Europos nacionalinių žmogaus teisių institucijų tinklo prezidentė Suomijos nacionalinės žmogaus teisių institucijos vadovė Sirpa Rautio dar 2023 m. vasario 23 d. išplatintame kreipimesi tinklo nariams pastebėjo, kad ENNHRI valdybos siūlymas šalinti Rusijos Federacijos ombudsmeno instituciją priimtas po daugelį mėnesių trukusios kruopščios Rusijos Federacijos ombudsmenės viešų pasisakymų, kuriuose gausu netikslios ir klaidinančios informacijos apie Rusijos karą prieš Ukrainą, ir veiklos analizės.

Seimo kontrolierė Erika Leonaitė džiaugdamasi ENNHRI balsavimo rezultatais tuo pačiu pastebėjo, kad ji ir kai kurie kiti ENNHRI nariai ne kartą yra atkreipę dėmesį į Rusijos Federacijos ombudsmenės žalingą veiklą, kuri susijusi su dezinformacijos apie Rusijos karą prieš Ukrainą skleidimu, tuo pačiu apgailestaudama, kad šis sprendimas užtruko.

„Akivaizdu, kad Rusijos Federacijos ombudsmenės veikla nesuderinama su pamatiniu ENNHRI tikslu stiprinti skatinti žmogaus teisių apsaugą Europos regione. Savo viešuose pareiškimuose Tatjana Moskalkova sistemingai vadina Ukrainos gyventojus naciais ir neonaciais, platina oficialų Kremliaus naratyvą dėl ukrainiečių tariamai vykdomo genocido Donbase, taip asmeniškai prisidėdama prie Rusijos agresijos prieš Ukrainą ir vykdomų sunkiausių tarptautinių nusikaltimų teisinimo“, – po balsavimo kalbėjo E. Leonaitė.

ENNHRI neilinė GA

Išplatintame pareiškime ENNHRI nariams Rusijos Federacijos ombudsmenė Tatjana Moskalkova piktinosi, esą, politizuotu sprendimu, teigdama, kad Rusijos Federacijos ombudsmeno institucija „atliko milžinišką darbą su daugiau nei 5 milijonais evakuotų asmenų iš Donbaso, sujungdama dešimtis šeimų, tarpininkaudama apsikeičiant karo belaisviais“.

Kreipimesi į ENNHRI, vienijantį 40 Europos nacionalinių žmogaus teisių institucijų, Rusijos Federacijos ombudsmenė T. Moskalkova, nesutikdama su, esą, daromu spaudimu Rusijos ombudsmeno institucijai, be kita ko, ENNHRI narių prašė „būti išmintingais ir objektyviais priimant sprendimą“.

Rusijos Federacijos ombudsmenė neeilinės Generalinės asamblėjos metu kartojo propagandines žinutes apie, esą, Donbase vykdyto genocido metu Ukrainos nacių nužudytus 14 tūkst. žmonių, kaltino ENNHRI, esą, ji nebenori spręsti sudėtingų žmogaus teisių problemų bendradarbiaujant su Rusijos Federacijos ombudsmeno institucija, apsaugoti ją nuo daromo politinio spaudimo ir neva nepagrįstų Europos Sąjungos sankcijų.

Norėdama išvengti balsavimo rezultatų Rusijos Federacijos ombudsmenė neeilinės Generalinės asamblėjos metu paskelbė pasitraukianti iš ENNHRI pati, tačiau ENNHRI nariai nesutikdami su tokiu žingsniu ir neleisdami T. Moskalkovai situacijos išnaudoti Rusijos režimo politiniams interesams nusprendė balsuoti dėl Rusijos Federacijos ombudsmeno institucijos pašalinimo iš nacionalinių žmogaus teisių tinklo.

Neeilinėje generalinėje ENNHRI asamblėjoje asociacijos prezidentė S. Rautio taip pat paskelbė, kad Globalus nacionalinių žmogaus teisių institucijų aljansas (GANHRI) Jungtinėse Tautose organizuos specialią akreditavimo sesiją, kurios metu būtų tikrinamas Rusijos Federacijos ombudsmeno institucijos atitikimas Jungtinių Tautų Paryžiaus principams, nustatantiems ombudsmenų institucijoms taikytinus nepriklausomumo ir žmogaus teisių apsaugos standartus.

Po balsavimo Ukrainos ombudsmenas Dmytro Lubinecas dėkojo ENNHRI nariams už principingumą: „Manau, tai bus signalas Europos visuomenei, kad ENNHRI yra realus žmogaus teisių gynėjas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją