„Kai prezidentas Macronas kalba, kad Europa neturėtų būti įvelta į konfliktus, kurie nėra mūsų, jo subkontekstai yra apie Europos strateginę autonomiją. Šios idėjos jis neatsisako, jis vėl prie jos grįžta. Europos strateginė autonomija... Apie tai Prancūzija daug laiko kalba“, –„Žinių radijui“ antradienį sakė A. Skaisgirytė.

„Kur, Lietuvos matymu, yra silpnoji šios idėjos pusė (...). Mums neatrodo, kad strateginė autonomija, pavyzdžiui, nuo JAV turėtų būti taip stipriai akcentuojama“, – teigė patarėja.

„Jeigu kalbėtume saugumo ir gynybos prasme, tai mums atrodytų, kad sąjunga su JAV per transatlantinę erdvę yra tai, ką turėtume stiprinti, o ne siekti autonomijos“, – pridūrė A. Skaisgirytė.

Prezidento patarėja atsargiai įvertino ir Prancūzijos lyderio deklaruotus užmojus kalbėtis su Pekinu, kad šis spaustų Rusiją nutraukti karą Ukrainoje. Pasak A. Skaisgirytės, tikslai yra geri, bet nepanašu, kad duotų rezultatų.

„Tai yra kilnus tikslas. Pamatysime, ar prezidentui Macronui pavyko tas įtikinėjimas. Kol kas atrodo, kad nelabai. Žinių apie tai, kad Kinija bandytų paveikti Maskvą nutraukti karą, nėra“, – sakė patarėja ir pridūrė, kad kur kas sėkmingiau Kinijoje viešėjusiam Prancūzijos lyderiui pavyko kelti dvišalius ekonominio pobūdžio klausimus.

„Ekonomine prasme šis vizitas Prancūzijai buvo labai naudingas“, – sakė A. Skaisgirytė.

Jau anksčiau pasaulio žiniasklaidos dėmesio centre dėl kritikos NATO atsidūręs E. Macronas praėjusią savaitę teigė, kad Europa neturėtų sekti JAV politikos dėl Kinijos bei Taivano pavyzdžiu. Pasak Prancūzijos lyderio, blokas rizikuoja įsivelti į ne savo krizes.

Reaguojant į tai, kaip pirmadienį pranešė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis, kelis šimtus parlamentarų vienijantis globalus aljansas dėl Kinijos (Inter-Parliamentary Alliance on China) paskelbė viešą pareiškimą, kritikuojantį Prancūzijos prezidento pasisakymus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)