Į Delfi redakciją laišką parašęs Virgilijus pasakojo, kad apie 15 val., pasibaigus šventei, ėjo nuo Fizikų fakulteto link troleibusų stotelės Saulėtekio alėjoje.

„Einant šaligatvio viduriu, ties Saulėtekio al. 7a pastatu, ant galvos iš ne mažiau nei 5 metrų aukščio užkrito didelė pušies šaka Smūgis buvo toks stiprus, kad šaka sulūžo perpus. Rezultatas - maždaug 10 cm ilgio kirstinė-plėštinė žaizda, pilna pjuvenų.

Laimei, sąmonės nepraradau, tik labai stipriai bėgo kraujas ir nežinau, ar nebūčiau nukraujavęs, jei ne pro šalį važiavusios merginos, kurios sustabdė kraują ir iškvietė greitąją. Labai noriu joms padėkoti, nes jos tikrai mane išgelbėjo nuo daug didesnės nelaimės, nes kraujo sustabdyti pats niekaip nebūčiau pajėgęs“, - rašė Virgilijus.

Vieta, kur šaka sužalojo žmogų

Tuo metu oras buvo geras, nebuvo jokio vėjo, tvirtina Virgilijus, todėl jį labai stebina, kad net vos ne Vilniaus centre eidamas šaligatviu negali jaustis saugus.

„Gerai, kad ta šaka pataikė į suaugusį žmogų, o ne vaiką, kurių dar prieš kelias minutes toje vietoje buvo“, - pastebėjo jis.

Susisiekus su Virgilijumi, jis dar paminėjo, kad tai – ne pirmas toks incidentas: prieš porą metų pušies šakos jau buvo užkritusios ant automobilių.

Pasak jo, situacija labai pavojinga, kadangi lūžtančios šakos net nesigirdėjo ir pridūrė, kad dabar ten vaikščioti bus baisu.

„Ten reiktų tas pušis ne genėti, o tiesiog nupjauti bent porą metrų nuo šaligatvio, nes tai tęsis toliau, jei jau pradėjo kristi“, - sakė jis.

Paklaustas, ar bandys ieškoti, kas kaltas dėl tokios nelaimės, jis sakė galvojantis, kad kažkas už tai turėtų būti atsakingas, bet pats nesiruošia kreiptis į teismą prašydamas atlyginti žalą.

Delfi kreipėsi į Vilniaus savivaldybę, kurios atstovas Gabrielius Grubinskas informavo, kad už medžius, kur įvyko nelaimė, atsakingas Vilniaus universitetas.

„Siekiant užtikrinti gyventojų saugumą ir palaikyti miesto estetinį vaizdą, kasmet sudaromas medžių priežiūros planas, pagal kurį vykdomas medžių genėjimas bendro naudojimo teritorijose. Šis planas sudaromas tiek pagal specialistų vertinimų rezultatus, tiek ir pagal gyventojų pastebėjimus bei pranešimus apie pavojų galimai keliančius medžius ar jų šakas.

Sužalojimų ar turto apgadinimų patyrę gyventojai gali kreiptis į savivaldybę dėl žalos atlyginimo, tačiau žalą savivaldybė gali atlyginti tik tokiu atveju, jei medis auga savivaldybės prižiūrimoje bendro naudojimo teritorijoje. Teritorija prie Saulėtekio al. 7A patenka į Vilniaus universiteto miško teritoriją, kurią prižiūri Vilniaus universiteto specialistai“, - komentavo savivaldybė.

Teisme - sėkmės istorijos

Reiktų paminėti, kad savivaldybė ne visada nori gražiuoju atlyginti žalą dėl nukritusių medžių. Tačiau teismuose apstu istorijų, kai žmonės vis tiek įrodo savo tiesą.

Štai 2018 m. vilnietis į teismą padavė sostinės savivaldybę, kai prie Blindžių gatvėje esančios mokyklos ant „Toyota“ nukritusi šaka ne tik apgadino automobilį, bet ir kliudė jo žmoną.

Jis sugebėjo įrodyti, kad savivaldybė privalėjo pasirūpinti blogos būklės medžiu, kad jis nekeltų grėsmės žmonėms.

„Savivaldybė, kaip viešojo administravimo subjektas, privalo užtikrinti jos teritorijoje esančių želdynų, želdinių apsaugą, tvarkymą, vykdyti jų būklės stebėseną, t. y. iš esmės užtikrinti, kad jos teritorijoje augantys medžiai nekeltų grėsmės žmonėms ir jų turtui“, - tokia yra Lietuvoje suformuota teismų praktika.

Tąkart žmogui už sugadintą automobilį pavyko prisiteisti 1339 eurus, nors savivaldybė iki pat galutinio teismo sprendimo bandė nusikratyti atsakomybės. Tokią pat bylą kita vilnietė laimėjo 2021 m., tada jei atlyginta 1823 eurų žala. Visgi tokie ginčai teismuose paprastai užtrunka bent porą metų.

Beje, prisiteisti žalą pavyksta ne tik iš savivaldybės, pavyzdžiui 2022 m. klaipėdietis įrodė, kad dėl apgadinto automobilio kaltas medžių neprižiūrėjęs namo administratorius.

2021 m. liepą panašus atvejis baigėsi tragedija: Birštone, Birutės gatvėje, moteris (g. 1977 m.) žuvo, kai ant jos užkrito didelė šaka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)