Ukrainai pavyko susigrąžinti 31 vaiką. Tai maža dalis iš 16 tūkstančių, kuriuos Rusija paėmė iš šeimų okupuotose žemėse ir deportavo į Rusiją.

Vienai garbaus amžiaus ukrainietei, kuri siekia susigrąžinti du anūkus, neatlaikė širdis – ji mirė.

„Mes jau kartu. Žinai kaip mama kankinosi? Pusmetį naktimis nemiegojo“, – šluostydama ašaras kalbėjo vaiką prie savęs glaudžianti moteris.

„Po šešių mėnesių pagaliau pamačiau mamą, labai pasiilgau. Stovykloje strigo ryšys“, – teigė berniukas.

LNK Žinios pastebi, kad su kiekviena tokia gelbėjimo misija, ypač kai V. Putinui ir Rusijos Vaiko teisių įgaliotinei išduoti arešto orderiai, vaikai paliudys Kremliaus nusikaltimus.

„Kiekvieną vakarą mums aiškindavo, kad „pas jus ukrainiečiai teroristai“. Sakė ir kad V. Zelenskis narkomanas. O jei išgirs mus kalbant ukrainietiškai, uždarys rūsiuose izoliatoriuose ir baus. Mums neleido skambinti tėvams į Chersoną, elgėsi kaip su gyvuliais“, – pasakojo vienas iš Rusijos sugrąžintas vaikas.

Zelenskis: pasaulis turi sužinoti kuo daugiau

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis sako, kad kuo daugiau pasaulis žinos, tuo greičiau blogio imperija kris.

„Nėra tautos, kuri pritartų tam, ką atnešė rusų okupacija: koncentracijos stovyklos, vaikų deportacijos, moterų prievartavimas ir miestų deginimas. Kuo daugiau pasaulis sužinos, tuo greičiau agresorius pralaimės ir grįš taika ne tik Ukrainai, bet ir pasauliui“, – teigė Ukrainos prezidentas.

Ukrainiečiai bando nusimesti ir dvasinį jungą – Maskvos patriarchato. Susirinkę prie cerkvės žmonės reikalavo, kad Kremliaus įtakos ortodoksų šventovė pereitų Ukrainos stačiatikiams – Konstantinopolio patriarchato pavaldumui.

O Kyjivo srityje vyras per vienos cerkvės perėmimą dar bandė išplėšti kryžių ir staiga mirė ištiktas konvulsijų.

Puolimas susilpnėjo

Tuo metu Rusijos kruvinas puolimas nesiliauja. Raketoms smogus į namą Zaporižios mieste, išžudyta ukrainiečių šeima – vyras ir jo 11 metų dukra žuvo. Gelbėtojams iš griuvėsių pavyko išgelbėti vienintelę gyvą mergaitės motiną.

Amerikiečių karo ekspertai teigia, kad rusų puolimas susilpnėjęs visoje fronto linijoje, net ir prie Bachmuto.

„The Washington Post“ skaičiuoja, kad ukrainiečių pajėgos per dieną iššauna apie 7700 sviedinių arba po vieną kas šešias sekundes.

Rusai, kuriems irgi trūksta šovinių, jų sunaudoja trigubai daugiau. Ukrainos kariams tenka rinktis – taikytis, pavyzdžiui, į techniką, o ne į pėstininkus.

„Padėtis šiuo metu sunki bet stabili, duodame atkirtį priešui, nors jis ir bando veržtis. Kariauti nelengva, bet mums pavyks, žinome dėl ko kaunamės“, – sakė Ukrainos karys, slapyvardžiu „Voron“.

Pasak karių, rusai paliaubų nesuprato ir nesupras.

„Juos reikia išvaryti iš visos mūsų teritorijos. Nes jei mes sustosime ties tuo, kas yra, jei bus paliaubos, praeis dar dešimtmetis ir jie eis toliau. Paliaubos su tokiu agresoriumi neįmanomos“, – sakė karys Bohdanas.

Gelbėjo nuo bombos nukentėjusį vyrą

Kovų siaubiamame Bachmute – šiurpi kasdienybė: medikai gelbėja po okupantų atakos sužeistą vietos gyventoją. Sužalotas vyras kartu su šeima ir trylikamečiu sūnumi buvo atvežtas iš miesto. Vyriškis išėjo į kiemą, po to artimieji jį rado be sąmonės ir kraujuojantį.

