„Pati žinia nebuvo labai netikėta, nes kažko panašaus jau tikėjomės po paskutinių teismo sprendimų dėl neteisybės rajono vaikų atžvilgiu, bet kad mokestis kils beveik dvigubai, tai buvo šiek tiek ir šoko iš tikrųjų“, – LNK komentavo dviejų vaikų mama Kristina Ferro.

Ji skaičiuoja, kad tiems, kurie augina ne vieną vaiką, kainos šuolis gerokai kirs per pinigines.

„Mėnesyje turint vidutiniškai apie 20 darbo dienų, tai mokestis kyla 8,4 eur. Su dviem vaikais jau turime 16,8 eur. Man, dviejų vaikų mamai, tai dar nėra tiek smarkiai skausminga, bet šeimoms, auginančioms daugiau vaikų, tai atsieis tikrai brangiai“, – kalbėjo K. Ferro.

Tuo metu savivaldybė sako, kad kitos išeities, kaip tik kelti kainas, – nėra. Paskutinį kartą įkainiai peržiūrėti 2013 metais, o dabar išlaidas smarkiai pakoregavo infliacija.

„Pasikeitimai iš tikrųjų yra ženklūs tame laikotarpyje, todėl šiek tiek kainą reikės peržiūrėti. Vieno vaiko išlaikymo ikimokyklinėje ugdymo įstaigoje kaina šiuo metu yra 11 eurų. Iš tų 11 eurų, 10 dengia savivaldybė, o vieną eurą sumokės tėvai“, – LNK paaiškino Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė.

Vienos dienos vaiko išlaikymo kaina pakėlus iki euro, dabar šeimai, auginančiai vieną vaiką, mėnuo Kaune, valstybiniame darželyje kainuos 74 eurus, įskaitant visos dienos maitinimą. Visgi Kaune, net ir pakėlus kainą, tėvai mokės pigiau nei rajone – ten mėnuo su maitinimu tėvams atsieina 80 eurų.

„Savivaldybei dedant tikrai dideles investicijas į ikimokyklinio ugdymo įstaigų renovaciją, atnaujinimą ir kitus dalykus, kurie užtikrina kokybišką vaikų ugdymą ikimokyklinio ugdymo įstaigose, natūralu, kad išlaikymo kaina vienam vaikui pakilo“, – sakė E. Andriuškienė.

Asociatyvioji nuotr.

Kauno rajono valdžia kainų nekėlė, nes mokestis už vaiką rajone – euras – jau dvejus metus. Visgi konkuruojančioms savivaldybėms pavyko išspręsti klausimą, ką daryti su vaikais, lankančiais darželį mieste, bet gyvenančiais rajone: savivaldybės pasiekė susitarimą dėl įkainių.

„Už Kauno rajono vaikus, lankančius Kauno miesto darželius, mes Kauno miestui kompensuosime dešimt eurų už kiekvieno vaiko lankytą dieną. Taip pat ir Kaunas – jei Kauno miesto vaikai lankys Kauno rajono darželius, Kauno miesto savivaldybė kompensuos Kauno rajono savivaldybei 10 eurų už vieno vaiko lankytą dieną“, – LNK komentavo Kauno rajono Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius.

Jeigu vienas tėvas registruotas rajone, kitas – mieste, kompensacija savivaldybėms bus 5 eurai.

Kaunas Kauno rajoną gelbės ir dėl vietų rajone trūkumo – susitarta, kad miestas priims rajone nebetelpančius vaikus, kurių yra apie 700.

„Neramina tai, kad, įsigaliojo Švietimo įstatymo pataisos, pagal kurias nuo 2023 metų turėsim priimti visus 4 metų vaikus, nuo 2024 metų – visus 3 metų vaikus, o nuo 2025 metų – visus vaikus, kurie norės lankyti darželius. Vietų trūkumas yra didelis“, – akcentavo J. Petkevičius.

Skaičiuojama, kad Kauno rajono savivaldybė per metus Kaunui sumokės apie milijoną eurų už tai, kad rajono vaikai lankys miesto darželius.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: