Pasibaigus savivaldos rinkimams, valstiečių lyderis R. Karbauskis laišku kreipėsi į partiečius, kur optimistiškai kalbėjo ne tik apie praėjusius, bet ir apie būsimus – nacionalinius – rinkimus.

„Žinant, kad nacionaliniuose rinkimuose mes galime sulaukti didelio palaikymo tų, kurie dabar balsus atidavė komitetams, prognozuojant, kad dalis rinkėjų, atidavusių balsus už socialdemokratus savivaldybėse, vėliau rinksis mūsų sąjungą dėl mūsų vertybinės politikos, pridėjus mūsų gautus 9,21 procentus balsų, galima teigti, jog turime labai nemažą potencialą artėjančių nacionalinių rinkimų kontekste“, – dėstė R. Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis

Pasak jo, partija privalo pasiūlyti savo kandidatus visose Lietuvos vienmandatėse apygardose Seimo rinkimuose.

„Mūsų uždavinys pasiekti Seimo rinkimų antrąjį turą bent pusėje apygardų“, – nurodė R. Karbauskis.

„Tai nėra optimizmas per sukąstus dantis“

Prieš artėjančius prezidento, Europos Parlamento ir Seimo rinkimus jis savo bendražygiams iškėlė tikslą – aktyviai burti šalininkus.

„Jei kiekvieną dieną sugebėtume savo politikos rėmėjais padaryti bent po vieną žmogų, vien per mėnesį mes savo rėmėjų skaičių padidintume 120 tūkstančių.

Užduotis kiekvienam LVŽS nariui, – sąjungos rėmėjų skaičių padidinti bent penkiais per mėnesį. Tada per metus mūsų rėmėjų skaičius išaugtų 240 tūkstančių. Tai realu, tik reikia noro ir pastangų.

Dabartiniai LVŽS rėmėjai gali būti priskaičiuoti prie užduoties, nes iki Seimo rinkimų dar pusantrų metų, o 360 tūkstančių rinkėjų reiškia pergalę daugiamandatėje apygardoje“, – dėstė R. Karbauskis.

Valstiečiai, jo įsitikinimu, turi šansų dalyvauti valdančiosios koalicijos formavime, o galbūt net ir formuoti Vyriausybę, kuriai vadovautų dabartinis Seimo narys, buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Turime dirbti taip, kad artėjantys Seimo rinkimai būtų sėkmingi. LVŽS ir mes galėtume dalyvauti formuojant valdančiąją daugumą. Tai planas minimum, o siekiamybė – turėti galimybę deleguoti ministrą pirmininką, kurio kandidatūra šiandien akivaizdi – Aurelijus Veryga“, – teigė R. Karbauskis.

Aurelijus Veryga

Visa tai, anot jo, realu.

„Tai nėra optimizmas per sukastus dantis, kurį dabar demonstruoja mūsų sąjungą išdavę politikai, tai realus padėties vertinimas, o kaip viskas susiklostys priklauso tik nuo visų mūsų“, – laiško pabaigoje apibendrino politikas nepraleisdamas progos įgelti nuo LVŽS atsiskyrusiai, Sauliaus Skvernelio vedamai Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“.

Su kuo mato bendrą darbą

Delfi kalbintas R. Karbauskis patvirtino, kad šis laiškas tikras ir rašytas tarp pirmojo ir antrojo savivaldos rinkimų turų.

Paklaustas, su kuo matytų bendrą darbą koalicijoje, jei būtų galimybė tokią formuoti, politikas atsakė, kad matytų tuos, kurie vadovautųsi tokiomis pačiomis vertybėmis kaip LVŽS ar priimtų partijos programą.

„Labai sunku dabar atsakyti. Daug kas priklauso nuo to, ar nacionaliniu lygiu socialdemokratai pabandys būti tokie, kokie yra vietiniame, savivaldybių lygyje. Nes vietiniame lygyje jie yra mūsų, tradicinių vertybių, o nacionaliniame lygyje yra liberalai“, – komentavo R. Karbauskis.

Jis leido suprasti nematantis galimybių bendradarbiauti su liberalais, nebent jie atsisakytų savo tikslų dekriminalizuoti disponavimą nedideliu kiekiu narkotikų, kitų tikslų.

Taip pat, anot R. Karbauskio, mažai vilčių susitarti su konservatoriais, o su demokratais tartis esą išvis nebus poreikio.

„Aš džiaugiuosi tuo supratimu, kad ir nelabai reikės su jais tartis, nes jie nelabai turės skaičių žmonių, kuris būtų svarbus tuos momentu. Aš suprantu, kad būsimo Seimo politika, pasirinkimai priklausys nuo trijų didžiųjų partijų, kurios ir dabar savivaldybių rinkimuose pasirodė geriausiai, tai yra konservatoriai, socialdemokratai ir valstiečiai“, – kalbėjo valstiečių lyderis.

Be to, kalbėdamas apie demokratus ir S. Skvernelį, jis kėlė klausimą, kaip būtų galima burti koaliciją ir pasitikėti tais, kurie esą „slėpė „Ignitis“ privatizavimą“.

Planai prezidento rinkimams

Valstiečiams, pasak R. Karbauskio, Seimo rinkimuose bus labai svarbu turėti stiprius vienmandatininkus, jei reikės – ir nepartinius.

„Šitie rinkimai bus per daug svarbūs, kad galima būtų rizikuoti bandant kelti žmones, kurie, pavyzdžiui, savivaldos rinkimuose nesulaukė palaikymo. Jau geriau surasti nepriklausomą kandidatą, kuris gali būti favoritas rinkimuose“, – pasakojo politikas.

Partija, anot jo, galvoja ir apie prezidento rinkimus, kuriuose esą būtų galima arba kelti savo kandidatą, arba remti kažką iš pašalės. LVŽS, pasak R. Karbauskio, šiuo klausimu yra atvira dialogui su mažesnėmis, neparlamentinėmis partijomis:

„Jeigu kelsim partijos kandidatą į prezidento rinkimus, juo turėtų tapti, dabar vertinant situaciją, jeigu ji nepasikeis, Aurelijus Veryga. Bet neatmetu varianto, kad mes tarsimės dėl kažkokio kito kandidato, jei toks būtų, rėmimo, jeigu tos paramos prašytų.

Nemanau, kad realu, jog Aurelijus Veryga laimėtų prezidento rinkimus. Tai nėra realu, mes tą suprantame, Aurelijus tą puikiai supranta <...>. O dalyvauti rinkimuose su savo kandidatu ir nesiekti pergalės, tai nėra savaime didelis tikslas.“

Aurelijus Veryga

Kalbėdamas apie LVŽS gausinimą, R. Karbauskis tikino, kad didelis partijos narių skaičius nėra tikslas savaime, anot jo, svarbu, kad žmonės būtų bendraminčiai. Į LVŽS, R. Karbauskio teigimu, įstoti sunku.

„Mes labai rimtai žiūrim į narystę. Kad žmogus stoja, tai nėra mums savaime vertybė. Mes žiūrim, kuo jis buvo, ką jis veikia, kam jis atstovauja, kokios jo iš tikrųjų pažiūros, tada galima vertinti jis tinka, ar netinka“, – pasakojo politikas.

Dumbliauskas: realu, kad jie bus valdančiojoje koalicijoje

Delfi su partiečiams rašytu R. Karbauskio laišku supažindino Mykolo Romerio universiteto politologą Vytautą Dumbliauską.

„Laiškas kaip vidiniam naudojimui, partijos nariams, mano galva, surašytas pakankamai korektiškai. Konstatuojami dalis, o paskui – ką reikėtų daryti. Aišku, prognozės šiek tiek per daug optimistinės, bet čia normalu, aš panašiai rašyčiau būdamas partijos pirmininku. Čia toks motyvavimas“, – komentavo politologas.

„Valstiečiai iš tikrųjų turi jaustis gerai, nes jie savivaldos rinkimuose pasirodė geriau negu S. Skvernelio partija <...>. Pasirodo, kažką valstiečiai turi, turi savo rinkėją. Aš irgi buvau nustebintas valstiečių pasirodymu“, – pažymėjo jis.

Šiuo metu, pasak V. Dumbliausko, nėra realu, kad valstiečiai savo simpatikų skaičių pasididintų iki 240 tūkstančių.

„Čia yra nerealu, nors, aišku, partijos pirmininkas turi kalbėti optimistiškai. Tačiau visiškai realu, kad jie dalyvaus valdančiojoje koalicijoje, nes valdančiajai koalicijai sudaryti, ką rodo istorinė patirtis, reikia trijų partijų“, – pridūrė politologas.

Vytautas Dumbliauskas

Jo matymu, įmanoma, kad po Seimo rinkimų partijos išsirikiuos taip: pirmieji bus socialdemokratai, antrieji – demokratai, nes esą turi ryškių lyderių ir gali neblogai pasirodyti rinkimuose, ir tretieji bus valstiečiai.

Neabejoja, kad eitų į koaliciją su Skverneliu

Ar pastarieji galėtų jungtis į koaliciją su taip kritikuojamais demokratais?

V. Dumbliauskas neabejojo, kad taip.

„Aišku eis. Viešpatie, čia gi verslas. Politika tikrai turi daug verslo elementų <...>. Manyčiau, kad tikrai eis į koaliciją, nes o su kuo daugiau daryti koaliciją, ką dar kviesti? Tėvynės sąjungą ir Liberalų sąjūdį? Jie tikrai neis.

„Laisvė ir teisingumas“, mano galva, su klaustuku, o Darbo partija, visi reitingai rodo, kad neturėtų patekti į Seimą. Aišku, stebuklas gali įvykti, V. Uspaskichas gali grįžti, tada Darbo partija, jeigu peržengtų 5 proc., <...> galėtų būti trečiuoju broliu koalicijoje, jeigu valstiečių neimtų“, – svarstė politologas.

Sakydamas, kad valstiečiai per Seimo rinkimus gali gauti rinkėjų, savivaldos rinkimuose balsavusių už komitetus, balsus, R. Karbauskis teisus, teigė V. Dumbliauskas. Bet tuo, kad valstiečiams galėtų atitekti socialdemokratų rinkėjų balsai, jis suabejojo.

„Vargiai. V. Blinkevičiūtė ant bangos. Net keista. Esu giliai įsitikinęs, kad socialdemokratų partijoje nieko neįvyko, jokių kokybinių pokyčių, užteko pakeisti pirmininkę <...>, vėliavą, ir iš karto partijos reitingai šovė į viršų“, – komentavo V. Dumbliauskas.

Sutinka, kad gali gauti komitetų rinkėjų balsus

Kaip ir V. Dumbliauskas, Delfi kalbintas Vytauto Didžiojo universiteto politologas Ignas Kalpokas sutiko, jog valstiečiai gali pasigriebti žmonių, per savivaldos rinkimus balsavusių už politinius komitetus, palaikymą.

Ignas Kalpokas

„Dėl politinių komitetų aš logikos šiek tiek matau, kadangi ir ankstesnių Seimo rinkimų metu tikrai buvo matomas gana aktyvus valstiečių ir komitetų bendradarbiavimas, ir tų sąlyčio taškų tikrai gali būti. Bet vėlgi tai priklauso ir nuo asmenybinių dalykų.

Sakykime, Kaune su „Vieningo Kauno“ atstovais atrodė, kad tuomet dar S. Skvernelio valstiečių dalis yra labiau yra susibendravusi, tai čia yra klausimas, kiek pavyks bendradarbiauti ir kurią iš tų dviejų pusių palaikys Kauno meras“, – pažymėjo I. Kalpokas.

Tačiau, kad socialdemokratų rinkėjas per Seimo rinkimus nuspręstų balsuoti už LVŽS, anot jo, yra nerealu.

„Čia labiau iš svajonių srities, kadangi socdemai per šiuos rinkimus sustiprino savo svorį opozicijoje. Ko gero, būtent todėl iš R. Karbauskio pusės yra ieškoma kažkokios – pavadinkime – priedangos, kodėl valstiečiai galėtų būti išskirtinis pasirinkimas nepatenkintųjų dabartine valdančiąja dauguma <...>.

Aišku, bandoma apeliuoti į vertybinį aspektą, tradicinių vertybių gynimą, bet, pasižiūrėjus į dabartinę socdemų frakciją Seime ir apskritai į socialdemokratų partiją ir jos pozicijas balsuojant dėl partnerystės įstatymo, to labai didelio liberalumo, kuris šiaip būdingas vakarietiškiems socdemams, ypatingai daug nematyti“, – akcentavo pašnekovas.

R. Karbauskio išdėstyti siekiai turėti stiprius vienmandatininkus ir surinkti 360 tūkst. balsų, pasak jo, yra „bandymas išlaikyti gerą nuotaiką savo gretose“.

Kalpokas: socialdemokratams gali tekti rinktis

I. Kalpokas neatmetė galimybės, kad LVŽS dalyvaus būsimoje koalicijoje, bet, anot jo, koaliciją formuojančiai partijai, kuri – įmanoma – bus socialdemokratai, gali kilti dilema, ar rinktis valstiečius, ar demokratus.

Vilija Blinkevičiūtė

„Čia yra keli kintamieji, visų pirma, o kiek daug mandatų surinks socdemai kaip numanomi, bent jau kol kas, rinkimų nugalėtojai, ir kiek jiems trūks, ir kiek tų trūkstamų balsų galės pasiūlyti valstiečiai.

Valstiečių koalicinis potencialas yra savotiškas ir tai irgi matosi iš šio laiško. Akivaizdu – dėl S. Skvernelio R. Karbauskiui dar vis beprotiškai skauda. Jeigu mes po rinkimų turėsime situaciją, kai, tarkime, socdemams reikės partnerių, susodinti prie vieno stalo R. Karbauskį su S. Skverneliu gali būti beprotiškai sudėtinga. Tada prasidės matematika: jeigu pavyksta imti tik vieną iš jų, tai kuris bus nuolaidesnis, su kuriuo labiau norės eiti dar kokia nors trečia galima partija“, – dėstė politologas.

Per Seimo rinkimus 2016 metais LVŽS daugiamandatėje apygardoje gavo 274 108 balsus, o bendrai per rinkimus pelnė 51 mandatą.

Per Seimo rinkimus 2020-aisiais LVŽS daugiamandatėje apygardoje gavo 204 791 balsą, o bendrai iškovojo 32 mandatus.

Šių metų kovo Teisingumo ministerijos duomenimis, LVŽS turi 3 741 narį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)