„Išgirdome sprogimą. Tada tėtis nukrito ir pradėjo šliaužti iki slenksčio, kad galėtume jį išgelbėti. Mama verkė šalia jo, jis buvo pasruvęs krauju, ištinęs“, – pasakojo nukentėjusiojo sūnus.

Vyrą sužeidė bombos skeveldros, sunkiausios žaizdos – kakle ir žandikaulyje.

„Raketa skrido tiesiai į rūsį, bet sprogo dar ore. Gerai, kad rūsyje nieko nebuvo, nes ten viskas susprogdinta. Gerai, kad rūsyje mes nesėdėjome. Visas maistas, viskas ten buvo sudaužyta“, – pasakojo nukentėjusiojo šeimos nariai.

Okupantai keičia taktiką

Ukraina skelbia pastebėjusi, kad okupantai keičia taktiką – rusai prie dronų pririša sprogstamąsias granatas ir meta jas į žmonių gausiai lankomas vietas. LNK Žinių teigimu, rusus prie nevilties priemonių pastūmėjo nesėkmės fronte.

„Pirmi keli skrydžiai buvo baisūs, buvo sprogimas tarp garažo ir namo. Namas buvo smarkiai apgadintas ir vėl, tėtis buvo sužeistas stiklu. Mano kambaryje liko tik vienas langas“, – pasakojo nukentėjusio vyro sūnus.

Šalia Bachmuto esančioje Avdijivkoje – dar vienas nepavykęs okupantų šturmas.

Rusijos kariuomenė bandė dar kartą apsupti miestą, bet jiems nepavyko.

Atsisako palikti pavojaus zoną

Štai kodėl jie negailestingai ir toliau apšaudo miestą. Jame dar gyvena keliasdešimt tūkstančių gyventojų, tarp jų – vaikų, kurių tėvai kategoriškai atsisako evakuotis.

„Kategoriškai nenoriu. Mano žemė, mano namas, aš čia gyvensiu ir auginsiu vaikus. Sakau tai kategoriškai“, – kalbėjo gelbėtojų surasta moteris, kuriai buvo pasiūlyta evakuotis.

Ukrainos kariai gina Avdijivką, neleidžia apsupti miesto, bet negali perimti priešo sviedinių. Todėl čia žmonės gali tik likimo melsti, kad sviedinys aplenktų jų namus ir vaikus, kurie vis dar gyvena mieste.

Britų žvalgyba teigia, kad okupantų pajėgos mūšyje dėl Bachmuto vėl aktyvesnės. To esą nebuvo nuo kovo pabaigos, kai jų judėjimas iš esmės buvo sustojęs.

Negana to, pagrindiniam Ukrainos ginkluotųjų pajėgų aprūpinimo maršrutui į vakarus nuo miesto greičiausiai iškilo rimta grėsmė.

Tuo metu Rusijos gynybos ministras S. Šoigu lankėsi karinėse gamyklose – šį kartą Žemutinio Naugardo srityje apžiūrėjo, kaip gaminami šarvuočiai ir aviacinės bombos. Rusija skelbiasi jau padidinusi šaudmenų gamybą.

„Toks gyvenimas“

Tuo metu rusų samdinių grupuotės „Wagner“ vadas J. Prigožinas pats lanko kapines Rusijoje, kur sugulė šimtai jo smogikų.

Jis pasigyrė, kad daug jų siunčiama į šturmą Ukrainoje ir šios „patrankų mėsos“, o anot jo – didvyrių, kapinės toliau augs.

„Štai tos kapinės, taip, jos auga. Tie, kurie kovoja, kartais žūsta, toks gyvenimas“, – kalbėjo jis.

Ukrainiečiai netoli Svatovės sunaikino Rusijos amunicijos sandėlį, žuvo okupantų karių, sunaikintas sunkvežimis. Taip pat skelbiama, kad Donecko srityje ukrainiečiai numušė dar vieną okupantų karo lėktuvą „Su-25“.

LNK žinių reportažą apie grąžintus ukrainiečių vaikus žiūrėkite čia:

LNK reportažą apie pasikeitusią okupantų taktiką žiūrėkite čia: