Suomijos prisijungimo prie NATO dieną – antradienį, Rusija vėl puolė gąsdinti. Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui neseniai pareiškus, kad duos Baltarusijai taktinių branduolinių ginklų, Rusijos gynybos ministras S. Šoigu dabar sako, kad viskas vyksta pagal planą.

„Dalis Baltarusijos atakos lėktuvų įgijo galimybę smogti priešo objektams branduoliniais ginklais. Baltarusijos ginkluotosioms pajėgoms perduota operatyvinė taktinė raketų sistema „Iskander–M“, galinti naudoti ir įprastas, ir branduolines raketas“, – kalbėjo Rusijos gynybos ministras S. Šoigu.

Negana to, S. Šoigu atskleidė, kad viename iš Rusijos poligonų baltarusių kariai jau pradėjo mokytis, kaip naudoti branduolinius užtaisus galinčias nešti „Iskander–M“ raketų sistemas.

Tuo metu Ukrainoje nakties metu okupantai dronais atakavo Odesos uostamiestį. Iš viso Rusija į Ukrainos pietus pasiuntė 17 iranietiškų dronų, tikriausiai iš Azovo jūros rytinis pakrantės. 14 iš jų ukrainiečiams pavyko numušti.

JAV karo analitikai turi prastų žinių dėl Bachmuto. Jie pareiškė, kad „Vagner“ samdiniai iš tiesų įžengė į miesto centrą. Tai esą patvirtina vienas vaizdo įrašas. Kuriame ant nors ir sugriauto administracijos pastato plevėsuoja Rusijos vėliava.

Ant raketų, kurios krenta Ukrainos žemėse okupantai palieka ir linkėjimus. Vienas iš tokių pavyzdžių – už Sankt Peterburgo kavinėje sekmadienį žuvusį žinomą Rusijos propagandistą Vladleną Tatarskį, taip lyg keršijant.

Beje, pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti paskutinės sekundės iki sprogimo.

Rusijos prezidentas V. Putinas V. Tatarskį po mirties apdovanojo ordinu.

Karas Ukrainoje

Zelenskio perspėjimas

Kol Rusija užsiima gąsdinimais, Ukraina iš partnerių užsitikrina dar daugiau paramos, kad galėtų surengti kontrpuolimą.

Amerikiečių pareigūnai praneša, kad JAV nusiųs Ukrainai šaudmenų ir įrangos už maždaug pusę milijardo dolerių. O ateityje – daugiau kaip už du milijardus nupirks įvairių šaudmenų, radiolokatorių ir įvairių ginklų.

„Mes ruošiamės kontrpuolimui. Būsime stiprūs mūšio lauke, deokupuosime savo žemę.

Sunku pasakyti, kada ir kaip tai bus, negaliu pasakyti labai konkrečių dalykų. Nes mes nenorime suteikti jokios galimybės Rusijos teroristams pasiruošti. Bet mes tai padarysime. Ir jie tai turi žinoti, kad turi laiko pasitraukti, arba mes juos nužudysime“, – tikino Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

O tuo metu Jungtinės Karalystės Gynybos ministerija praneša, kad Rusija greičiausiai mėgina sukurti naujas privačias karines pajėgas, kurios galėtų pakeisti Jevgenijaus Prigožino valdomą grupuotę „Vagner“, šiuo metu pilnu pajėgumu įsivėlusią į kovą Ukrainoje.

Vis dėlto, jokia kita žinoma sukarinta Rusijos grupuotė šiuo metu neprilygsta „Vagner“ nei dydžiu, nei kovine galia.

Pasak britų, Kremlius tikriausiai mano, kad didelius privačių sukarintų grupuočių nuostolius Rusijos visuomenė sutiks ramiau, nei tuos, kuriuos patiria reguliari kariuomenė.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: