Seime iniciatyva atimti kai kuriuos darbus iš Kaimo reikalų komiteto gimė valdančiųjų gretose, nes komitetas niekaip nesiėmė svarstyti tam tikrų pataisų.

Ketvirtadienį Seimo posėdžio pradžioje V. Pranckietis bandė neleisti Seimui atimti darbų iš jo vadovaujamo komiteto ir klausimą dėl to siekė išbraukti iš posėdžio darbotvarkės.

„Siūlau atkreipti dėmesį, kad tik vakar vakare yra atsiradę trys protokoliniai nutarimai <...> dėl įstatymų. Kitaip sakant, atleidžiant Kaimo reikalų komitetą nuo pareigos svarstyti visiškai kaimiškus reikalus. Manau, kad tai yra ydinga, tai yra neteisinga, tai yra pažeidžiant mūsų teises, mūsų žmonių teises. Tai yra važiavimas volu per statutą“, – vertino V. Pranckietis.

Jis bandė prašyti išbraukti klausimą, bet Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen bent jau iš pradžių į šį prašymą nekreipė dėmesio. Vėliau pasitikslino, ar siūlymas teikiamas frakcijos vardu.

Seimo salėje kilo sujudimas.

Viktoras Pranckietis

„Demokratų frakcijos vardu siūlau išbraukti“, – atkirto V. Pranckietis, kuris pats priklauso ne šiai frakcijai.

Taigi, dėl jo siūlymo balsuota nebuvo.

Gentvilas: komitetas jau penkioliktas mėnuo nieko nedaro

Po parlamentarų balsavimo paaiškėjo, kad Kaimo reikalų komitetui nebereikės rengti išvados dėl Akcizų įstatymo pataisų, kuriomis siekiama sumažinti iškastiniam kurui taikomų akcizų lengvatas arba jų atsisakyti, taip pat didinti gazoliams, akmens anglims, koksui ir lignitui taikomus akcizų tarifus, taip pat įvesti akcizus šildymui skirtoms durpėms.

2021 m. gruodžio 16 d. šioms pataisoms per pateikimą Seime buvo pritarta, tačiau Kaimo reikalų komitetas iki šiol jų neapsvarstė.

„Šiek tiek Kaimo reikalų komitete yra paimta ilgoka pauzė, o pavasario darbų programoje numatyta šį projektą priimti jau kovo mėnesį. Tai susiję su RRF pinigų atlaisvinimu <...>. Kaimo reikalų komitetas jau penkioliktas mėnuo turi galimybę apsvarstyti projektą, pateikti pasiūlymus, teikti išvadas, kad ir neigiamas, tačiau to nepadaro“, – Seime iš tribūnos kalbėjo V. Pranckiečio kolega frakcijoje, aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Jis žadėjo, kad šiuo klausimu dėl ūkininkams aktualaus žaliojo ir raudonojo dyzelino apmokestinimo bus einama į kompromisus.

Simonas Gentvilas

Į diskusiją įsitraukusi premjerė Ingrida Šimonytė svarstė, kad Kaimo reikalų komitetas tiesiog nenori svarstyti Akcizų įstatymo projekto ir to ir nedaro.

„Vyriausybė gana dažnai susilaukia kritikos, kad užtrunka išvadų pateikimas, bet tai, kas vyksta su šiuo įstatymo projektu papildomame komitete, sunkiai pavadintina normaliu. Jeigu komitetas išties būtų norėjęs klausimą apsvarstyti, tai turbūt galėjo to klausimo svarstymo imtis šioje sesijoje. Vietoje to komitetas vakar priėmė gana keistą sprendimą kreiptis į visas keturias puses – ten tam sąraše pritrūko tik „Sportloto“, – kas galėtų pateikti savo nuomonę dėl įstatymo projekto. Akivaizdu, kad nėra noro įstatymo projektą svarstyti“, – dėstė I. Šimonytė.

„Dėkoju už tokią antireklamą arba reklamą Kaimo reikalų komitetui, kuris tikrai rūpinasi žemdirbių interesais“, – į kalbas sureagavo V. Pranckietis.

Jis aiškino, kad informacija, jog Akcizų įstatymo projektas yra kaip nors susijęs su RRF lėšomis, nebuvo pateikta.

„RRF lėšos nelabai yra kaip nors nukeliaujančios į žemės ūkį, tačiau mokesčių įstatymus žemės ūkiui mes darome.

Aš labai noriu tikėti, kad pagrindinis komitetas tai, ką kalbėjo, tą ir įrašys į pataisas, kad nei raudonas, nei žaliasis dyzelinas – nebūtų niekaip šiuo metu keičiamos sąlygos jo naudojime“, – tęsė V. Pranckietis.

Viktoras Pranckietis

Jis teigė nesuprantantis, kodėl Lietuvai būtent dabar reikia priimti su akcizais susijusius pakeitimus ir pažymėjo, kad dėl to kreiptasi į Europos Komisiją. Daugiau apie tai – čia.

Pakarklytė: klausimas dėl kailinių žvėrelių vilkinamas

V. Pranckiečio vadovaujamam komitetui taip pat nereikės rengti išvados dėl Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo ir Laukinės gyvūnijos įstatymo pataisų, kuriomis siekiama uždrausti auginti, veisti ir žudyti gyvūnus dėl naudos iš jų kailių.

Pateikimo procedūrą Seime jos praėjo 2021 m. lapkričio 23 d., tačiau komitetas taip pat jų nesvarstė.

„Mes artėjame prie pusantrų metų ribos. Vyriausybės išvada užtruko ilgai, galiausiai gauta, tačiau Kaimo reikalų komitetas jau mėnesį niekaip nesuranda laiko šitam klausimui“, – kalbėjo Seimo Laisvės frakcijos atstovė Ieva Pakarklytė.

Ji dėl situacijos apgailestavo ir ragino klausimo dėl kailinių žvėrelių nebevilkinti.

Ieva Pakarklytė

Į diskusiją įsitraukęs Seimo valstietis Aurelijus Veryga valdančiuosius apkaltino dvigubais standartais – esą kai Vyriausybė vėluoja su išvada, jai neva užtenka pateikti tik pasiaiškinimą.

„Tai darykit analogiškai ir čia – paprašykit komiteto pirmininko, kad jis jums paaiškintų, kodėl jis tų išvadų nepateikė, ir to užteks, galėsit užskaityt“, – sakė A. Veryga.

Pranckietis: šitas šou buvo visiškai nereikalingas

2022 m. gruodžio 22 d. Seimas per pateikimą pritarė Žuvininkystės įstatymo pakeitimams, kuriais norima apriboti verslinę žvejybą vidaus vandenyse.

Seimo konservatorius Andrius Vyšniauskas išreiškė apgailestavimą, kad Kaimo reikalų komitetas nesiima šio projekto svarstymo, kad „laiko į stalčiuje“, nors dėl jo, pasak politiko, didelių konfliktų nekyla. Taip, parlamentaro įsitikinimu, yra, nes komitetas ir taip turi daug darbo.

Andrius Vyšniauskas

V. Pranckietis pareiškė, kad tai – netiesa.

„Gerbiami melagiai, vakar Kaimo reikalų komitetas svarstė visus tuos tris klausimus, apie kuriuos čia tik ką buvo pasakyta. Labai gaila, kad jūs negirdite, ką mes svarstome ir ko paklausėme Europos Komisijos komisaro: apie tai, kokia kiekvienu klausimu bus bendroji žemės ūkio politika Europos Sąjungoje“, – sureagavo komiteto pirmininkas.

Jis aiškino, kad projektams priskirti pagrindiniai komitetai ir taip galėjo imti juos svarstyti nelaukdami papildomo Kaimo reikalų komiteto išvadų.

„Šitas šou buvo visiškai nereikalingas ir jo galėjote net nedaryti“, – kritikavo parlamentaras ir palinkėjo sėkmės tęsiant šou.

Dabar, apsisprendus Seimui, ir dėl Žuvininkystės įstatymo pataisų Kaimo reikalų komitetui nebereikės rengti išvados.

Gražulio kvietimas palikti liberalus

Už tai, kad Kaimo reikalų komitetas nerengtų išvados Akcizų įstatymo pataisoms, balsavo 72 parlamentarai, prieš buvo 23, 8 balsuodami susilaikė.

Už tai, kad komitetas nerengtų išvados Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo ir Laukinės gyvūnijos įstatymo projektams, balsavo 74 parlamentarai, prieš buvo 21, o 7 balsuodami susilaikė.

Už tai, kad komitetas nerengtų išvados Žuvininkystės įstatymo pakeitimams, pasisakė 69 parlamentarai, prieš buvo 22, 10 balsuodami susilaikė.

Matydamas, kas vyksta, Mišrios Seimo narių grupės narys Petras Gražulis pasiūlė V. Pranckiečiui trauktis iš liberalų frakcijos ir prisijungti prie jų.

Petras Gražulis

„Mūsų visa Mišri grupė reiškia jums gilią užuojautą“, – kreipdamasis į V. Pranckietį, kalbėjo politikas.

„Gerbiamasis, prieš reikšdamas man užuojautą pirma užsakykite man mišias“, – atsakė V. Pranckietis.

Iniciatyva atsisakyti Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovo V. Pranckiečio vadovaujamo Kaimo reikalų komiteto tam tikriems projektams gimė valdančiojoje daugumoje. Ją parėmė ir V. Pranckiečio kolega frakcijoje, aplinkos ministras S. Gentvilas.

Iš atskirų Seimo narių balsavimo matyti, kad daugiausiai pasipriešinimo šiai iniciatyvai buvo opozicijoje.

Liberalų frakcija: tai buvo būtina

Nuomonę apie Kaimo reikalų komiteto veikimą išsakė ir V. Pranckiečio Liberalų sąjūdžio frakcija.

„Ketvirtadienį Seimui apsisprendus atitraukti Kaimo reikalų komitetą nuo gyvūnų gerovės, žuvininkystės ir akcizų klausimų, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija pabrėžia, kad toks parlamento veiksmas būtinas sklandžiam koaliciniam darbui užtikrinti ir Vyriausybės programai įgyvendinti“, – rašoma frakcijos išplatintame pranešime žiniasklaidai.

Jame cituojama frakcijos atstovė Edita Rudelienė, kuri teigė, kad Seime sprendimai priimami ne pagal vieno ar kelių žmonių pageidavimus.

„Kaimo reikalų komiteto argumentus galima suprasti, tačiau jis neleidžia pataisų apsvarstyti mums visiems, visam Seimui. Seime visus sprendimus priimame kolegiškai balsuodami, o ne pagal vieno ar kelių asmenų pažiūras ir pageidavimus. Todėl privalome priminti komiteto kolegoms, kaip kuriamas darnus demokratinis procesas, ir prašome grąžinti projektus į pagrindinę parlamento tribūną“, – komentavo E. Rudelienė.

Pastaruoju metu tai – ne pirmas kartas, kai Seimas atsisako komiteto išvadų.

Praėjusią savaitę parlamentarai nusprendė atsisakyti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) kaip papildomo su valstybės tarnybos reforma susijusioms pataisoms.

Šias pataisas NSGK ėmė blokuoti opozicionieriai, dėl ko komitetas taip ir nerado dėl jų sutarimo, ir padarė pauzę. Prie pataisų svarstymo taip ir nebuvo grįžta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)