Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadovas Rustamas Liubajevas LNK vidurdienio žiniose teigė, jog jo kolegos iš Latvijos teiginiai įrodo, kad situacija yra įtempta.

„Tai, ką sako mano kolega Latvijos Sienos apsaugos tarnybos vadovas įrodo dar kartą, kad situacija prie sienos su Baltarusija yra įtempta. Mes keičiamės informacija su mūsų kolegomis, ne tik su latviais, bet ir su lenkais, kitais mūsų Europos partneriais. Apie tai, kad tokia informacija buvo mes žinojome, apie tai informavo Latvijos kolegos.

Bet mes šitokios informacijos prie mūsų sienos su Baltarusija negavome iš neteisėtų migrantų. Tai ta visa mūsų kolegų iš Latvijos pateikta informacija tikime, labai rimtai tą vertiname. Manome, kad artėjant NATO viršūnių susitikimui provokacijų galimybė didės, aštrės taip pat ir režimų retorika.

Kaip ir minėjau, neatmetame, kad bus daugiau provokacijų prie sienos su Baltarusija ir su Rusijos Federacija“, – LNK sakė VSAT vadas R. Liubajevas.

Jis teigė, jog Latvijos pareigūnai pranešė, jog keletą kartų buvo gauta informacija apie neteisėtiems migrantams siūlomus ginklus.

„Pora migrantų grupių atstovų apie tai minėjo sulaikymo prie sienos metu. Dar kartą pasikartosiu, kad mes tokios informacijos iš sulaikytų neteisėtų migrantų prie mūsų sienos su Baltarusija neturime“, – tikino VSAT vadas R. Liubajevas.

Paklaustas, kiek realus tokio scenarijaus išsipildymas situaciją pakeistų, VSAT vadas atsakė „tikrai paaštrintų“.

„Nes galimybė turėti provokaciją su šaunamaisiais ginklais be jokios abejonės tą situaciją pablogintų prie sienos su Baltarusija.

Aišku, VSAT pareigūnai, mūsų kaimyninių valstybių pareigūnai pagal šiuo metu galiojančius įstatymus turime teisę naudoti ginklą ir apie tai labai konkrečiai yra aprašyta mūsų įstatymuose.

Nei kiek neabejoju, kad mūsų pareigūnai yra pasiruošę atremti bet kokią provokaciją. Taip pat ir ginkluotą provokaciją“, – LNK vidurdienio žiniose kalbėjo R. Liubajevas.

Jo teigimu, VSAT pareigūnų naudojimasis ginklu yra vienas iš pagrindinių mokymo dalykų.

„Kiekvieną dieną mūsų pareigūnai yra mokomi, kiekvieną dieną ginklai naudojami valstybės sienos apsaugai. Duok dieve, kad mums netektų panaudoti tų ginklų, tačiau esame tikrai pasiruošę“, – kalbėjo VSAT vadas R. Liubajevas.

Latvijos pasieniečiai taip pat skelbia, kad dauguma per sieną su Baltarusija ateinančių neteisėtų migrantų yra iš Irano. VSAT vadas R. Liubajevas teigė, jog neteisėtų migrantų kilmės šalių geografija gana smarkiai pasikeitė nuo krizės pradžios.

„Jeigu anksčiau dauguma neteisėtų migrantų, kurie buvo sulaikomi prie sienos su Baltarusija buvo Irako piliečiai, tai nuo praėjusių metų II pusmečio mes pastebėjome visai kitokią tendenciją. Vis daugiau atsirasdavo prie sienos Afganistano, Sirijos piliečių, tarp jų buvo ir Indijos piliečių. Šiek tiek daugiau Indijos piliečių pradėjome fiksuoti nuo praėjusių pabaigos ir šių pradžios. Taip pat ir Irano piliečiai, išlieka nemažai Afganistano ir Sirijos piliečių. Ta geografija šiuo metu yra tokia“, – kalbėjo VSAT vadas R. Liubajevas.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su VSAT vadu R. Liubajevu žiūrėkite čia: