Kaip ELTA skelbė jau anksčiau, artimai A. Armonaitės draugei ir V. Jurgučio sutuoktinei Agnei Belickaitei įsidarbinus „Lietuvos geležinkelių“ grupėje (LTG), viešojoje erdvėje kilo diskusijos dėl galimo nepotizmo. Siekdami išsklaidyti bet kokias abejones dėl interesų konflikto, politikai kreipėsi į VTEK, prašydami įvertinti susiklosčiusią situaciją.

VTEK atstovas spaudai Tomas Čaplinskas Eltai teigė, kad kovo 22 d. komisija gavo tiek ministrės, tiek buvusio viceministro prašymus, tačiau kilusio skandalo netirs. Pasak specialisto, VTEK neturėjo pakankamai informacijos ar įrodymų, kurie leistų įtarti, jog A. Armonaitė arba V. Jurgutis kokiu nors būdu darė įtaką ar prisidėjo prie A. Belickaitės įdarbinimo valstybinėje įmonėje.

„Tam, kad komisija galėtų atlikti tyrimą, komisija turi turėti faktinius duomenis, kokius veiksmus ir kada, konkrečiai dėl aptariamos situacijos, šiuo atveju, dėl įdarbinimo procedūrų, būtų priėmusi ar dalyvavusi tiek ministrė, tiek viceministras. Tokių duomenų nenurodė nei ministrė, nei viceministras, ir duomenų, kad tie asmenys būtų dalyvavę rengiant, svarstant ir priimant sprendimus, susijusius su tomis įdarbinimo procedūromis, komisija neturėjo“, – Eltai VTEK sprendimo motyvus dėstė T. Čaplinskas.

„Tiek pirmu, tiek antru atveju tyrimas dėl interesų derinimo įstatymo nuostatų nebuvo pradėtas. Komisija buvo susirinkusi, tą klausimą svarstė (...) ir tai buvo kolegialus komisijos sprendimas, priimtas vienbalsiai“, – pridūrė jis.

Komisijos atstovas pažymėjo, kad į VTEK besikreipusieji pateikė tik bendro pobūdžio informaciją apie savo ryšius su A. Belickaite.

„Kaip vertinti, kokius veiksmus? Yra pateikta tik bendro pobūdžio informacija, kad kilo visuomenei įtarimai. Bet tai nesudaro pakankamo pagrindo pradėti tyrimą“, – aiškino VTEK atstovas.

Visgi, T. Čaplinskas akcentavo, jog VTEK vis dar atlieka kovo 23 d. pradėtą išsamų interesų konfliktų prevencijos priemonių įgyvendinimo kokybę LTG, Susisiekimo bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijose.

„Tai yra nesiejama nei su vienu konkretaus asmens – ar tai politikas, ar tarnautojas, ar pareigūnas – veikla. Tai nesusiję dalykai. Komisija nusprendė atlikti vertinimą, kaip atliekamos procedūros šiame kontekste, kiek tai yra susiję su interesų derinimo reikalais“, – pažymėjo jis ir pridūrė, kad, esant reikalui, VTEK pateiks tyrimo išvadas ir rekomendacijas.

ELTA primena, kad klausimus dėl A. Belickaitės ryšių su Laisvės partija viešojoje erdvėje iškėlė keletas žurnalistų, pastebėjusių, jog buvusio ekonomikos ir inovacijų viceministro žmona įsidarbino LTG korporatyvinių reikalų direktore. Svarstyta, ar A. Belickaitės paskyrimas į LTG yra skaidrus, mat, ji yra glaudžiai susijusi su Laisvės partija ir yra artima šios politinės jėgos lyderės A. Armonaitės draugė. Be to, LTG yra pavaldi Susisiekimo ministerijai, o šią, pagal galiojančius valdančiosios koalicijos partijų susitarimus, kontroliuoja Laisvės partija.

Pati A. Belickaitė neneigė savo ryšio su Laisvės partija, tačiau teigė, kad jaučiasi rami dėl savo veiksmų. Pasak jos, ji dirbo su politine jėga kaip laisvai samdoma konsultantė. Taip pat ji nurodė gavusi darbo pasiūlymą iš atrankos agentūros „Alliance for recruitment“ – su „laisviečiais“, anot jos, šis sprendimas ir darbo pasiūlymas nebuvo aptarinėjamas.

Po kilusio ažiotažo iš užimamų pareigų pasitraukė A. Belickaitė ir jos vyras V. Jurgutis. Jis, kaip ir Laisvės partijos lyderė, kreipėsi ir į VTEK, prašant įvertinti ir atlikti tyrimą dėl galimo privačių ir viešųjų interesų konflikto.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)