Ji teigė, jog antradienio įvykiai JAV nepateikė jokios anksčiau negirdėtos informacijos apie buvusį JAV prezidentą D. Trumpą.

„Visi, be abejo, labai laukė, kad paaiškėtų kažkokios naujos detalės, tačiau galima konstatuoti, jog kaip ir buvo sakyta po vakar dienos, kad kažko labai ypatingai naujo nepaaiškėjo. Visos kortos jos jau buvo padėtos ant stalo.

Ką žinojome anksčiau ir ką žinome dabar – yra suformuluoti 34 kaltinimai, jie visi susiję su sukčiavimu versle. Net jei buvo tikėtasi dar didesnės intrigos dėl tų kaltinimų, tai taip neatsitiko“, – laidoje „Delfi rytas“ sakė Lietuvos Karo akademijos politologė.

G. Jakštaitė–Confortola tikino, jog D. Trumpas ateityje gali siekti JAV prezidento posto. Tačiau sunkumai čia gali ir nesibaigti, jų dar gali būti papildomų.

„Atrodytų paradoksali situacija, bet JAV politinėje sistemoje taip jau yra, kad būdamas tokioje situacijoje D. Trumpas tikrai gali kandidatuoti į prezidentus, jis gali dalyvauti prezidento rinkiminėje kampanijoje ir tam kažkokių kliūčių nėra. Tai tikrai nėra įprasta situacija.

Donaldas Trumpas

Kitas dalykas, kuris visą šitą procesą daro gana neįprastą, kad tie kaltinimai, kurie jau dabar D. Trumpui yra suformuluoti, nėra vienintelės teisinės problemos su kuriomis galimai D. Trumpas susidurs.

Nes apie panašią situaciją yra kalbama ir Džordžijos valstijoje, kur D. Trumpui irgi galimai bus pateikti kiti kaltinimai. Galimai turėsime situaciją, kai tuo pačiu metu asmuo, kuris dalyvaus JAV prezidento rinkimuose ir tuo pačiu metu bus įtrauktas net į kelis vykstančius teisinius procesus“, – laidoje „Delfi rytas“ kalbėjo Lietuvos Karo akademijos politologė G. Jakštaitė–Confortola.

Paklausta, ar šie įvykiai gali atsiliepti kitais metais JAV prezidento posto planuojančiam siekti D. Trumpui, Lietuvos Karo akademijos politologė teigė, jog konkrečiai apie tai kalbėti yra per anksti.

„Nes viskas priklausys nuo keleto veiksnių. Vienas iš svarbiausių veiksnių, kuris darys įtaką visam procesui – kaip patys prokurorai sugebės tą bylą pakreipti, kaip jie sugebės pateikti argumentus, kaltinimus ir panašiai. Tai šis veiksnys bus labai svarbus“, – sakė laidos „Delfi rytas“ pašnekovė.

Lietuvos Karo akademijos politologė G. Jakštaitė–Confortola taip pat dėmesį atkreipė ir į D. Trumpo bandymą situacija naudotis.

„Jau dabar yra gana akivaizdu, kad jis visokeriopai stengsis šį vykstantį procesą išnaudoti savo naudai. Ir jis tai jau daro. Ką mes dabar galime matyti, jog jis save vaizduoja kaip auką, kaip kandidatą, su kuriuo norima susidoroti įvairiomis priemonėmis. Jis tai jau daro“, – pabrėžė pašnekovė.

Donaldas Trumpas

Į jo asmenį sutelktas žiniasklaidos dėmesys taip pat padeda, kalbėjo Lietuvos Karo akademijos politologė.

„Tas dėmesys yra tikrai didelis, todėl rinkiminėje kampanijoje tai yra palanku. Dabar kaip į tai reaguos patys rinkėjai matysime. Nes situacija labai priklausys nuo to, apie kokią konkrečiai rinkėjų dalį kalbėsime. Tas procesas yra labai kompleksiškas. Tai ką D. Trumpas išlošia šioje situacijoje – dėmesį. O koks jis bus pasižiūrėsime“, – teigė laidos „Delfi rytas“ pašnekovė G. Jakštaitė–Confortola.

Visuomenės apklausos rodo, kad bene 70 procentų amerikiečių galvoja, kad D. Trumpas nusikaltimą padarė. Tačiau daugiau nei pusė mano, jog ši byla yra politizuota.

„Į tuos skaičius patenka ir tie patys respublikonai, ar žmonės, kurie dažnai už juos balsuoja. Kita vertus, tos pačios apklausos irgi rodo, kad bene pusė apklaustųjų mano, kad ši byla yra politinė. Tai mes turime įdomią situaciją, kai viena vertus lyg ir yra manymas, kad galimai kandidatas į JAV prezidentus D. Trumpas nusikaltimą padarė, bet kiek jis turėtų nešti atsakomybės? Tai čia visuomenės nuomonė labai išsiskiria. O tai yra dar vienas rodiklis, kad visa visuomenė yra labai susipriešinusi“, – tikino Lietuvos Karo akademijos politologė G. Jakštaitė–Confortola.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)