„Lietuvoje lazdynai labai anksti pradeda, jau dabar žydi. Po to įsisiūbuoja alksniai ir beržai užbaigia šitą kaskadą visą alergijos“, – LNK sakė alergologė Nemira Vaičiulionienė.

Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Lina Stočkutė–Plytnikė taip pat teigė, jog alerginius simptomus jau pastebi.

„Pagal pacientų skaičių ir parduodamų pakuočių kiekį“, – sakė vaistininkė.

Sudirgusios akys, čiaudulys, užsikimšusi nosis arba upeliais tekanti sloga, bėrimai ant kūno, ar net dusulys – tai pavasarinės alergijos simptomai. Kurie dažnai tampa didele kliūtimi žmonėms, mėgstantiems laisvalaikį leisti gryname ore.

„Žmonės jaučiasi ligoniais, tarsi sirgtų gripu, lig kažkokia peršalimo liga. Ir pirmais metais net ir supainioja“, – teigė medikė.

Specialistai tikina, kad tabletės nėra vienintelis būdas alergijos simptomams malšinti.

„Grįžus iš lauko reikia ne tik nusiplauti rankas, kaip mes esame įpratę, bet ir visą veidą. Nes žiedadulkės yra labai mažos, mes ne visada jas matome“, – teigė vaistininkė L. Stočkutė–Plytnikė.

„Rekomenduojama dažniau plauti drabužius, plaukus, kad neparsinešti namo šių alergenų“, – ragino „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas.

Alergologė N. Vaičiulionienė LNK žinioms sakė, kad saulėtomis dienomis po miškus, gamtoje geriau nebūti.

„Kada nuliję lietutis, tada eiti pasivaikščioti“, – sakė alergologė.

Taip pat rekomenduojama sekti ir puslapius, prognozuojančius žiedadulkių sklaidą. Visgi, jeigu alergijos simptomai yra stiprūs, be vaistų apsieiti nepavyks.

„Gali būti tiek ir nereceptiniai vaistai, gali būti skiriami ir gydytojo receptiniai vaistai. Tai dažniausiai būnama arba tablečių forma, arba purškiami į nosį, ar lašinami į akis“, – teigė „Camelia“ vaistininkas R. Blynas.

Turint itin stiprią pavasarinę alergiją žmonėms išsigelbėjimu tampa speciali imunoterapija. Ji panaikinti alergiją žiedadulkėms gali net keleriems metams. Tačiau pasak specialistų, alergiją visam gyvenimui išgydančių vaistų nėra.

„Deja, nėra nei vieno vaisto, kuris išgydytų alergiją. Nes tai yra mūsų organizmo reakcija į tam tikrą medžiagą, kuri sukelia mūsų organizme atmetimo reakciją, kai išsiskiria histaminas“, – kalbėjo „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė.

Medikai tikina, kad žiedadulkėms jautrių žmonių su kiekvienais metais vis daugiau.

„Mūsų imuninė sistema silpnėja, ji darosi netokia stipri, atspari. Ir pasiduoda šitiems dirgikliams ir pradeda reaguoti neteisingai į tam tikras medžiagas išorines, į kurias visai neturėtų reaguoti. Kaip ir tos pačios žiedadulkės“, – teigė alergologė N. Vaičiulionienė.

Mažėja ir amžius, nuo kada tokios alergijos pasireiškia vaikams.

„Tiek ir gydytojai, tiek ir vaistininkai pastebi, kas alergijų visa populiacija jaunėja. Tai reiškia, kad pasireiškia vis jaunesniems pacientams ir tie simptomai stiprėja“, – kalbėjo „Camelia“ vaistininkas R. Blynas.

Alergologė N. Vaičiulionienė patvirtino, jog dabar daugėja mažų vaikų, kurie jau kenčia nuo žiedadulkių sukeltos alergijos.

„Kadangi jau tikrai senokai dirbu, tai buvo reti atvejai, kad pas tokius mažus vaikus tai rasdavome“, – kalbėjo ji.

Pavasarinę alergiją gali sukelti daugiau nei 50 Lietuvos augalų rūšių.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: