Liberalų sąjūdis skaičiuoja grįžusius

Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė–Nielsen lrytas.lt pripažino, kad dalis Laisvės partijai simpatizavusių politikų jau nori grįžti į Liberalų sąjūdį, iš kurio dėl vienokių ar kitokių priežasčių pasitraukė.

„Taip, kai kuriuose miestuose yra tokios tendencijos – mes matome, kad buvę Liberalų sąjūdžio politikai, kurie kuriam laikui buvo atsitraukę po 2016 metų, pavyzdžiui, išėję į Laisvės partiją, jie grįžta, ir grįžta pergalingai.

Kaip, pavyzdžiui, mūsų Kaišiadorių skyriaus dalis, mūsų naujasis meras Šarūnas Čėsna, kuris vėl tapo Liberalų sąjūdžio Kaišiadorių lyderiu ir naujuoju meru, ir tokių pavyzdžių turime daugiau. Manau, tai yra visiškai natūrali politinio ciklo eiga“, – lrytas.lt dėstė Seimo vadovė.

Jai antrino ir Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas. Kuris teigia, kad durys lieka atviros. Jis naujienų portalui lrt.lt taip pat pateikė Kaišiadorių savivaldybės pavyzdį – kai kurie žmonės išėjo iš Liberalų sąjūdžio į Laisvės partiją, tačiau prieš savivaldos rinkimus sugrįžo.

Apie Skardžių Blinkevičiūtė sužinojo iš žiniasklaidos

Delfi primena, kad kovo mėnesio pabaigoje Seimo nario Artūro Skardžiaus naujoji narystė Lietuvos socialdemokratų partijoje (LSDP) truko itin trumpai. Vieną dieną buvo pranešta, kad jis įstojo į partijos skyrių Kupiškyje, o jau tos pačios dienos vakarą jis iš partijos paskelbė išstojantis. Partijos nariu jis buvo maždaug savaitę.

Tą kartą socialiniai tinklai ūžė, kad 2017 metais nuo partijos atskilusių socdemų kelionė atgal į partiją prasideda.

Tada LSDP vicepirmininkas, Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius teigė, jog yra klaida, kad A. Skardžius tapo LSDP nariu.

„Partijoje daug neigiamos nuostabos dėl Kupiškio skyriaus ir frakcijos sprendimų. Žinau, kad jau yra ir kreipimųsi į Etikos komisiją. Nenoriu užbėgti įvykiams už akių, bet manau, kad dėl p. A. Skardžiaus buvo padaryta klaida, tikiuosi, ji bus ištaisyta“, – tada Delfi sakė M. Sinkevičius.

Vilija Blinkevičiūtė

Po to A. Skardžius paskelbė partiją paliekantis, teigė, jog buvo kviečiamas į šį skyrių, planavo čia dalyvauti Seimo rinkimuose.

LSDP pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė laidoje „Delfi interviu“ trečiadienį patvirtino, jog apie A. Skardžiaus narystę partijoje ji sužinojo iš žiniasklaidos.

„Ir nieko čia tokio neatsitiko. (…) Kad Kupiškio skyrius jį priėmė, ar sužinojau iš žiniasklaidos“, – sakė LSDP lyderė.

Po šio įvykio net pasigirdo kalbų, kad partija pasiruošusi keisti net LSDP Statutą. V. Blinkevičiūtė laidoje to nepaneigė.

„Nieko dabar negalėčiau pakomentuoti, dirba Statuto grupė, Statutą mes galime pakeisti suvažiavime. Suvažiavimo metu mes jau būsime parengę tam tikras pataisas, matysime, kokios jos yra apsvarstytos skyriuose, tada mes jas pateiksime. Bet dabar situacija yra tokia, kokia yra.

Bet dar noriu pasakyti, kad per praėjusius metus mūsų socialdemokratų partijos gretas papildė virš 500 narių. Ypatingai aktyviai stojo į Marijampolę pavyzdžiui“, – laidoje „Delfi interviu“ kalbėjo LSDP lyderė.

Paklausta, ar taip į LSDP sugrįžta ir 2017 metais pasitraukę ir naują politinę jėgą sukūrę bendražygiai, V. Blinkevičiūtė teigė, jog į partija ateina nauji žmones.

