„Visiškai ironiška, kai šalis agresorė pirmininkauja Saugumo Tarybai. Pritariu ukrainiečių nuomonei, kai jie sakė, kad tai sunkiai protu suvokiama, kaip taip gali būti“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė A. Skaisgirytė.

„Pažįstant Rusiją, žinoma, kad Rusija išnaudos šį savo pirmininkavimo mėnesį savo tikslams siekti Saugumo Taryboje“, – akcentavo ji.

Visgi, A. Skaisgirytė pažymėjo, kad šalys, pirmininkaujančios JT Saugumo Tarybai, kas mėnesį keičiasi. Todėl jau gegužės 1 d. Rusiją pakeis kita JT narė.

„Žinoma, jau kitą mėnesį bus kita šalis, kuri pirmininkaus Saugumo Tarybai“, – teigė ji.

ELTA primena, kad praėjusį šeštadienį Rusija pradėjo pirmininkauti JT Saugumo Tarybai. Nors pirmininkaudama Maskva didelės įtakos sprendimams neturės, šalis bus atsakinga už JT Saugumo Tarybos darbotvarkę.

Kyjivas pavadino Maskvos pirmininkavimą „antausiu“ tarptautinei bendruomenei. Tačiau JAV negalėjo blokuoti Rusijos pirmininkavimo, nes ši yra nuolatinė jos narė. Kitos nuolatinės narės yra JAV, Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Kinija.

Kiekviena iš 15 JT Saugumo Tarybos narių mėnesį pirmininkauja šiai organizacijai pagal rotacijos principą.

Pastarąjį kartą Kremlius pirmininkavo JT Saugumo Tarybai 2022 m. vasarį – tą patį mėnesį, kai įsiveržė į Ukrainą. Kyjivas paragino Rusiją pašalinti iš Tarybos.

Skaisgirytė apie Rusijos ketinimus Baltarusijoje dislokuoti branduolinį ginklą: siūlyčiau tai vertinti rimtai

Prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė mano, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimus apie ketinimus Baltarusijoje dislokuot branduolinį ginklą reikia vertinti rimtai. Šalies vadovo patarėja mano, kad bent jau teoriškai toks ginklas gali būti panaudotas, todėl, pasak jos, reikia daryti viską, kad kelias tam būtų užkirstas.

„Aš siūlyčiau vertinti rimtai tas kalbas, kad Rusijos branduolinis ginklas gali būti dislokuotas Baltarusijoje. Taip, tai būtų eskalacinis žingsnis, taip, tai nepadidintų mūsų saugumo, atvirkščiai, viso regiono saugumą dal labiau sumažintų“, – „Žinių radijui“ teigė A. Skaisgirytė.

Šalies vadovo patarėja sureagavo ir į JAV žvalgybos informaciją, kad nėra požymių, jog Rusija ketintų panaudoti branduolinį ginklą. Pasak jos, reikia suvokti, kad informacija dabartiniame kontekste kinta labai greitai.

„Žvalgybininkai turi, žinoma, savo informaciją. Bet gyvename tokiame laikotarpyje, kai ta informacija labai greitai kinta. Ir šiandieną nematome, rytoj galime pamatyti. Tai, deja, toks laikas, kai įvykiai vystosi labai labai greitai ir turime būti susikaupę ir pasirengę reaguoti vos ne realiu laiku“, – sakė prezidento patarėja.

A. Skaisgirytė taip pat atkreipė dėmesį, kad branduolinis ginklas jau buvo panaudotas Antrajame pasauliniame kare. Todėl, pasak jos, teoriškai negalima atmesti galimybės, jog jis galėtų dar kartą būti panaudotas.

„Suvokiant tai, reikia padaryti viską, kad jis nebūtų panaudotas“, – akcentavo ji.

ELTA primena, kad V. Putinas kovo mėnesį per valstybinę televiziją pareiškė, kad dislokuos taktinius branduolinius ginklus kaimyninėje Baltarusijoje.

V. Putinas ne kartą išsakė grasinimus, kad gali panaudoti branduolinius ginklus Ukrainoje, taip atgaivindamas Šaltojo karo laikų baimes.

Jis taip pat sakė, kad panaudotų nusodrinto urano amuniciją, jei Kyjivas gautų tokios amunicijos iš Vakarų, po to, kai Jungtinė Karalystė pasisiūlė ją tiekti Ukrainai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)