Migracijos departamento puslapyje vis dar kabo žinutė, kurioje teigiama, kad nuo 2022 metų balandžio 20 dienos paslauga dėl paso išdavimo ir keitimo skubos tvarka per 1 ir 5 darbo dienas nėra teikiama.

Pranešęs apie dalies paslaugų teikimo pauzę Migracijos departamentas tuomet tikino, kad tai – tik laikinai. Šis stabdymas aiškintas dideliais krūviais, nes reikėjo pagaminti laikinus asmens dokumentus tūkstančiams nuo karo pabėgusių ukrainiečių.

Vėliau buvo pranešta ir apie užstrigusį duomenų lapų, bet kurių neįmanoma pagaminti paso, tiekimą.

Prabėgo metai, bet niekas nepasikeitė

Kad minėtos paslaugos per metus nebuvo atkurtos, dėmesį atkreipė Delfi skaitytoja Lina.

„Teko pasidomėti paso keitimu ir paaiškėjo, jog Migracijos departamentas neatnaujina galimybės užsisakyti naują piliečio pasą skubos tvarka per 1 ir 5 darbo dienas. Puslapyje teigiama, jog paslauga sustabdyta laikinai, nuo 2022 balandžio, dėl didelių darbo krūvių. Praėjo jau metai ir Lietuvos piliečiai vis dar neturi galimybės skubos tvarka (išskyrus tą pačią darbo dieną) atsinaujinti paso iki tol galiojusiomis kainomis ir terminais“, – laiške rašė ji.

Anksčiau pasą per dieną buvo galima pasigaminti už 71 eurą, per 5 dienas – už 57 eurus.

Šiuo metu pasą galima gauti per mėnesį už 43 eurus arba tą pačią darbo dieną už 190 eurų.

Delfi skaitytoja Lina svarstė, ar departamentas negudrauja palikdamas pačią brangiausią galimybę pasigaminti pasą skubos tvarka.

Paslaugą atnaujins, bet tik vieną

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Strateginės komunikacijos skyrius Delfi atsiųstame atsakyme teigė, kad pernai rekordiškai išaugus asmens dokumentų išrašymo ir išdavimo srautui bei sutrikus tiekimo grandinėms paslauga pasidaryti pasą per vieną ar penkias darbo dienas buvo laikinai sustabdyta.

Anot atsakymo, Migracijos departamentas artimiausiu metu planuoja atnaujinti klientams paslaugą pasigaminti pasą per 5 darbo dienas už tokią pat kainą – 57 eurus.

VRM pateikia Asmens duomenų išrašymo centro (ADIC) duomenis, pagal kuriuos dabar per mėnesį vidutiniškai užsakoma pagaminti apie 38 tūkst. pasų (apie 1 800 per dieną).

ADIC po Velykų planuoja būti sukaupusi apie 145 tūkst. pasų gamybai reikalingų duomenų lapų. Kitą 118 tūkst. tokių lapų partiją centras ketina gauti gegužės viduryje.

„Duomenų lapai šiuo metu yra gaminami ir tiekiami pagal suderintus grafikus – sutrikimų nėra. Tačiau dėl visiškai išnaudotų paso blankų atsargų per 2022 metus, tik dabar pavyko sukaupti bent minimalų rezervą“, – teigiama atsakyme Delfi.

VRM strateginės komunikacijos skyrius apgailestauja, kad kurį laiką gyventojai turėjo nepatogumų.

„Tačiau su duomenų lapų tiekimo iššūkiais pastaruoju metu susidūrė ne viena Europos valstybė – tai tendencija, kuri buvo stebima ir mūsų šalyje. Esame priklausomi nuo paslaugos teikėjo, kuris gamina sertifikuotus blankus asmens dokumentams (pasams)“, – rašoma atsakyme.

Anot jo, pernai Lietuvos piliečiams iš viso buvo išduoti 435 129 pasai – tai yra daugiausiai nuo nepriklausomybės atkūrimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)