Renkasi sau geresnį kelią

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas, politologas V. Dumbliauskas Delfi sakė, kad dalis politikų partijas renkasi ir tarp jų dreifuoja iš asmeninio intereso.

„Laikausi versijos, kad politika yra viena iš profesijų. Ir ji turi panašumų su verslu. Tada žmonės tiesiog investuoja, žiūri, kuri darbovietė atneš daugiau naudos. Nes šiaip didžioji dalis politikų eina tarnauti ne mums, ne valstybei, ne tautai. Tai yra žmonės, kurie realizuoja savo asmeninius tikslus.

Todėl čia jau kalbame apie priemones. Ir jeigu jos pasiteisina ir duoda geresnius rezultatus, tada jie imasi tokios priemonės. O jeigu pamato, kad priemonė nepasiteisina – grįžta į partiją. Žmogus tiesiog žiūri su kuria partija jam bus daugiau šansų išlikti politikoje. Manau, kad tai cinizmas, toks grynas verslas“, – kalbėjo MRU politologas V. Dumbliauskas.

Vytautas Dumbliauskas

Jis vaizdžiai kalbėdamas pateikė pavyzdį – jeigu viena partija skęsta, galima bėgti.

„Žmonės žiūri, kur geriau. Kaip krepšininkai renkasi klubus – kur kontraktas geresnis. Tai manau, kad čia visiškai tas pats. Yra politikų iš pašaukimų, jie galvoja apie valstybę, ką nuveikti. (...) Bet dauguma yra karjeristai be jokios neigiamos prasmės, galvojantys apie savo karjerą“, – teigė politologas.

Nurodė, kas nukraujuos

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimus laimėjusi LSDP prieš Seimo rinkimus gali sulaukti ir daugiau narių. MRU docentas V. Dumbliauskas įvardijo vieną konkrečią partiją, kurioje gali atsirasti perbėgėlių.

„Manau, kad Darbo partija turėtų labai nukraujuoti. Panašu, kad partijos elitas ir eiliniai lyderiai eina į pabaigą. Visi mato, kad projektas žlunga. Nebent Viktoras Uspaskichas dar grįžtų. (…) Socdemai dabar ant bangos, jie labai laiku tą V. Blinkevičiūtę išsirinko. Ji iš karto pakėlė partijos reitingus, nors pati partijai tai niekuo nepasikeitė. Jie tai turi išnaudoti.

Manau, kad tikrai socdemai sulauks perbėgėlių, nes žmonės nori likti politikoje. Ir manau, kad Darbo partija 5 procentų jau neperžengs. Jau taip panašu“, – įžvalgomis dalijosi politologas V. Dumbliauskas.

Paklaustas, ar rinkėjams svarbu, kiek partijų politikas yra pakeitęs, MRU politologas V. Dumbliauskas priminė, jog kairieji rinkėjai nėra itin lojalūs. Jis pateikė ir pavyzdį, kiek šią politinę jėgą rinkosi Seimo rinkimuose: 2012 metais LSDP gavo 251 610 balsų, 2016 metais – 183 597, o 2020 metais – 108 649 balsų.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai Vilniuje

„Politologai jau yra pastebėję, kad kairysis rinkėjas pasirinkimą turi didelį: Darbo partija, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), socdemai, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“. (…) Kairiajam rinkėjui yra daugiau parduotuvių, kuriose jis gali apsipirkti, todėl ir laksto nuo vienų, prie kitų.

Tai kai pats rinkėjas nėra lojalus, keliu hipotezę, kad jis labai nesmerks tų, kurie pakeitė partiją“, – Delfi sakė politologas V. Dumbliauskas.

Iš vienos į kitą partiją bėgiojantys politikai savotiškai rinkėjus apgauna, kalbėjo MRU docentas.

„Nutaiso akutes gražias, suranda paaiškinimų, kodėl perbėgo. Tai aišku, kad čia cinizmas“, – tikino politologas V. Dumbliauskas.

Delfi primena, kad LSDP ir toliau išlieka didžiausia politine jėga Lietuvoje. Tai rodo ir naujausi, kovo mėnesį publikuoti partijų duomenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)