„Labai didelių provokacijų prie valstybės sienos šiuo metu mes nefiksuojame, tik tai fiksuojame padidintiną aktyvumą. Mes vis dažniau matome patrulius iš Baltarusijos pusės, vyksta naujų šauktinių mokymai, dėl to ir padidėjo aktyvumas Baltarusijos pasieniečių prie sienos su Baltarusija“, – Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ vykdomojo direktoriaus Hans Leijtens ir jo delegacijos apsilankymo Lietuvos pasienyje metu teigė VSAT vadovas R. Liubajevas.

„Šiai dienai (neteisėtų migrantų – ELTA) srautai nėra labai dideli, tačiau mes matome srautus, kurie yra padidėję prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos“, – pažymėjo VSAT vadovas.

Pasak jo, tai rodo, kad Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos režimas toliau vykdo hibridinę ataką ir naudojasi neteisėtais migrantais kovoje prieš Lietuvą. Todėl, pažymi R. Liubajevas, didesni neteisėtų migrantų srautai gali bet kada būti nukreipti į Lietuvos ar Latvijos pasienį.

„Tai rodo, kad Lukašenkos režimas neatsisakė savo ketinimų ir toliau naudotis neteisėta migracija kaip ginklu prieš Lietuvą. Dėl to bet kada gali tie srautai būti nukreipti į Lietuvos ir Baltarusijos pasienį arba Baltarusijos ir Latvijos pasienį“, – žurnalistams Lietuvos pasienyje sakė R. Liubajevas.

Jis patikino, kad šiuo metu situacija pasienyje yra stebima naudojant šiuolaikinę sistemą. Be to, visi neteisėti migrantai, vežami automobiliais prie Baltarusijos ir Lietuvos pasienio, yra atstumiami.

„Mes labai atidžiai stebim situaciją prie sienos, mes dabar žinome daug daugiau, kas vyksta prie sienos, turėdami šiuolaikinę sistemą.

Mes turime galimybę analizuoti situaciją, palaikome nuolatinį kontaktą ir ryši ir su Lietuvos atitinkamomis institucijomis, ir su savo partneriais Europos Sąjungoje. Dėl to šiai dienai turime tikrai neblogą vaizdą situacijos prie sienos su Baltarusija“, – sakė R. Liubajevas.

„Visos grupės, kurios sulaikomos šiuo metu pasienyje su Baltarusija yra išstumiamos iš Baltarusijos pusės, tačiau mes nematome labai aktyvių veiksmų prie pat valstybės sienos. Neteisėti migrantai vežami automobiliais, atgabenami prie mūsų sienos ir toliau stumiami“, – pridūrė VSAT vadovas.

A. Bilotaitė: skrydžiai iš Irano kelia didesnes rizikas

Tuo metu vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pakartojo, kad Lietuva itin atidžiai vertina žinias apie vėl organizuojamus skrydžius iš Teherano ir Bagdado.

„Stebime informaciją, kurią teikia mūsų institucijos, mūsų tarnybos, Europinės institucijos – apie galimus skrydžius iš Irano ir Irako.

Kol kas tai yra tik informacija, bet mes ją labai atidžiai stebime“, – pirmadienį žurnalistams sakė ministrė.

Pasak jos, fiksuojami skrydžiai iš Irano kelia didesnę grėsmę Europos Sąjungai, mat Briuselis neturi jokių susitarimų Teheranu. Todėl, tęsė A. Bilotaitė, būtų sunku ne tik panaudoti kokius nors politinius svertus ar spaudimo priemones, bet ir grąžinti plūstančius užsieniečius į jų gimtąją šalį.

„Kalbant apie Iraną, šiuo atveju būtų gerokai didesnės rizikos, kadangi Iranas yra ta šalis, prieš kurią Europos Komisija neturi svertų, ir tikrai būtų labai sudėtingi procesai, jeigu prasidėtų skrydžiai tiesiogiai į Minską. Būtų labai sudėtinga ir grąžinti šiuos užsieniečius į jų kilmės šalį, nes jokių susitarimų su Iranu nėra.

Tai yra tikrai labai nemažos rizikos“, – pripažino politikė ir pridūrė, kad kol kas stebimas srautas užsieniečių atvyksta į Baltarusiją per Maskvą.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pirmadienį Vilniuje susitiko su naujuoju Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ vykdomuoju direktoriumi Hans Leijtens.

Delegacija apsilankė Lietuvos pasienyje su Baltarusija, kur apžiūrėjo per metus įrengtą 529 km fizinį barjerą ir modernias stebėjimo sistemas – jomis jau stebima 100 proc. sienos su Baltarusija.

Pasak ministrės, šios priemonės yra atsakas į antrus metus besitęsiančią Lukašenkos režimo hibridinę ataką prieš Lietuvą ir visą ES. Toliau stiprinant sienos apsaugą, šiais metais planuojama įrengti patrulio taką.

„Frontex“ vadovas H. Leijtens teigiamai įvertino Lietuvos sisteminį požiūrį į sienos apsaugą ir teigė, jog fizinis barjeras, sienos stebėjimas ir reagavimas yra būtinos prielaidos norint efektyviai saugoti išorės sieną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją