikslinga Rusijos valstybinė politika, kuriuo siekiama parodyti savo kariuomenės žiaurumus prieš ukrainiečius, prieš Ukrainos kariuomenę. Tokios rusų politikos tikslas yra pabandyti demoralizuoti ir pasėti paniką Ukrainos gynybos ir saugumo pajėgose.

Bet Rusijai nepavyksta to padaryti. Taip pat tokių viešų žiaurumų, kankinimų ir egzekucijų tikslas yra įbauginti savo kareivius. Taip jie sako – negalvokite pasiduoti, nes Ukrainos nelaisvėje su jumis padarys tai, ką mes darome su ukrainiečių karo belaisviais“, – teigė Ukrainos karinės žvalgybos atstovas Andryj Jusovas.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pripažino, kad kadrai siaubingi, bet pareiškė, kad reikėtų patikrinti, kas ir kur tai padarė. Ir dar pridūrė, jog gyvename klastočių pasaulyje.

Be abejo, eiliniai kariai kiekvieną dieną fronte mato, kaip arti vaikšto mirtis – viename vaizdo įraše užfiksuota, kaip kulka pataiko per centimetrą nuo Ukrainos gynėjo galvos.

Karas Ukrainoje

Ukrainos karinė vadovybė konstatuoja, kad rusai kiek sumažino puolimo Donecko srityje intensyvumą. Matyt rusams pradeda trūkti ir gyvosios jėgos, ir amunicijos.

Be to jie priversti ruoštis labai dideliam ukrainiečių kontrpuolimui. Matyt todėl rusų namų laiptinėse vis dažniau reklamuojama karinė tarnyba ir svarbiausia – atlyginimas: iki 4000 eurų tiems, kurie bus pasiųsti į šturmo būrius.

V. Putino režimas tikisi, kad nepaisant sankcijų pinigų tokiems samdiniams pakaks. Nors nerimo Kremliuje netrūksta.

„Tikimasi, kad iki II ketvirčio pabaigos, kylant naftos kainoms, situacija pasikeis ir į biudžetą pradės plaukti papildomos pajamos iš naftos ir dujų. Kartu norėčiau dar kartą pabrėžti, kad išorės veiksmai mūsų ekonomikai niekur nedingo. Ir tai puikiai suprantame.

Šiuo atžvilgiu atsipalaiduoti, leisti situacijai klostytis savaime negalime“, – kalbėjo V. Putinas.

Atsipalaiduoti neleis ir eiliniai Rusijos gyventojai. Pavyzdžiui, su Ukraina besiribojančioje Briansko srityje. Atrodo, kad jie jau suprato, kad karas gali pajudėti ir į jų pusę.

„Mes bijome, kai kuriuos iš mūsų po tris naktis nemiega. Šiandien šaudė, rytoj šaudys? Mes gi nežinome, ką šaudo“, – piktinosi vietos gyventojos.

V. Putinas siūlo už šių moterų vyrus ir sūnus po kelias dešimtis tūkstančių eurų. Už tiek jos jau gali bandyti ištrūkti iš provincijos, bet visai įmanoma, kad šių pinigų joms prireiks greičiau, nei pačios mano.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: