42 metų Aleksandro istoriją neseniai aprašė nepriklausomas baltarusių naujienų portalas „Zerkalo“.

Anot portalo, Lietuvoje ne vienus metus gyvenęs baltarusis sausio mėnesį eilinį kartą kreipėsi, kad būtų pratęstas jo leidimas gyventi Lietuvoje, – tai jis jau buvo daręs ne kartą, tačiau šį kartą atėjo neigiamas atsakymas.

Migracijos departamentas sprendimą motyvavo VSD raštu, kuriame teigiama, kad šis baltarusis gali kelti grėsmę nacionaliniam saugumui.

Departamentas tokį sprendimą priėmė įvertinęs Aleksandro praeitį.

„Mane ištiko šokas“

Pats vyriškis portalui pasakojo, kad 1998 metais baigė Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos akademiją, o nuo 2013 metų beveik dešimtmetį dirbo Minsko apskrities Kovos su ekonominiais nusikaltimais departamente, iš darbo išėjo savo noru turėdamas majoro laipsnį.

Palikęs tarnybą jis esą kurį laiką dirbo Maskvoje, vėliau grįžo į Baltarusiją ir ten iki 2017 metų dirbo taksistu.

„Po kiek laiko draugas įkalbėjo padirbėti Europoje. Parašiau gyvenimo aprašymą, išsiunčiau ir atsidūriau Lietuvoje. Dirbau vietinėje įmonėje, bet ne vienoje šalyje – gabenau automobilius“, – portalui pasakojo jis.

Žurnalistams jis aiškino nuo studentavimo laikų prijautęs opozicijai, niekada nepalaikęs valdžios, tiesiog dirbęs savo darbą ir niekam blogo nepadaręs.

„Gyvenime nebūčiau pagalvojęs, kad faktas, jog tarnavau Vidaus reikalų ministerijoje dar caro Žirnio laikais (jau pamiršau visus kontaktus ir ryšių nebeturiu), dabar gali kam nors daryti įtaką. Net minties neturėjau, kad negausiu leidimo gyventi. Kai apie tai sužinojau, mane ištiko šokas“, – teigė jis.

Pasienis su Baltarusija

Kovo pradžioje Aleksandras buvo priverstas išvykti iš šalies.

Anot „Zerkalo“, iš darbo jo kol kas neatleido. Aleksandro darbdavys net buvo radęs advokatą, tačiau teisininkas patikino dar nelaimėjęs nė vienos panašios bylos, todėl teigė manantis, kad teismui apskųsti sprendimą beprasmiška.

Baltarusio darbdavys Migracijos departamente esą bandė aiškintis, kodėl šį kartą Aleksandrui nebuvo pratęstas leidimas gyventi Lietuvoje, tačiau jam paaiškinta, kad sprendimas priimtas vadovaujantis įslaptinta informacija, kurios atskleisti departamentas neturi teisės.

Įvardijo režimo šalininku

Aleksandrui pateiktame atsakyme, kurį cituoja „Zerkalo“, teigiama, kad VSD įvertino jo praeitį ir padarė išvadą, kad dirbdamas Baltarusijos vidaus reikalų sistemoje jis privalėjo likti ištikimas Baltarusijos Respublikai, palaikyti jos valdžią ir agresyvią užsienio politiką, kuri kelia grėsmę Lietuvos užsienio politikai.

Pabrėžta, kad Baltarusijos specialiosios tarnybos tikrina savo teisėsaugos institucijų pareigūnų patikimumą ir lojalumą.

VSD mano, kad negalima sudaryti palankių sąlygų ir išduoti leidimų gyventi Rusijos ir Baltarusijos režimų šalininkams. Be to, nuogąstaujama, kad Aleksandru gali pasinaudoti Rusijos žvalgybos pareigūnai.

Aleksandras portalui teigė nuo vasario girdėjęs apie ne vieną panašų atvejį.

„Zerkalo“ rašo, kad žino mažiausiai dar tris atvejus, kai baltarusiams nebuvo pratęstas leidimas gyventi Lietuvoje dėl to, kad asmenys praeityje tarnavo Baltarusijos jėgos struktūrose.

Dviem atvejais asmenys iki 2015 metų tarnavo kariuomenėje, dar vienas asmuo iki 2021 metų dirbo tyrėju nedideliame Baltarusijos mieste.

VSD: situacija pasikeitė kardinaliai

Atsakydamas į Delfi klausimus VSD Strateginės komunikacijos skyrius teigė, kad departamentas atlieka užsieniečio keliamos grėsmės valstybės saugumui vertinimą atsižvelgdamas į konkrečias aplinkybes, teismų praktiką.

„Sprendimus dėl leidimo gyventi Lietuvoje panaikinimo priima Migracijos departamentas, kiekvienu konkrečiu atveju įvertinęs visas susijusias aplinkybes, įskaitant ir VSD vertinimą“, – teigiama atsakyme.

VSD atkreipė dėmesį, kad ta aplinkybė, jog Baltarusijos ar Rusijos pilietis kurį laiką gyveno Lietuvoje, savaime nereiškia, kad šis asmuo nekelia grėsmės valstybės saugumui, – paaiškėjus naujoms aplinkybėms, taip pat pasikeitus geopolitinei situacijai, asmenų keliamos grėsmės vertinimas gali keistis.

Naujasis VSD pastatas

„Dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą yra kardinaliai pasikeitusi geopolitinė situacija, išryškėjo naujų grėsmių Lietuvos nacionaliniam saugumui, ir šios aplinkybės privalo būti įvertintos“, – teigiama atsakyme.

Migracijos departamentas Delfi paaiškino, kad dėl asmens grėsmės nacionaliniam saugumui sprendžia VSD, o jei gaunamas vertinimas, kad asmens buvimas Lietuvoje kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, paprastai priimamas neigiamas atsakymas dėl leidimo gyventi Lietuvoje.

Spręsdamas dėl leidimo užsieniečiui gyventi mūsų šalyje suteikimo Migracijos departamentas informaciją gauna iš trijų institucijų – ne tik VSD, bet ir policijos bei Valstybės sienos apsaugos tarnybos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)