Politologė D. Jakniūnaitė tikino, jog ši istorija tikrai rimta. Tai nurodo ir sukeltos reakcijos.

„Manau, kad mes ir galime tai traktuoti rimtai. Ir tai ne tiek dėl to, kad kokia informacija paskelbta, bet kad ji apskritai buvo nutekinta tokiu būdu. Ir dar bus tikrai daug klausimų – kiek jos galimai gali būti paskleista įvairiuose interneto kampeliuose“, – kalbėjo VU TSPMI dėstytoja.

Ji teigė, jog kadangi dėl šios informacijos nutekinimo labiausiai džiūgauja rusiški šaltiniai, tai reikėtų atsargiai vertinti kaip galimą Vakarų planą.

„O paskui jau prasideda visos kitos interpretacijos, kurių yra pilnas internetas. Bet irgi reikia atkreipti dėmesį, kad neoficialūs šaltiniai teigia JAV žiniasklaidoje, kad dalis nutekintos informacijos duomenų yra tikri. Tai tokio pobūdžio įvykiuose, kai yra masiškas duomenų nutekinimas, visada yra didžiulė rizika, jog tam tikros informacijos bus paslėpta daug netikros informacijos.

Kai kurie dalykai jau buvo atskleisti, kai kurie dar bus, o apie kai kuriuos visai nesakoma, kad jie netikri. Tokių nepripažintų nutekinimų didžiulis iššūkis ir yra, kad visą informaciją reikia vertinti itin atsargiai, nes bet koks nutekinimas gali būti padaryti manipuliaciniais tikslais“, – kalbėjo D. Jakniūnaitė.

Asociatyvi nuotr.

Nutekintuose dokumentuose buvo atskleistos ir Ukrainos karinių pajėgumų techninės savybės. VU TSPMI politologė Žinių radijo eteryje teigė, jog jei nutekinimas yra susijęs su Rusijos žvalgybų veikla, informacija jau buvo pasinaudota.

„Jeigu kažką buvo galima paveikti, tai gal jau ir paveikta. Aišku, bendras toks vertinimas, kad ukrainiečiams senka amunicija, labiausiai turbūt ji ir suerzino Ukrainos pusę. Tai tokių visokių detalių, aišku, nėra palankios ir bendrai prie nuotaikos neprisideda, laukiant ir darant spaudimą dėl kontrpuolimo. Šitas visas foninis triukšmas nepadeda karo eigai, strategavimui, komunikacijai tarp Ukrainos partnerių“, – pabrėžė D. Jakniūnaitė.

Ji priminė, jog ukrainiečiai tikino, jog bene visi nutekinti duomenys yra klaidingi. Tačiau ši pozicija jiems parankiausia, kalbėjo D. Jakniūnaitė. Ji atkreipė dėmesį ir į dar vieną paviešintų dokumentų aspektą.

„Dabar visi tie, kurie turi priėjimą prie nutekintos informacijos, pateikinėja ją, bando ją vertinti – jos patikimumą ir ne. Tai kai kurios žinios, kurios pasirodė, gali būti laikomos tikromis. Bet visada tokiais atvejais nebūnant viduje, neturint vertingų patirčių yra sunku pasakyti, ar tai tiesa, ar ne. Mes bendrai dalyvaujame informaciniame žaidime.

Todėl labai atsargiai žiūri ir specialiosios JAV tarnybos. Bet jeigu mes darysime prielaidą, kad nemažai tų žinių yra tikra, pagal juos labai gerai matosi, kad JAV turi labai daug šaltinių įvairiose Rusijos specialiosiose tarnybose.

Tai jeigu mes sakome, kad ta informacija yra daugiau mažiau patikima, tai didžiausia žala, kuri yra padaryta, man atrodo, yra ne kiek karo Ukrainoje kontekste, bet kaip JAV veikia, kokią informaciją gauna slapta iš Rusijos“, – kalbėjo VU TSPMI dėstytoja, politologė D. Jakniūnaitė.

Todėl kyla rizika kai kuriems šaltiniams būti sunaikintiems, kalbėjo Žinių radijo laidos „Aktualusis interviu“ pašnekovė.

„Tada automatiškai gerokai mažiau gauti žinių, kaip Rusija veikia. Tai čia irgi yra labai didelė rizika“, – tikino ji.

Politologė teigė, jog dalis nutekintos informacijos yra naudinga, bandant sukompromituoti pačią Ukrainą, arba JAV partnerių akyse.

„Tai šitą reikia turėti mintyje. Mes kaip ir patys galime suprasti, kad ukrainiečiai strateguoja įvairiausius kovos su Rusija būdus“, – teigė VU TSPMI dėstytoja D. Jakniūnaitė Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“.