„Komisija tyrimo metu nustatė, kad šios aplinkybės yra susijusios su interesų konfliktu. (...) Komisija padarė išvadą, kad (viceministras – ELTA) vykdė pareigas, pažeisdamas tam tikras interesų derinimo įstatymo nuostatas“, – pažymėjo jis.

Pasak VTEK atstovo, komisija taip pat nustatė, kad G. Norkūnas dalyvavo tam tikrų klausimų ir sprendimų procedūrose, susijusiose su „Ignitis grupės“ veikla.

„Atsižvelgiant į tai, komisija konstatavo, kad viceministras veikė interesų konflikto situacijoje ir pažeidė interesų derinimo įstatymo atitinkamas nuostatas, kurios įpareigoja interesų konflikto atveju nusišalinti“, – dėstė T. Čaplinskas.

ELTA primena, kad praėjusių metų gruodį VTEK nutarė ištirti, ar G. Norkūno veikla atitinka įstatymų nuostatas, įpareigojančias deklaruoti privačius interesus ir savo tarnybinėje veikloje vengti interesų konflikto.

Nagrinėta, ar G. Norkūnas dalyvavo su AB „Ignitis grupė“ susijusių sprendimų rengimo, svarstymo ir priėmimo procedūrose ir ar tokios viceministro galbūt atliktos veikos neprieštarauja Įstatymo reikalavimams, draudžiantiems dalyvauti rengiant, svarstant ar priimant sprendimus arba kitaip juos paveikti, jeigu tai susiję su egzistuojančiais privačiais interesais. Taip pat vertinta, ar G. Norkūnas tinkamai deklaravo privačius interesus, atsiradusius jam sudarius sandorius su AB „Ignitis grupė“.

Įtarimai dėl galimo G. Norkūno interesų konflikto kilo po to, kai LRT žurnalistai išsiaiškino, kad viceministras G. Norkūnas, kuriam pavesta tiesiogiai kuruoti „Ignitis grupę“, anot tyrimo, pats turi „Ignitis grupės“ akcijų. Tuo metu energetikos ministras Dainius Kreivys turi 40 proc. akcijų bendrovėje „Catus“, kuri valdo daugiau kaip 90 proc. bendrovės „Norteo“ akcijų, o ši turi „Ignitis grupės“ akcijų.

Reaguodami į publikaciją apie politikų sąsajas su bendrove „Ignitis“, Socialdemokratų partijos frakcijos nariai nusprendė kreiptis į VTEK.
Finansų ministrė Gintarė Skaistė gruodžio pabaigoje nesiėmė vertinti VTEK sprendimo pradėti tyrimą dėl finansų viceministro G. Norkūno. Pasak jos, ministerijos vadovybė lauks komisijos išvadų ir tik tada spręs, kokių konkrečių veiksmų reikėtų imtis.

LRT žurnalistai kėlė klausimus ir dėl energetikos ministro Dainiaus Kreivio. Skelbta, kad „Ignitis“ akcijų turi ir bendrovė „Norteo“ – šią kontroliuojančios įmonės „Catus“ 40 proc. akcijų turi D. Kreivys, tačiau to nebuvo deklaravęs. Visgi, VTEK nusprendė D. Kreivio elgesio netirti.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)