Šiuo metu įstatymas numato, kad išankstinį balsavimą vykdo perpus mažiau – bent du komisijos nariai. Visgi, įstatymo pataisų iniciatoriai mano, kad komisijos atstovų skaičių reikėtų dvigubinti, mat, jų teigimu, pastarieji savivaldos rinkimai parodė, jog balsavimas namuose nėra toks skaidrus, kaip norėtųsi.

„Matome, kad praktiškai visose savivaldybėse, kur valdantieji yra vis dar valdantieji, namų balsavimuose jie gauna kur kas daugiau balsų negu kiti kandidatai. Tokia tendencija. Tikėtina, kaip žinote, ypatingai antruose turuose, kai aiškėja būsimos koalicijos, iš dviejų komisijos narių gali būti tų pačių partijų atstovai, kurie jau yra susitarę dirbti kartu po rinkimų. Keturi komisijos nariai iš skirtingų partijų būtų žymiai geriau nei du nariai“, – Eltai teigė Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Viktoras Fiodorovas, Kėdainių savivaldybėje pralaimėjęs mero rinkimus socialdemokratui Valentinui Tamuliui.

„Taip būtų objektyviau, skaidriau. Balsavime galėtų dalyvauti įvairių partijų atstovai ir užtikrinti sklandesnius rinkimus ir patikimesnius rezultatus“, – kolegai antrino Marijampolėje kandidatavusi Seimo narė Vaida Giraitytė-Juškevičienė.

Parlamentarai tvirtina girdėję ne vieną istoriją, kai balsavimą paštu vykdė tos pačios politinės jėgos deleguoti komisijų nariai. Be to, pasak politikų, yra atvejų, kai pas gyventojus atvykę atstovai konsultuota namuose balsuojančius rinkėjus, kurį kandidatą reikėtų palaikyti.

„Aš manau, kad tai tikrai padėtų išspręsti ir nereikėtų ginčytis kiekvieną kartą, kam eiti į tą balsavimą namuose, nes šiai dienai, matyt, kas pirmininkauja komisijose, tas tikrai gali pakoreguoti tų žmonių sudėtį, kurie eina į namus“, – tvirtino V. Giraitytė-Juškevičienė.

Klausiami, ar pas rinkėjus vykstant dvigubai daugiau komisijos narių būtų tinkamai išnaudojami žmogiškieji apylinkių komisijos resursai, „darbiečiai“ aiškino, kad rinkimų organizavimui ir atstovų darbui papildomų sunkumų kilti neturėtų.

„Ar du, ar keturi – darbą jie padarys. Tikrai nėra tiek daug balsavimo namuose, kad komisijos, kurios yra tokio dydžio, kokios yra dabar, nesusitvarkytų. Žinoma, bus, kas priešinsis, nes visada į formalumus, į žmogiškąjį faktorių galima nukreipti dėmesį ir sakyti, kad neįmanoma to padaryti. Bet tiek, kiek dalyvauju rinkimuose – o dalyvauju tikrai ne pirmą ir ne antrą kartą – akivaizdžiai matau, kad būtų galima tą padaryti“, – užtikrino V. Fiodorovas.

ELTA primena, kad pastarųjų savivaldos rinkimų metu viešojoje erdvėje kilo aštrios diskusijos dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) darbo ir kilusių teisinių nesklandumų, kai pora į antrąjį mero rinkimų turą patekusių kandidatų buvo pašalinti, o vėliau sugrąžinti į rinkimus.

Imta diskutuoti ir apie galimus Rinkimų kodekso pokyčius. Institucijos sutarė iki balandžio 14 d. pateikti pasiūlymus galimiems įstatymo pokyčiams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją