„Čia tokia sena informacija. Čia jau seniai mes tų dalykų nedarom, jau seniai nedirbam“, – „LNK Žinioms“ teigė „Druskischool“ instruktorius Aleksandras Badjanovas.

Po žurnalistų skambučių ši informacija iš portalo buvo pašalinta.

Tiesa, „LNK Žinių“ redakciją pasiekė ir daugiau medžiagos – pasirodo prieš kelias savaites mokyklos puslapyje buvo tiesiogiai nurodomi rusiškų pažymėjimų pavyzdžiai.

„Jeigu žmonės baigia kursus, nori ten kažkokį dar... Nori gauti pažymėjimą, tai mes išduodam Lietuvos asociacijos pažymėjimą“, – tikino A. Badjanovas.

Jis tvirtino, kad jokio ryšių su Nacionaline Rusijos instruktorių lyga Druskininkų instruktorių mokykla neturi. O išduodami pažymėjimai – neseniai Lietuvoje įkurtos asociacijos. Tos asociacijos vadovas yra pats A. Badjanovas.

„Čia Lietuvoj tokia yra asociacija – Lietuvos profesionalių slidinėjimo ir snieglenčių instruktorių asociacija“, – sakė pašnekovas.

Paklaustas, ar jis pats ją įkūrė, A. Badjanovas tai patvirtino: „Ką reiškia patys? Asociacija daro ir... Taip. Taip, patys, aišku.“

Susidomėjo Seimas, ministerija

Nors A. Badjanovas tikino, kad su Nacionaline Rusijos instruktorių lyga nebedirba, šios puslapyje skelbiama informacija yra priešinga: A. Badjanovo vadovaujama asociacija priskirta prie lygos partnerių, o jis pats įvardijamas kaip vienas iš jų instruktorių Lietuvoje.

„Kreipėsi jie į Lietuvos instruktorių asociaciją, gavo neigiamą atsakymą ir tada, ko gero, įsikūrė savo asociaciją ir veikia. Nežinau, ar tokia veikla yra legali, čia, ko gero, klausimas yra ir Lietuvos institucijoms, ir Mokesčių inspekcijai, ir kitoms. Aš manau, kad tokia veikla neturėtų vykti Lietuvoje“, – vertino Seimo narys Virgilijus Alekna.

Virgilijus Alekna

Situaciją dėl Druskininkuose įkurtos slidinėjimo instruktorių mokyklos sunkiai gali paaiškinti ir švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas.

„Visiškai nenormali situacija. Tikrai yra nei logiška, nei taip turi būti, nei taip gali būti. Prieš gerus metus irgi buvo kreiptasi iš visuomeninių organizacijų ir iš Seimo narių, tai mes delegavome asmenį iš ministerijos“, – dėstė jis.

Pasak viceministro, ieškoma kitų šalių, su kuriomis būtų galima bendradarbiauti norint išduoti tarptautinius pažymėjimus.

„Mes inicijavome veiksmus ir galbūt tikrai kontroliuosime, kad jie ir vyktų, tas procesas vyktų. Kad rastumėm kitą šalį, jei pas mus nėra pakankamos kvalifikacijos kalnų slidinėjimo instruktorių“, – kalbėjo L. Obcarskas.

A. Badjanovo mokyklos puslapyje nurodoma, kad su jų išduotais pažymėjimais galima dirbti daugumoje Europos šalių ir JAV. Tačiau, pasak specialistų, jei tai tikrai tik Lietuvos asociacijos išduodami pažymėjimai, jie negali būti tarptautiniai.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie tai žiūrėkite čia: